12 Eylül faşizmi sürüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

12 Eylül faşizmi sürüyor!


 

​​​​​​​12 Eylül 1980 askeri darbesinin 42’ici yılında TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy’dan, “12 Eylül faşizmi sürüyor!” çıkışı geldi.

Haber Merkezi

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 42’ici yılı nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, “12 Eylül faşizmi sürüyor!” dedi.

12 Eylül 1980 darbesinin, IMF ile yapılan anlaşma ve 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarının ardından yapılarak hem ABD’nin “yeşil kuşak” projesine hizmet edildiğini hem de kapitalizmin neoliberal dönem uygulamalarına geçiş sağlandığını söyleyen Yücesoy, “Emek ve demokrasi karşıtı bu faşist darbe örgütlü toplum yapılarını tasfiye etti, sermaye güçlerinin yüzünü güldürdü. Yüzbinlerce insan gözaltına alındı, işkence sistemli olarak uygulandı, idamlar yapıldı, milyonlarca insan 12 Eylül’ün izlerini taşıdı.

 

“LAİKLİĞİN TASFİYESİNİN VE BUGÜNKÜ SİYASAL İSLAM REJİMİNİN YOLU AÇILDI”

‘Türk-İslam sentezi’ ile laikliğin tasfiyesinin ve bugünkü siyasal İslam rejiminin yolu açıldı. Bugünleri hazırlayan evrelerden biri de 2010 yılında, bilinçli olarak 12 Eylül darbesinin yıldönümünde yapılan Anayasa değişikliği referandumu oldu. Hatırlanacağı üzere 1961 Anayasasının aksine 1982 Anayasasında yürütme güçlendirilmişti. Yürütmeyi güçlendirip kuvvetler ayrılığını tamamen yok eden 2017 Anayasa değişikliği referandumu ile 12 Eylül’ün antidemokratik felsefesi doruğuna vardı.

 

“İŞSİZLİK VE YOKSULLUK BOYUTLANDI”

12 Eylül faşizminin devamı olan süreç ve özellikle içinde bulunduğumuz dönemde; anayasa, hukuk, kamu idari yapısı, planlama-sanayileşme-kalkınma, mühendislik, eğitim, sağlık, enerji, ulaşım, tüm kamusal üretim ve hizmet alanları ile emek/çalışma koşullarında köklü değişiklikler yapıldı. Serbestleştirme-özelleştirmelerle büyük ölçekli kamusal üretim tasfiye edildi, sanayileşme süreci kesintiye uğratıldı, tarımsal üretim geriletildi, ithalata bağımlı fason üretim hakim oldu. Esnek/güvencesiz, taşeron çalışma biçimleri ve sendikasızlaştırma yaygınlaştı, kıdem tazminatlarına el koymanın yolu açıldı, işsizlik ve yoksulluk boyutlandı. Rüşvet, yolsuzluk, kayırmacılık, rant politikaları ve her düzeyde yozlaşma hakim oldu.

 

“EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN FAŞİZM VE GERİCİLİĞE KARŞI MÜCADELESİ HİÇ DİNMEDİ”

Ancak halkımızın, emek ve demokrasi güçlerinin faşizm ve gericiliğe karşı mücadelesi hiç dinmedi. Mevcut durum, bütün emek ve demokrasi güçlerinin önüne birlikte direnme, kaybedilen her şeyi daha üst boyutlarda yeniden kazanma, emeğin ve bilimin aydınlatacağı başka bir Türkiye için mücadele görevini koymuştur. Toplumsal ihtiyaçlar doğrultusundaki kamucu politikaların hakim olduğu bağımsız, demokratik, laik, sanayileşmiş, kalkınmış, tam istihdamı sağlanmış barış içinde bir Türkiye’ye ancak böylece ulaşabileceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA