TOROSLAR SIFIR ATIK ZİRVESİ, KENTTE ROL MODEL OLDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOROSLAR SIFIR ATIK ZİRVESİ, KENTTE ROL MODEL OLDU


 

Mersin’de 4’üncü Sıfır Atık Belgesini alan Toroslar Belediyesinin 1. Toroslar Sıfır Atık Zirvesi, Atık Kahramanları: “Toroslar’da Sokak Toplayıcıları” temasıyla yapıldı. Geri dönüşümün mutfağından gelen sokak toplayıcıları, 1.Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’nde çalıştay masalarında yer aldı. Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz; “Hepimizin arzusu gelecek nesillere daha güzel, temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak. Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kentimizin tamamında kurmayı hedefliyoruz” dedi.

Haber Merkezi

 

Toroslar Belediyesi, düzenlediği 1. Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’nde kurum, kuruluş, üniversite, STK temsilcileri ve mahalle muhtarları ile sokak toplayıcılarını bir araya getirerek, “Bağımsız Sokak Toplayıcıları Yönetmeliği’nin” hazırlanmasında Mersin’de öncülük etti.

Sokak Toplayıcıları Yönetmelik Çalıştayı ve Sonuç Bildirgesinin yayınlanması ile yapılan programda katılımcılara belge ve plaket verildi.

Sürdürülebilir çevre için atılması gereken adımların konuşulduğu zirvede; geri dönüşüm işleminde en aktif rolü üstlenen sokak toplayıcılarına yönelik hazırlanacak yönetmelik taslağında ele alınacak hususlar konusunda değerlendirilmeler yapıldı.

Çalıştayda ortaya konulan fikirlerin yanı sıra belediye temsilcileri atık yönetim uygulamalarını anlatırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcisi de sıfır atık ile ilgili genel bilgilendirme yaptı.

 

“SOKAK TOPLAYICILARI BELEDİYE SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLECEK”

Sokak toplayıcılarının da katıldığı çalıştayda, atıkların toplanması, taşınması ve depolanmasına yönelik süreç ilgili görüş alışverişinde bulunulurken, sokak toplayıcılarının belediye sistemine entegresi hakkında da bilgiler verildi.

Toroslar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünce hazırlanacak rapor, 13 ilçe belediyesiyle paylaşılacak. Toroslar Belediyesi, tüm paydaşları buluşturduğu bu çevre hareketiyle Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirdi.

 

BAŞKAN YILMAZ; “ATIK GETİRME MERKEZİMİZİ KURACAĞIZ”

Kent protokolünün de katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Sıfır Atık Zirvesi ile Toroslar’da, Mersin’de ve Türkiye’de Sıfır Atık sisteminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle her geçen gün doğal kaynakların azaldığına dikkat çeken Başkan Yılmaz;  “Sıfır atık faaliyetlerimiz çevreye olan sorumluluğumuzun ve hassasiyetimizin de bir göstergesi. İlçemizde başlattığımız Sıfır Atık Projesi’ni başarıyla sürdürüyor ve Mersin’de bu projeye öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliğinde yer alan kriterleri yerine getirerek 4’üncü Sıfır Atık Belgemizi aldık. Sıfır Atık Hibe dosyamız kapsamında 1. Sıfır Atık Getirme Merkezi’ni de kurmayı, giysi ve ilaç atıklarını kaynağında toplayıp çevreyi korumayı hedefliyoruz. Ambalaj atıkları yönetimi konusunda vatandaşlarımıza çevreci kart dağıtıp kapıdan kapıya ikili toplama sistemini de kuracağız. Toroslarımız, Atık Yönetimi Planı’nda bir marka oldu.“Sıfır Atık Şehri Toroslar” markamızı oluştururken; 4 yapraklı simgeden oluşan kendi logomuzu tasarladık. Logomuz;  döngüsel olarak Sıfır Atığı, yeşil ve mavi tondaki renkleri ise Toroslarımızı ve Mersinimizi temsil ediyor. Geri dönüşebilir atıkların kaynağında ayrıştırılması, israfın önlenmesi, çevre duyarlılığının artırılması ve toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla yaptığımız çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

“SOKAK TOPLAYICILARI, ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR”

 

Ülkenin dört bir yanında atık toplayan vatandaşların, Sıfır Atık çalışmalarının gizli kahramanları olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz; “Her türden atığı değerlendirip geri dönüşüme ve ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Ekmeklerini atıktan kazanan bu vatandaşlarımız, geri kazanım sektörünün bel kemiğini oluşturuyorlar. Onları, bu sistemin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve bu kapsamda “Bağımsız Sokak Toplayıcıları Yönetmeliğimizi” hazırlıyoruz. Kentimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

 

MTSO BAŞKANI KIZILTAN; “TOROSLAR BELEDİYEMİZ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Daha sonra söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ise Mersin’de çevreci çalışmalarıyla öncü hizmetler gerçekleştiren Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ı ve ekibini tebrik ederek; “Atık, dünyanın en önemli sorunlarından biri. Evlerden, sanayilerden çıkan atıklar var. Bunların nasıl bertaraf edileceği de çok önemli. Toroslar Belediyemiz, Sokak Toplayıcıları Yönetmeliğini hazırlıyor. Mersinimize ve Türkiye’ye örnek olacak bu çalışma için Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Toroslar deyince aklımıza çevre ve yeşil bir doğa geliyor” dedi.

 

MİLLETVEKİLİ ŞİMŞEK; “ÇEVRECİLİK, MİLLİYETÇİLİKTİR”

Cumhur İttifakı Mersin Milletvekili Baki Şimşek de geleceğe güzel bir dünya bırakmak adına herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirterek; “Sıfır Atık Projesiyle Türkiye’ye örnek olan çalışmalar gerçekleştiren, icraatlarıyla çevreciliğin Milliyetçilik olduğunu ortaya koyan Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Atsız Afşın Yılmaz ve ekibini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

 

KATILIMCILARA, GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ HEDİYELER VE PLAKET VERİLDİ

Toroslar Belediyesi tarafından sokak toplayıcılarına yönelik ilk olarak hazırlanan belgesel büyük beğeni toplarken, 1.Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’ne katkıda bulunanlara ve organizasyon ekibine de katılım belgesi ile plaket takdim edildi.

Toroslar Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesindeki Cam Füzyon Atölyesi’nde, atıl haldeki camlardan yapılan süs eşyaları ile tohum kaleminin de hediye edildiği zirve,  toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA