GİZEM EKİCİ
İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi'nde görevi başında katledilen sağlık emekçisi Tuğrul Okudan'a yapılan saldırı ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de protesto edildi.
Mersin’de Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği (Hekimsen), Genel Sağlık-İş, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip-Sen üyeleri tarafından sağlık emekçilerine yönelik şiddeti protesto etmek için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinik giriş kapısı önünde basın açıklaması yapıldı.
“ARTAN ŞİDDET, CAN GÜVENLİĞİMİZİ ORTADAN KALDIRDI.
Sağlık emekçileri adına basın metnini okuyan Dr. Mahsun Kak, Esenyurt Devlet Hastanesi'nde görevi başında katledilen sağlık emekçisi Tuğrul Okudan'a yapılan saldırıyı nefretle kınayarak, ailesine ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı diledi.
“Sağlıkta şiddet tüm hızıyla devam ediyor ve ne hekim hekimliğini yapabiliyor, ne hemşire hemşireliğini, ne de diğer sağlık mensupları mesleklerini” diyen Kak, “Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve bütünlüklü politikalarla aşılabilinir.
“HÜKÜMETİN KAMUSAL BİR SAĞLIK HİZMETİ DİYE BİR SORUNU YOK”
Son 18 yıldır uygulanan sağlık politikaları ile artık günde 30 civarında sağlık çalışanı şiddete uğruyor ve ne yazık ki ölümler bile artık sıradan vaka haline gelmiş durumda.
Bizler bugüne değin defalarca uyarılarımızı yaptık, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkartılmasını istedik, sağlık hizmetinin kamusal bir hizmet haline dönüştürülmesi gerektiğini, bütçeden finanse edilmesi gerektiğini ve tedavi edici hizmetlerden ziyade koruyucu hizmetlerin geliştirilmesi gerektiğini, şiddete bulaşanların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini anlatmaya çalıştık.
Ancak bugüne değin sesimizi duyan olmadı, yetersiz düzenlemeler yapıldı. Çünkü hükümetin kamusal bir sağlık hizmeti diye bir sorunu yok.
Tüm bu gerçekler ışığında biz aşağıda imzası olan sağlık kurumları olarak gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını, TTB’nin önerdiği sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmasını, güvenceli ortamlarda görev yapmamızın sağlanmasını, kamusal bir koruyucu hekimlik sisteminin bir an önce yerleştirilmesini, birinci basamağın güçlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.