GÜLNAR, EKOLOJİK YIKIM YAŞIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜLNAR, EKOLOJİK YIKIM YAŞIYOR!


 

Nedeni bilinmeyen bir şekilde çıkan ve 2 gün boyunca rüzgarın saatti 60 kilometreye ulaşması ile güçlükle söndürülen Gülnar’da ki orman yangını, bölgedeki ekolojik yıkımın son göstergesi oldu! Özellikle Nükleer Santral kurma girişimi ile ormanların yok edildiği, susuzluk ile kuraklığın, yağmurun yağmadığı bölgede adeta ekolojik yıkım yaşandığına dikkat çekilerek, projeden vazgeçilmesi için çağrı yapıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Gülnar ilçesinde 7 Eylül günü sabah saatlerinde çıkan orman yanını dün söndürülebildi. İki gün süren ve Silifke’ye kadar sıçrayan orman yangını bölgede çok sayıda yerleşim yeri ve Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı bulunması nedeniyle endişeye neden oldu. Yangını çıkış nedeni henüz bilinmezken can kaybı yaşanmayan afette, bin 500 dönüm arazi zarar gördü.

 

“Yangın riski yüksek bölge ama devlet koruyamıyor”

Yangınla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabah Aslan, yangının, bölgenin yaşadığı ekolojik yıkımın yangının son göstergesi olduğunu vurguladı.

“Bu bölge her sene yangın çıkıyor, çünkü burası yangın riskinin yüksek olduğu bir alan” diyen Aslan ancak devletin bu bölgeyi korumak adına gereğini yapamadığını kaydetti.

“Bölge ekolojik bir yıkıma maruz kaldı. Şimdiden bile bölgenin ekolojik yapısı tamamen değişti” diyen Aslan, bölgede yapılan nükleer santral kurulduktan sonra işletmenin vereceği zararların bölge için daha büyük yıkım olacağını işaret etti.

 

“Nükleer santral faaliyette olsaydı ne olacaktı?”

“Bu tarz yangın riski yüksek yerler, nükleer santralin kurulum bölgesi olmamalı” diyen Başkan Aslan, “Nükleer santral faaliyette olsaydı ne olacaktı? Bizi dünyayı nasıl bir son bekliyordu” sorusunun cevapsız kalamayacağını aktardı. Hükümetin 2 gün boyunca yangını söndüremediğine dikkat çeken Aslan, “Yangın riskini otaya kaldıramayan bir anlayışla orada santral kurmak büyük facialara yol açabilir. Teknik bir insan olarak projenin bir an önce iptal edilmesi ülke ve dünya yararına olacaktır” dedi.

 

Rant ve yapılaşma tehdidi büyüyor

Öte yandan bu bölgenin rant ve yapılaşma tehdidi altında olduğunu da anımsatan MERÇED Başkanı Sabah Aslan, “Daha geçtiğimiz günlerde Silifke ilçesi Tisan Mahallesinde çok ciddi bir bölge imara açıldı. Aslında buranın mevcut durumu ile korunması gerekirken, artık orman ve tarım alanları yok edilerek imara açılması gündeme geliyor.

 

Yağmur yağmıyor kuraklık artıyor!

Doğu Akdeniz bölgesi kurak bir kuşakta ve bu gelişmeler nedeniyle artık doğru düzün yağmur yağmıyor. Şu anda su sıkıntısı baş göstermiş durumda. Örneğin Yeşilovacık’ta su tuzlamış, tarımda verim düşmüş durumda. Akkuyu, Akdere, Hırmanlı, ve Yeşilovacık olduğu gibi çoraklaşmaya doğru gidiyor.

 

Ormanlar yok oldu

Küresel iklim krizinin en büyük felaket getireceği durum gıda krizi olacak. Ama bunlar ne yerel ne hükümetin, kimsenin umurunda değil. Ormansızlaşma apayrı bir durum. Ormanlar yok ediliyor. Bu bölgede ki ormanlar yok oldu. Bunlar çok ciddi bir ekolojik yıkıma eden olmakta. Oluşan kuraklık da yangın riskini arttırıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA