SOLUNUM CİHAZI TAKMADILAR, ÖLÜMDEN DÖNDÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SOLUNUM CİHAZI TAKMADILAR, ÖLÜMDEN DÖNDÜ


 

4 yaşından beri yatalak ve solunum cihazına bağlı yaşayan DMD kas hastası Harun Tınas, solunum cihazının arızalanması nedeniyle gittiği Gülnar Devlet Hastanesi’nde solumun cihazına bağlanmak yerine kendisine ait arızalı cihazla Silifke’ye sevk edilince ölümden döndü.

Hasan Küçük

 

Gülnar İlçesi’nde 4 yaşından beri yatalak şekilde solumun cihazına bağlı olarak yaşayan DMD kas hastası 32 yaşındaki Harun Tınas, sadece sağ elinin baş, orta ve işaret parmaklarını oynatabiliyor. Oynatabildikleri parmakları ile optik kılavye yardımı ile 3 kitap yazan Tınas, geçen hafta Perşembe günü solunum cihazının arızalanması nedeniyle adeta ölümden döndü. Baba Hayati Tınas’ın verdiği bilgiye göre; Harun Tınas’ın sürekli bağlı olarak yaşadığı kendisine ait solunum cihazı  Perşembe günü saat 10.00 gibi şarj kabul etmeyerek arızalandı. Şarjının kısa sürede bitecek olması nedeniyle oğlunun hayatından endişe eden baba Tınas  solunum cihazı takılması için Gülnar Devlet Hastanesi’ne götürdü.

 

“YALVARDIM AMA DİNLETEMEDİM”

Gülnar Devlet Hastanesi’ndeki yetkiler ise hastanede yoğun bakım ünitesi olmadığı için 1 tane solunum cihazı bulunduğunu ifade ederek acil vaka gelebileceği gerekçesiyle solunum cihazını Harun’a bağlamadı. Baba Tınas’ın oğluna solunum cihazı temin eden şirketin yedek cihazı akşama getireceğini ve oğlunun en azından akşama kadar cihaza bağlı kalmasını istemesine rağmen bu talebi kabul edilmedi. Harun kendisine ait arızalı cihaz ile birlikte 112 ekipleri ile Silifke Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. İddiaya göre ambulansta da Harun’un kendisine ait arızalı cihazının şarjının bir süre daha gidebileceği ifade edilerek başka solunun cihazı takılmadı. Silifke Devlet Hastanesi’nde sadrasyonu 75’e kadar düşen Harun Tınas, burada yapılan müdahale ile hayata döndü.

“CENAZEM TOPRAĞA VERİLEBİLİRDİ”

Ölümden döndüğü anları “Ölümü atlattım. Bugün karşınızdayım. Bugün cenazem toprağa verilebilirdi. Yine ömrümde zorlu bir süreç yaşadım” diyerek sosyal medya hesabından anlatan Harun Tınas, “Solunum cihazım arızalandı. Gülnar Devlet Hastanesi’ne gittik. Orada solunum cihazı varmış ama solunum cihazı sadece acilde varmış. Yoğun bakım olmadığı için bana uzun süre takamayacaklarını söylediler. Benim solunum cihazım solutuyordu ama arızalıydı. Hemen Silifke Devlet Hastanesi’ne sevk ettiler. Ambulansla ulaştık. Silifke Devlet Hastanesinde yoğun bakıma yatırdılar. Sürpriz annemi almadılar. Sıkıntı o anda başladı. Ben bir DMD kas hastasıyım, skolyozum var ve solunum cihazına bağlıydım. En başta solunum cihazını tam ayarlayamadılar. Dedim “Harun oğlum öleceksin”. Sadrasyonuma baktılar. Oksijen oranı: 75. Ambuyla müdahale ettiler ve cihazı ayarladılar. En başta her şey iyi gibiydi. Sesim biraz kısıktı. Sesimi duyuramadım. Skolyozdan ağrılarım oldu. En önemlisi hırıltım oldu ve bir de yoğun bakım çok soğuktu. Öleceğimi düşündüm ve psikolojik bunalıma girdim” dedi.

“GÖZYAŞIM DÖKÜLÜVERDİ”

Akşama doğru babasının firmadan yedek bir cihaz getirttiğini ve o an güneşin yüzüne doğduğunu ifade eden Harun Tınas, “Hemşireye tam çıkarken ısrar ettim ve boğazımı aspire etti şükür.  Bir saat sonra hemşireler acile indirdi. Gülnar’da evimizin önünde o kadar bunalmışım ki, göz yaşım dökülüverdi. Ne yaşadığı tarif edemem. Anladım ki ikinci bir solunum cihazı gerek oldu. Elimde kitap gücüm var. Artık kitaplarımın fiyatını artıracağım. Bu uzun vadede olabilir. Ayrıca benim gibi kas hastaları için yoğun bakımlarda bir çözüm diliyorum. Gülnar Devlet Hastanesinde bu durumlar için çözüm talep ediyorum. Amacım herhangi bir kurumu karalamak değil” şeklinde konuştu.

 

“HASTANEDE 1 TANE SOLUNUM CİHAZI VARMIŞ”

Baba Hayati Tınas ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Oğlumun bağlı olduğu solunum cihazı arılanmıştı. Gülnar Devlet Hastanesi’ne götürdük. 1 tane solunum cihazı varmış. Oğlumu başka hasta gelebilir gerekçesi ile solunum cihazına bağlamadılar. Hastane yetkililerine “Akşama yedek cihazımız gelecek, akşama kadar oğluma solunum cihazını takın diye yalvardım. Çünkü bize cihazı temin eden firma akşama  yedek cihazı getireceklerini söylemişti. Ama kabul ettiremedim. Kendi arızalı solunum cinazına takılı bir şekilde Silikfe’ye sevk ettiler. Ambalanstaki solunum cihazına takmaları lazımdı ama sizin cihazınızın şarjı bitinceye kadar takmayalım dediler. Bu durumda Silifke’ye geldik. Cihaz alarm vermeye başladı. Yoğun bakıma aldılar. Oğlum burada ölümden döndü. Ambu ile geri döndü” şeklinde konuştu.   

 

“CİHAZI GETİRTEMEYECEĞİMİZİ SANMIŞLAR”

Olayın sosyal medyada yayınlanmasının ardından hastane yetkililerinin yoğun bakım ünitesi açacaklarını söylediğini ifada eden Baba Tınas, “Bende Gülnar Devlet Hastanesi’ni kapatın sağlık ocağı açın diye tepki gösterdim. Vatandaş en azından güvenmez doğrudan Silifke Devlet Hastanesi’ne gider dedim. Bizim cihazı getirtemeyeceğimiz zannetmişler. Cihazı getirtince bize karşı tavırları değişti. Ondan sonra Haruncuğum, Haruncuğum oldu” ifadelerini kullandı.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA