“BÖLGEMİZE MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BÖLGEMİZE MERMER OCAĞI İSTEMİYORUZ”


 

Daha önce açılmak istenen mermer ocakları için Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkemece iptal edilen Anamur’un Korucuk Mahallesi ile mahkemece yeniden keşif istenen Anıtlı Mahallesi’ne yeni mermer ocakları açılmak istenmesi tepki çekti. Köylüler ve çevreciler mermer ocakları için hukuki mücadele başlatacak.

Hasan Küçük

 

Anamur’un Korucuk ve Anıtlı Köylerindeki ormanlık alanlarda yeniden mermer ocakları açılması gündemde. Sadık Haranıoğlu Madencilik Petrol Turizm Restoran Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Korucuk’ta açılması planlanan mermer ocağı yerleşim yerinin çok yakınında bulunuyor.

 

VALİLİK BU DEFA “ÇED GEREKLİ” DEDİ

Daha önce Korucuk Köyü’nde açılmak istenen mermer ocaklarıyla ilgili olarak Mersin Valiliği’nce verilen “Çed Gerekli Değildir” kararlarına karşı MERÇED ve yöre halkının açtığı davalar sonunda kararların iptali sağlanırken Anıtlı Mahallesi’nde açılmak istenen mermer ocağı için ise mahkeme yeniden keşif yapılmasına karar vermişti. Bu kararların üzerinden fazla bir zaman geçmeden Sadık Haranıoğlu Madencilik Petrol Turizm Restoran Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Korucuk Mahallesi’ne, Antalya Kepezler Mermer Akaryakıt Maden Tarım İnş. Tic. Paz. ve San. Ltd. Şti. ise Anıtlı Mahallesi civarına yapmak istedikleri mermer ocakları projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu. Proje tanıtım dosyasısın incelenmesi sonucu her iki mermer ocağı ile ilgili olarak Mersin Valiliği 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir' kararı verildi.

 

NEREDESYE KORUCUK KÖYÜNÜN İÇİ

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Korucuk köyünde açılmasın planlanan mermer ocağı ruhsat alanının 97,74 hektarlık kısmının 24,21 hektarlık alanında üretim gerçekleşecek. Üretim yapılacak yer Mersin İl merkezinin kuş uçumu 187 km güneybatısında, Anamur İlçesi’nin 10,70 km. kuzeybatısında, Korucuk Mahallesi’nin 900 m. Kuzeybatısında bulunuyor. Proje alanına en yakın konutun uzaklığı  250 metre.  ÇED alanında yılda 500 bin ton blok mermer, moloz ve pasa malzemesi üretimi gerçekleştirilecek. "Mermer Ocağı" projesi için yatırım bedeli 2 milyon 400 bin TL olarak belirlendi.

 

ANITLI YİNE HEDEFTE

Kepezler Mermer Akaryakıt Maden Tarım İnş. Tic. Paz. Ve san. Ltd. Şti. tarafından Anıtlı Mahallesi’nde açılmak istenen mermer ocağının 96,61 hektarlık ruhsat sahasının 23,75 hektarlık kısmında yılda 52 bin tonparça ve blok mermer çıkarılması planlanıyor. Faaliyet alanının Mersin’e uzaklığı 147,2 km, Anamur İlçesi’ne uzaklığı yaklaşık 39,2 km, Çamlıpınar Mahallesi merkezine 9,9 km, Çamlıpınar Mahallesi’nde bulunan en yakın meskene kuş uçumu mesafesi 1360 metre.

 

“ÇED OLUMSUZ KARARI VERİLMELİYDİ”

Anamur Çevre Platformu Valilik tarafından projeler için verilen “Çed Gerekli değildir” kararına tepki gösterdi. Platformdan yapılan açıklamada, Valiliğin “Çed Olumsuz”  kararı vermek yerine “ Çed Gerekli” kararı vererek, milyonlarca yılda oluşmuş karstik kayaların ve binlerce ağacın kesilmesi için ÇED sürecinin devamının sağlandığı vurgulanarak Valiliğin insanların ve diğer canlıların yaşam hakkı ile bölgedeki tescilsiz ve tescilli arkeolojik kalıntıları yok saydığı ifade edildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Mermer ocaklarının,  ormanların parçalaması nedeniyle yangınlara sebebiyet verdiği, su kaynaklarını kirlettiği, su kaynaklarının yer değiştirmesine  yol açtığı, son yıllarda gerçekleşen orman yangınları nedeniyle tek bir ağacı dahi kaybetme lüksümüzün olmadığına dair bilimsel gerçeklikler  karşısında, Valiliğin Çed sürecini neden sonlandırmayıp, doğayı, yabani canlıları ve insanı yok sayarak para kazanmaya çalışan insanların/şirketlerin çıkarlarına ve kopyala yapıştır çed raporlarına sürdürülebilirlik kazandırdığına anlam verilememiştir. Umarız ki yöre halkı, daha önce olduğu gibi  bu kararları da anlamlandırır ve yaşam haklarına doğrudan saldırı içerecek şekilde ÇED olumlu” kararları verilmesi halinde,  yine mücadele başlatır.”

 

MUHTAR ASLAN: HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATACAĞIZ

Anıtlı Mahalle Muhtarı Sunay Aslan gazetemize yaptığı açıklamada, daha önce Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile köylerine açılmak istenen mermer ocakları ile ilgili hukuk mücadelesi başlattıklarını ve mahkemenin yeniden keşif yapılmasına karar verdiğini söyledi. Aynı mücadeleyi açılmak istenen yeni mermer ocağı ile ilgili de yapacaklarını anlatan Aslan, “Biz bölgemizde mermer ocağı yapılmasını istemiyoruz. Bizim bölgemiz tarım ile geçimini sağlıyor. Bir taraf ormanlık alan, yerleşim yerlerine yakın. Yer altı su kaynaklarımızı etkileyecektir. Bununla ilgili yine mahkemeye başvuracağız. Korucuk köyüne açılmak istenen mermer ocağı nerede ise köyün içinde.”ifadelerini kullandı.

 

“ANTALYA İZİN VERMEZKEN NİYE MERSİN”

Antalya Milletvekillerinden biri ile görüştüğünde Antalya bölgesinde mermer ocakları açılmasına izin verilmediği bilgisi ldığını anlatan Aslan, “Antalya bölgesinde izin verilmezken Mersin bölgesinde izin verilmesini anlamış değilim” dedi. 

 

“BU KÖY MERMER OCAĞI İSTEMİYOR”

Korucuk köyünden Gani Yıldız ise “Bu köy bu millet buraya mermer ocagı istemiyor. Kaçıncı oldu. Hala uğraşıyorlar. Artık gına geldi. Burası tarım ve doğa sporlarına uygun bir köy. Bozmayın. Bozdurmayacağız derken Veli Erdem ise “Hem Korucuk hem Anamur halkı bir şeylerin farkına varmalı artık. Birileri para kazanacak diye zehirini biz solumamalıyız. Birbirimize düşmeden güçlü bir hayır diyerek kararlılığımızı göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA