SEÇER’DEN ÇED YOKKEN ‘ENGELLEME VAR’ SAVUNMASI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇER’DEN ÇED YOKKEN ‘ENGELLEME VAR’ SAVUNMASI


 

​​​​​​​Ekonomik kriz ve seçime rağmen Metro projesinde ısrar eden Başkan Vahap Seçer, çevresel etki değerlendirme süreci etap etap yapılan proje için engellendiğini savunarak inşaata devam etmesi endişe yaratıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Yılbaşında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ev sahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılımlarıyla, Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünde Mersin Metrosu’nun Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.

Başkan Seçer, Metro ile bir medeniyet projesi gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, Metro Projesi’nin teknik detaylarını paylaştı. Seçer, Metro 3,5 yılda bitecek. Direkt ya da dolaylı 4 bin kişi faydalanacak. Bizim Metroya ödeyeceğimiz paranın üçte ikisi Mersin’de kalacak. Mersin’e raylı sistemler dönemi hayırlı olsun dedi.

Proje için kendi belediye meclisinden 2021’de 900 milyon TL borçlanma yetkisi alan Seçer’in ancak 2022 yılı Şubat ayında ise 2 milyar 489 milyon 543 bin TL'lik yetki istemi, Meclis üyelerince kabul edilmedi.

“DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Öte yandan sık sık 900 milyon TL’lik yetkiyi hala kullanmadığından şikayet eden Seçer, yaklaşık bir yıldır Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın imzasını beklediğinden dert yanmayı ihmal etmiyor.

Mersin Metrosu’nun ilk durağı olan ‘3 Ocak Kent Meydanı İstasyonu’nda, çalışmaların sürdüğü alanı gezdi, incelemelerde bulundu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Metro inşaatında inceleme yaparak, çalışmalar hakkında bilgi alan Vahap Seçer, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınmasına rağmen T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan kredi kullanma izni imzalanmayan Mersin Metrosu inşaatı devam ediyor. Bugüne dek kendi kaynaklarımızdan 200 milyon ₺ harcadığımız projemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” paylaşımı yaparak siyaset yapmayı da ihmal etmedi.

Mersin Metrosu’nun yapım sürecinde yaşanılan aksaklıkların, kente ve vatandaşlara yansıyan tablosunu değerlendiren Başkan Seçer, “Biz bu ihaleyi yaptığımızda Euro 9 TL idi, şimdi Euro 18 TL-20 TL. Mersin halkının ve Mersin’in gördüğü zararı siz hesaplayın” dedi.

İlk istasyondaki çalışmaların 200 milyon lira bedelinin olduğunu ve bu maliyeti Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla karşıladığını söyleyen Başkan Seçer, “İlk günün şevkiyle, azmiyle, inancıyla; halkımıza ne söz verdiysek hiç abartmadan, yalan, yanlış söylemeden çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ek bütçe ile beraber bu yılki bütçesinin 6.3 milyar lira olduğunu ve gelecek yıl bu bütçenin 10 milyar lirayı bulacağını ifade eden Başkan Seçer, Metro yapım sürecinde karşılaştıkları sorunların siyasi olduğu yorumunda bulundu. Başkan Seçer, “Mersin halkına, yapamayacağımız hiçbir şeyi taahhüt etmeyiz. Bunu da yapacağız Allah’ın izniyle” sözlerini kullandı.

 

ISRARIN NEDENİ SİYASİ KAZANIM MI?

Ancak Seçer’in bu açıklamalarına rağmen proje detaylarındaki belirsizlik ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin henüz tamamlanmamış olması tepki çekiyor. Seçer sık sık projeye dair farklı uygulamalar açıklayarak kafa karışıklığına neden olurken bu şartlarda ÇED sürecinin sürekli olarak yenilenebileceği ihtimali nedeniyle projenin gecikmesinin kaçınılmaz olduğu iddia ediliyor. Ancak Başkan Seçer’in gecikmeyi hükümet tarafından engellendiği iddiasıyla besleyip, siyasi çıkar sağlama çabasında olması tepki çekiyor.

Zira son olarak 3 Ocak Kent Meydanı – Şehir Hastanesi ve MEŞOT (Mersin Tramvay Hattı) yapım işinin ÇED sürecinin 6 Eylül’de başladığı öğrenildi. Metro’nun ÇED süreci etap etap devam ederken Başkan Seçer’in, ekonomik kriz ve seçime rağmen projede ısrar etmesi ve engelleme savunmasına sığınması eleştiri oklarının hedefi olmasına neden oluyor. 

Ayrıca projenin 4 Nisan’da yapılan ilk etabına dair ÇED başvurusu ise hala sonuçlanmadı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA