TURİZM CENNETİNDE KANALİZASYON ENDİŞESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TURİZM CENNETİNDE KANALİZASYON ENDİŞESİ


 

​​​​​​​Eşşiz plajı ve doğal güzellikleri ile şirin bir ilçe olan Aydıncık’ta çözülemeyen kanalizasyon sorunu dayanılamaz boyutlara ulaşırken zaman zaman ana cadde ve D-400 karayoluna taşan fosseptiklerin oluşturduğu pis kokular katlanılamaz hale geldiği vurgulanıyor.

Hasan Küçük  

Mersin il merkezine 173 kilometre uzaklıkta bulunan Aydıncık ilçesi pırıl pırıl plajı, dogal güzellikleri, ince uzun 9 kilometrelik kıyı şeridi üzerinde kurulmuş şirin bir Akdeniz ilçesi olarak dikkat çekiyor. 12 bin nüfuslu Aydıncık'ta vatandaşlar daha önce ihalesi yapılmış, kentin belirli noktalarını kapsayacak şekilde kanalları açılmış ve borular döşenmiş olsa da uygulanabilir bir kanalizasyon sisteminin olmamasının sıkıntısını yaşıyor. Şu anda kanalizyon atıksu sistemi ve arıtma sisteminin çalışmaması nedeniyle kentin caddelerine (D-400 karayoluna) ve sokaklara sürekli foseptik taşmaları olduğu, çevreye yayılan kokuların katlanılamaz boyutlara vardığı foseptiklerin sinek yuvası haline geldiği belirtiliyor.

 

AGİKDER BU DEFA KANALİZOSYON SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ

Aydıncık'ta kısa bir süre önce kurulmasına rağmen ilçenin sorunları ile ilgili hazırladığı raporlarla dikkat çeken Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİK-DER) bu defa kanalizasyon sorununa el attı. İlçenin kanalizasyon sorunu ile ilgili bir rapor hazırlayan AGİK-DER

taleplerle ilgili yazıyı MESKİ'ye göndererek halkın sorunlarına tercüman olmaya çalıştı.

MESKİ'ye gönderilen yazıda bir kentin en temel ve insani gereksinimlerinden en önemlisin halk sağlığı, çevre ve içmesuyu kaynaklarının korunmasını sağlayan atıksu arıtma sisteminin kurulması

olduğu vurgulandı.

Aydıncık'ta  atiksu/kanalizasyon sistemi kurulması yönünde daha önce ihale yapıldığı, kentin belirli noktalarını kapsayacak şekilde kanallar açılarak boruların döşendiği vurgulanan açıklamada, ancak uygulanabilir bir arıtma sisteminin bulunmadığı, şu anda ise kanalizasyon atıksu sistemi ve arıtma sistemi çalışmadığı bu nedenle kentin caddelerine (hatta D 400 karayoluna) ve sokaklarına sürekli foseptik taşmaları olduğu, kokular katlanılamaz boyutlara vardığı ve foseptiklerin  sinek yuvası haline geldiği kaydedildi.

 

KANALİZASYON SİSTEMİ NEDEN ÇALIŞMIYOR?

AGİKDER'in MESKİ'den cevaplandırmasını istediği sorular ise şöyle;

Daha önce ihalesi yapılmış ve Aydıncık Belediyesi tarafından tamamlanmış olduğu belirtilen atıksu /kanalizasyon sistemi neden çalıştırılmamakta? Çalıştırılmama nedeni sadece arıtma sisteminin olmamasından mı kaynaklanıyor? Yoksa başka nedenleri de var mı? 

Kanalizasyon sistemine yönelik açılmış bir dava var mı? Mevcut çalıştırılmayan atıksu/kanalizasyon sistemine yönelik; su ile sızdırmazlık testi, hava ile sızdırmazlık testi, sızma testi. görsel muayene, kuru hava akımı değerlendirmesi, sisteme girişlerin izlenmesi, tahliye noktasında atıksu kalite ve miktarının izlenmesi, zehirli ve veya patlayıcı gaz karışımlarının izlenmesi gibi temel performans testlerinden hangileri yapıldı? Sonucu nedir? Sonuç olumlu mu? Sadece arıtma sistemi kurulması ile birlikte sistem çalışmaya başlayacak mi? Mevcut sistem çalışmayacak ise nasıl bir planlama yapılıyor?

Kanalizasyon sistemi için zorunlu olan arıtma sisteminin bu güne kadar yapılmama gerekçeleri nelerdir? Hangi tür arıtma sistemi planlanıyor?  2022 veya 2023 yılı planlamaları içinde Aydıncık atıksu arıtma sisteminin yapılması var mı?


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA