GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GECİKEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR


 

​​​​​​​Mersin KESK Şubeler Platformu KHK’lar ile işten atılan üyelerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklamayı okuyan Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Sümbül, OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir” dedi.

Barış Çoban

 

Mersin Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) Şubeler Platformu Özgür Çocuk Parkı’nda, Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) işten atılan üyelerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “KHK’lar gidecek biz kalacağız” yazılı pankart açıldı. Platform adına açıklamayı okuyan Mersin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) Şube Başkanı Mahmut Sümbül, KHK  zulmü sona erene kadar iki hafta bir seslerini yükseltmeye devam edeceklerini söyledi.

 

 

Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, KHK zulmüne karşı seslerini yükseltmek için tekrardan alanlarda olduklarını ifade etti. Bundan sonra bu zulüm sonra erene kadar iki haftada bir Özgür Çocuk Parkı’nda seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirten Sümbül, “15 Temmuz darbe girişimi üzerindeki sis perdesi yeterince dağılmamış olsa da girişim bahane edilerek hayata geçirilen 20 Temmuz sivil darbesinin neyi amaçladığı aradan geçen süre içinde tümüyle netleşmiştir.

Sivil darbe uygulamalarıyla OHAL döneminde bile askıya alınamayacak olan temel hak ve özgürlükler çiğnenmiş, darbe girişimi her tür anti demokratik uygulamanın gerekçesi haline getirilmiştir. Bunların başında da haksız ve hukuksuz ihraçlar gelmektedir” dedi.

 

“KHK’LAR ELİYLE 125.678 KAMU GÖREVLİSİNİN İHRAÇ EDİLDİ”

KHK’lar eliyle resmi rakamlara göre 125.678 kamu görevlisinin ihraç edildiğini vurgulayan Sümbül, “İktidar, ilk aylarda ihraçlara yönelik tüm itiraz yollarının kapalı olduğunu açıkladı. Darbe dönemlerinde dahi görülmeyen bu uygulamaya içeride ve dışarıda itirazlar yükselince ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu.

Bunun üzerine iktidar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini de hukuksuzluğuna ortak ederek 23 Ocak 2017 günü iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almak üzere kendisine bağlı OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nu görevlendirdi. Haksız, hukuksuz şekilde 4.237’i OHAL KHK’leriyle, 450’si bu süreçteki Yüksek Disiplin Kurulu kararlarıyla ve 150’si 375 sayılı KHK’nın geçici 35. Maddesi ile olmak üzere KESK’e bağlı sendikaların toplam 4.837 üyesi ihraç edildi.31 Temmuz itibariyle ek 35. Madde ile ihraç süresi dolmuş olsa da bu kez Yüksek Disiplin Kurulları bu boşluğu fazlasıyla doldurmaktadır. Karara bağlanan 3.281 dosyanın 1.291’i iade, 1.990’ı red olup 924 dosya komisyonda karara bağlanmayı bekliyor. Hukuka giden red dosyalarının ancak 71 tanesi hakkında iade kararı verilmiş olup büyük çoğunluğu hakkında red kararı verilerek üst mahkemeye gitmiştir” diye belirtti.

 

MERSİN’DE İHRAC EDİLEN KHK’LI SAYISI 133

Mersin’de ihraç edilen üyelerinin sayısının 133 olduğunu ve 61 arkadaşlarının komisyon kararı ile görevine iade edildiğini söyleyen Sümbül,  “60 üyemiz red almış ve 12 arkadaşımız komisyon kararını beklemektedir. Salman Taş ve A.Vahap Alptekin yoldaşlarımız yaşama veda ettikten sonra göreve iade edilmiştir. Geciken adalet, adalet değildir. Red alan barış akademisyenleri beraat ve diğer Kamu emekçileri takipsizlik aldıkları halde hukuksuzluk devam etmektedir. Tam altı yıldır neredeyse her gün söylüyoruz, bir kez daha ifade edelim; bir oyalama aracı olarak kurulan, iktidara bağlı, iktidarın talimatlarıyla hareket eden OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu hukuk karşısında suç işliyor. Görevde kaldığı her gün suçu katlanarak büyüyor.  OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun çalışma tarzında olduğu gibi bu komisyonlarında da hangi tarihte, ne tür bilgi ve belgeleri incelediği, ne tür kanıtlara dayanıldığı, ‘kanıta’ dayalı değerlendirme sonucu üyelik mi, mensubiyet mi, iltisak mı, yoksa irtibat mı tespit edildiği belirtilmemektedir.Red edilen dosyalarda yasal sınırlar içinde faaliyet gösteren konfederasyonumuz, sendikalarımız, dernek ve diğer kurumların eylem ve etkinlikleri yasadışı gösterilerek katılmak suç imiş gibi gösterilmektedir. Sendikalarımızın bileşeni olduğu Emek ve Demokrasi Platformu eylem ve etkinlikleri de aynı çerçevede ele alınmıştır. Sendikal görevimiz gereği katıldığımız siyasi parti etkinlikleri de kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Bu eylem ve etkinliklere katılmak anayasal hakkımız olup, bundan sonra da sürecektir. Faaliyetlerimiz kamuoyu önünde ve yasal sınırlarda gerçekleşmekte olup ihraç gerekçesi yapılması hukuka aykırıdır” açıklamasında bulundu.

 

“OHAL KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİDİR”

Aileleriyle birlikte yüz binlerce insanın, anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkûm ettirilerek, biat ettirilmeye çalışılmasının insanlık suçu olduğunu belirten Sümbül, “Bu suça iktidar, OHAL Komisyonu üyeleri ve iktidarın ihtiyacına uygun raporlar hazırlayan yerel kamu idarecileri ortaktırlar. Bu nedenle buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. Mağdur olan ihraç kamu emekçilerinin mağduriyet giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz kazanacağız, geri döneceğiz!” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA