​​​​​​​ÇUKURKEŞLİK’TEN ELİNİZİ ÇEKİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

​​​​​​​ÇUKURKEŞLİK’TEN ELİNİZİ ÇEKİN!


 

Yenişehir İlçesi Çukurkeşlik Mahallesi’nde açmak istediği taş ocağı ÇED toplantısını köylülerin tepkisi nedeniyle yapamayan şirketin asfalt plenti faaliyetini çıkardığı belirtip proje değişikliği kılıfı ile yeniden müracaatta bulunması köylüleri isyan ettirdi. Çukurkeşlik Mahallesi Muhtarı Süleyman Kuş,

Hasan Küçük

 

Yenişehir Çukurkeşlik Mahallesinde taş ocağı tehdidi bitmek bilmiyor. Daha önce vatandaşların etten duvar örerek ÇED toplantısını yaptırmadığı Den-Ka şirketi projede değişiklik yaparak Asfalt Plenti Faaliyeti çıkardığı belirterek yeniden ÇED başvusunda bulundu. Köylülerin tepkisine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise  Proje ile ilgili olarak 21/09/2022 tarihinde İdari Değerlendirme Komisyon (İDK) toplantısı gerçekleştirilmesine karar verdi.

ASFALT PLENTİ FAALİYETİNİ ÇIKARMIŞ

Den-Ka şirketinin Çukurkeşlik Mahallesi’nde açmak istediği Maden (Kalker Ocağı), Kırma-Eleme Tesisi ve Mekanik Plent Ünitesi projesi ile ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇED duyurular bölümünde yer alan bilgiye göre ruhsat süresinin bitim tarihi 18.06.2031. 89,97 hektarlık ruhsat sahasında ÇED’e konu alan ise 44,21 hektar. Şirket daha önceki projesinde yer almasına rağmen ormanlık alanlarda Asfalt Plenti Tesislerine izin verilmeyeceği için bu faaliyeti çıkararak çalışacak işçi sayısını azalttı. Asfalt plenti yapılmayacağı için 33 milyon 206 bin 410 TL olan proje bedeli 22 milyon 500 bin 421 TL'ye düşürüldü.

 

ÇED ALANININ İÇİNDEN EFRENK HES PROJESİ NE AİT İLETİM HATTI GEÇİYOR

ÇED alanının içerisinden planlama aşamasında olan "Efrenk HES Projesi" ne ait iletim hattı geçmekte olduğu belirtiliyor. Kalker Ocağında; patlatmalı açık ocak faaliyeti yapılacak olup 12 metre yüksekliğinde, 8 metre genişliğinde, 750 basamak açılı basamaklar oluşturulacak. Bu planlamaya göre genel ocak şev açısı 450 olacak. Kalker Ocağından alınacak tüvenan malzeme, proje kapsamında kurulacak olan kırma-eleme tesisinde boyutlandırılacak ve sınıflandırılacak. Mekanik plent ünitesinde agregaların belirli oranlarda karıştırılarak, su ile nemlendirilmesi sağlanacak ve yol yapım malzemelerinden mekanik malzeme üretilecektir. Burada Ocaktan alınacak tüvenan malzeme, Kırma-Eleme Tesisini besleyecek, Kırma-Elemede üretilecek agrega vb. malzeme direk satışı yapılacak ve Mekanik Plentin agrega ihtiyacını karşılayacaktır. Planlanan proje ile Mersin ve çevre İllerde, inşaat, yol vb. yapılara gerekli malzeme temini sağlanmış olacaktır.

ÇUKURKEŞLİ'YE UZAKLIĞI BİN 250 METRE

Proje alanının 1250 metre güneybatı istikametine Çukurkeşlik Mahallesi, 1350 metre kuzeybatı istikametinde Yellice Mahallesi, 1900 metre kuzeybatı istikametinde Hacgediği Yaylası, 1800 metre kuzeydoğusuda Doruklu Mahallesi, 1500 metre kuzey istikametinde Kerimler Mahallesi, 1700 metre güneydoğusunda Çamlıdere Mahallesi bulunuyor.

ÇED alanı Mersin İline 7 km., Yenişehir İlçesine 10 km, Çukurkeşlik Mahallesine 1,25 km. mesafededir. Verilen mesafeler ÇED alanından belirlenen en yakın konuta göre en kısa mesafedir. Proje alanı genel itibariyle ormanlık alan vasfında olup sahada çalışma yapmadan önce orman izni alınacaktır.

Kalker Ocağı'nda yılda 2 milyon 500 bin ton üretim yapılacak.

Ruhsat sahasının doğusunda Mersin Toroslar Madencilik İnş Akar Loj Turz San ve Tic Ltd Şti Ye ait kalker ocağı ruhsat sahası, kuzeyinde mücavir Kerem Cebi İnş. Turz. Taah. Gıda Orm. Ürün. Taşı. Mad. Tic. ve San. Ltd. Şti'ne ait ruhsat sahası bulunmakta.

ÇEVRECİLERDEN TEPKİ: “BÖLGE TAŞ OCAĞI KUŞATMASI ALTINDA”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, bölgenin adeta taş ocakları ile kuşatılmak istendiğini savundu. Daha önce MERÇED üyelerinin ve köylülerin yaptığı eylem nedeniyle şirketin ÇED toplantısı yapamadığını ifade eden Aslan,  "Bölgeye çok yakın olarak taş ocakları açılmak istenmekte. Taş ocakları derelere, içme suyu kaynaklarına ve yerleşim yerlerine çok yakın. Bölgede ormanlık ve tarım arazileri yoğunluklu olup yayla turizmi yapılmakta. Halkın geçim kaynağı tarım.

Çukurkeşlik mahallesinde yılda 2 milyon 500 bin ton yapılacak üretim bölgenin tarımına, içme suyu kaynağına, derelere, patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü ve tozdan kaynaklı insan sağlığının bozulmasına neden olacak. Özellikle patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü insanların ve çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecek. Buradaki faaliyet ormanların talan edilmesine neden olacak" şeklinde konuştu. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca bir kirlilik yaratacağını vurgulayan Aslan, "Proje konusu 31033976 Erişim Numaralı II-a Grubu Maden Sahasının bir kısmı Mir Yıldız Müh. İnş. Tic. İth. ve İhr. Ltd. Şti. ye ait 200809749 numaralı IV. Grup Maden Ruhsatı ile çakışmakta" dedi. 

 

MUHTAR KUŞ: “İZİN VERMEYECEĞİZ”

Çukurkeşlik Muhtarı Süleyman Kuş ise daha önce köylerine taş ocağı açmak isteyen ancak eylem yaparak ÇED toplantısını yaptırmadıkları şirketin aynı yerlerde yine taş ocağı açmak için müracaatta bulunduğunu söyledi. Köylerine taş ocağı açılmasını istemediklerini ifade eden Muhtar Kuş, yine eylem yapacaklarını söyledi.

 

“TEHDİTLERDEN KORKMUYORUZ”

Köylerindeki arazilerin dedelerimizden ebelerimizden kalma yerler olduğunu ifade eden Kuş, "Bizim geçim kaynağımız tarım. Bölgede çiftliklerimiz var. Köylülerimiz hayvancılık ve arıcılık yapıyor. Heyelan tehlikesi olan bir bölge. Sulak bölge. Biz bu nedenlerden dolayı daha önce istemediğimizi bildirdik. Bizim doğamızı, havamızı ve suyumuzu eden bozsunlar. O gün yetkililere de burada olay çıkar sorumlusu siz olursunuz diye söyledim. İstenmeyen bir yere rant için birileri para kazanacak diye buradaki doğamızı bozdurmak istemiyoruz. Sonuna kadar mücadelemizin arkasındayız. Ben bu konuda çok hassasım. İstedikleri gibi tehdit edebilirler. Tehditlerden korkmuyoruz" ifadelerini kullandı.

“BÖLGEMİZ ANKARA'DAKİLERİN UMRUNDA DEĞİL”

Konu ile ilgili şirket yetkilileri ile kesinlikle görüşmek istemediklerini ifade eden Muhtar Kuş,

"Biz onlarla muhatap olmuyoruz. Bu nedenle kaçamak yollardan gidiyorlar. Bunlar büyük ihtimal Ankara'dan adamlarını buluyorlar. Ankara'dakilerin Çukurkeşli, Kayrakkeşli, Kerimler, Hamzabeyli umurunda değil ki. Her şey paraya bakıyor. Biz daha önce olduğu gibi bölgemize taş ocağı açılmasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA