MERSİN BAKTI ADANA KAPTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAKTI ADANA KAPTI


 

​​​​​​​Mersin’de uzun süredir beklenen Ana Konteynır Limanı projesinin Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yapılacağı ortaya çıktı. Mersin komuoyu ve iş dünyasının sabırsızlıkla beklediği projenin Temmuz ayında Adana’da ÇED toplantısının bile yapılmış olması Mersin’in bir kez daha sahipsiz kaldığını gösterdi.

Hasan Küçük

Uzun süredir Ana Konteyner Limanı'nın yapılması için lobi faaliyetleri yürüten Mersin iş dünyası söz konusu proje için Adana'da ÇED toplantısının bile yapıldığını öğrenince şoka uğradı. Mersinliler 10. Kalkınma Planında Mersin olarak belirtilen Ana Konteyner Limanı projesinin 11. Kalkınma Planında Doğu Akdeniz olarak belirtilmesi nedeniyle kuşkulanarak projenin başka ile kaydırılacağı endişesini dile getirmişti. AKP'liler ise kamuoyundan gelen tepkileri yatıştırmak için projenin ısrarla Mersin'e yapılacağını söylemişti. Birçok projede olduğu gibi Mersin Ana Konteyner Limanında da sahipsiz kaldı.

Ana Konteyner Limanı Projesi'nin Mersin’de yapılması için çaba sarf edilirken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇED Projesini 24 Haziran’da askıya çıkardığı, ÇED toplantısının ise temmuz ayında yapıldığı ortaya çıktı.

 

MERSİN İŞ DÜNYASI TEPKİLİ

Uzun süredir beklenen Ana Konteyner Limanı Projesinin Adana'da yapılacak olması Mersin iş dünyasının tepkisi çekti.

Konu Atatürkçü Düşünce Derneği  (ADD) Mersin Şubesi'nin Mersin Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlediği "Mersin Neden Yeni Ana Konteyner Limanı İstiyor?” başlıklı panelde gündeme geldi. Panele konuşması olarak katılan Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, Ana Konteyner Limanı’nın Adana’ya yapılacağı haberini buradan duyurdu.

Ana Konteynır Limanı projesi 10. Kalkınma Planında Mersin olarak yer aldığını ifade eden Çukurova, "11. Kalkınma Planında Doğu Akdeniz oldu. Şimdi bizimde şok olduğumuz ve herkesin şok olduğu bir haber vereceğim" dedi. 

 

BU ÜLKEDE 2 KERE 2 DÖRT YAPMIYOR"

 

Ana konteynın limanın neden Mersin'e yapılması gerektiğini anlatan Çukurova, "Ancak göreceğiz şu anda Adana'da yatırım çalışmaları başladı. Biz burada 2 kere 2'nin 4 yaptığını ispat etmeye çalışıyoruz. Bu ülkede 2 kere 2  dört yapmıyor. Çeşmeli Kız Kalesi yolu iptal olmuş. Oradan da kolumuzu bir taraftan kestiler" şeklinde konuştu.

Mersin ana konteyner limanı projesini sürekli gündemde tuttuklarını anlatan Çukurova, "Cumhurbaşkanı ve Bakanlarla yaptığımız toplantılarda ana gündem maddemiz Ana konteynır limanı oldu. Biz sürekli gündemde tutunca Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü yetkilileri bizi aradı. Önce şöyle bir yalan uydurdular; 'Belediyeniz oraya planlarda yol bırakmamış' dediler. Böyle bir şey yok, varsa 3 günde hallederiz dedik. Bu sefer devlette para yok nasıl yatırım yapacağız dediler. Yatırımcı bulun dediler. Biz kabul ettik. Hatta mizahi olarak gemi garantisi veririz dedik, olmadı"  diye konuştu.

 

"ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR"

"Ülkemizde 2 kere 2 dört etmiyor buna bayrak kaldırmamız lazım" diyen Çukurova, "Adana Yumurtalık için hazırlanan Doğu Akdeniz Ana Konteynır projesi ucube. Kanal İstanbul’dan daha ucube bir proje. Bu proje kanal İstanbul'dan daha kötü bir proje. Botaş'ta yapılıyor. Bunun ÇED toplantısı bile yapılmış. Araştırma yaparken öğrendik. Adana'da Ana Konteyner limanı için ÇED toplantısı bile yapılmış. Benim haberim yoktu. Böyle duyumlarımız var ama resmi olarak yapıldığını bilmiyorduk. Bakanlığı arıyoruz.  ‘haberiniz var mı?’ diye soruyoruz, üç maymunu oynuyorlar. ‘Bilmiyoruz öyle bir şey mi vardı’ deyip sonra da ‘Biz bilmiyoruz Adana Valiliği yapıyor’ diyerek Adana Valiliği’ne havale ettiler. Böyle garip bir şey var ortada. Bu 4 Temmuz’da halkın bilgilendirme toplantısı yapılmış. Burası Adana ili Yumurtalık ilçesi Gölova Mahallesi'nde burası BOTAŞ’ta. Adı tam kalkınma planında geçtiği gibi Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı Projesi. Bizden aldılar oraya koydular” şeklinde konuştu.

 

"HANİ KAYNAĞINIZ YOKTU"

 

Söz konusu projenin ucube olduğunu ve gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Çukurova, "Birilerine para mı kazandırmaya çalışacaklar bilmiyorum. Ne işler ne de yapılması mümkün değil. Proje çizilmiş. Adana’ya yapılacak, devlet kafaya koymuş. Ulaştırma Bakanlığı 'Ben burada

yapacağım’ diyor. Hani kaynağınız yoktu, yapamıyordunuz Mersin’de. Hani paranız yoktu. Orada paranız var. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak deniliyor.  Bakanlığı aradık bize daha fizibilitesi gelmedi diyorlar. ÇED'ini yapıyorsunuz nasıl fizibilitesi gelmez. İnanılmaz şeyler oluyor."

 

"UCUBE PROJENİN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Projenin doğusunda BOTAŞ limanının bulunduğu bilgisini veren Çukurova "Burası Bakü-Tiflis boru hattı, limanın girişinin ağzında boru hattı var, böyle bir tehlike olmaz böyle bir şey. Fiziken doğru bir şey değil. Hemen batısında bir iskele var. Orada Sanko’nun petrokimya iskelesi var, oraya da petrol ve kimyasal tankerleri geliyor.  Parlayıcı ve patlayıcı taşıyan gemilerin yanaştığı iki iskelenin arasına koca gemileri ufacık yerden sokacaklar. Böyle bir şey olabilir mi? Onun için diyorum Kanal İstanbul’dan daha ucube bir proje. Adana Valiliği ve Ulaştırma Bakanlığı projeyi aktive etmiş durumda.

2009 yılında Mersin'in ÇED projesi hazırdı. 10 yıl geçince yeniden ÇED projesi olması gerekiyordu. 10 yıl geçince Mersin unutuldu. Buraya yapılıyor. Biz bunu çevirmemiz lazım. Ucube olduğunu, fiziken olmaması gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Artık şapkamızı önümüze koyup, niye Mersin’e yapılması gerektiğini değil, Adana’ya neden yapılmaması gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Durum bu Mersin için ne yapmamız gerektiğini Mersinli aktörler  olarak düşünmemiz gerekir özellikle Mersinli siyasiler ve milletvekillerimiz bu konuda ne yapacak görelim bakalım” ifadelerini kullandı.

 

"BÖYLE DIŞLANMAYI BEKLEMİYORDUM"

Araştırmacı yazar Abdullah Ayan ise "Mersin’in bir kez daha hüsran yaşamasına hazırlıklı olunması gerektiğinin farkındaydım ancak itiraf edeyim bir kentin böylesine dışlanabileceği beklentilerimi de aşan bir durumdu" dedi.

 

"NUR TOPU GİBİ YUMURTALIK ANA KONTEYNIR LİMANI PROJESİ VAR"

11. Kalkınma Planınında yer alan Ana Konteynır Limanı'nın yeri Doğu Akdeniz'dir şeklindeki

plan metnini resmi gazetede okuduğu an yaşadığım şokun ardından uyardığım, MTSO ve MESİAD gibi kent ekonomisinde ağırlığı olan kurum yetkililerinin ulaştığı o günlerin etkili kimi Bakan ve siyasetçileri ‘yanmakta olan gönüllere su serpen ve Mersin’ den asla vazgeçilmediği’ sözleriyle ortalığı yatıştırmaya çalıştılar ama gidişat başka şeyler anlatıyordu" diyen Ayan şunları söyledi: "Derken pişirilmekte olan ‘Doğu Akdeniz bölgesinde Ana Konteyner Limanı’ projesinin kokusu Adana Yumurtalık ÇED dosyasıyla ortaya çıktı. 2009’ da tamamlanan Mersin Ana Konteyner Liman ÇED dosyası on yılı aşkın süre sonunda ‘kadük’ olurken nur topu gibi Yumurtalık Ana konteyner Limanı projesi var bugün kucağımızda. Adana İli, Yumurtalık İlçesi, Gölova Mahallesi, Deniz Mevkii’nde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Adana (Doğu Akdeniz) Ana Konteynır Limanı” projesi ÇED dosyası ile ilgili süreç Adana Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün 24 Haziran 2022 tarihli halkı bilgilendirme kapsamlı toplantı ilanıyla duyuruluyor. Halkı bilgilendirme toplantısı ise 4 Temmuz 2022 günü Yumurtalık İlçesi, Gölovası Mahallesi, Gölovası İlkokulu ve Ortaokulu’nda saat 11’ de gerçekleştiriliyor…"


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA