SAĞLIK SİSTEMİNİ YAMALAMAYIN DEĞİŞTİRİN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIK SİSTEMİNİ YAMALAMAYIN DEĞİŞTİRİN


 

​​​​​​​Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ek ödeme yönetmeliği, sağlıkçıların tepkisini çekti. Mersin Tabip Odası Yönetimi; “Emekliliğe yansıyan, güvenceli, tek ödemeyi savunuyoruz” mesajı yayınladı.

Haber Merkezi

 

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulundan, Sağlık Bakanlığı’nın yeni Ek Ödeme Yönetmeliği’ne tepki geldi.

Yönetmeliği; “Kâr odaklı, kalıcı olmayan ve yetersiz bir düzenleme” olmakla eleştiren hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın, performansa dayalı döner sermaye uygulaması ile sağlık çalışanlarının ürettiği hizmete koşutun ek ücret alacak olmasının bu personelin motivasyonunu ve verimliğini arttıracağını, hastaya hekim seçme hakkı veren nitelikli ve verimli hizmet sunumu ile sağlık hizmetlerinin iyileştirileceğini, sağlık hizmeti kullanımından hoşnutluğun yükseleceğini söyleyerek 2000’lerin başında yürürlüğe koyduğunu anımsattı.

“İktidarın uyguladığı sağlıkta dönüşüm programı piyasalaştırılması yönünde önemli adımlarla hastayı 'müşteri', sağlık kurumlarını 'işletme'ye dönüştürme; sağlık emekçilerini de grevsiz, toplu sözleşmesiz ve iş güvencesiz bir ortamda çalıştırma sürecinde büyük ölçüde başarıya ulaşmıştır” denilen açıklamada, bu dönüşümde önemli aracın döner sermaye olduğu, sağlık hizmeti niteliği gereği kâr veya verimlilik beklentisi ile kurgulanamayacağı bildirildi.

 

“SAĞLIK, PİYASANIN SINIRSIZ İSTEKLERİNİN KONTROLÜ ALTINA GİRDİ”

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık ortamını piyasanın isteklerine göre dönüştürmenin en önemli araçlarından biri de çalışanların çalışma ve ücretlendirme şeklinin değiştirilerek piyasaya uygun hale getirilmesi olduğunun vurgulandı açıklamada, “Bu nedenle sağlık kurumlarındaki çalışanların daha kolay kontrol edilebildiği, güvencesizliği dayatan, rekabetçi bir anlayışla çalışanların daha fazla gereksiz üretimde bulunmasına neden olan ücretlendirme uygulamalarına ağırlık verilmektedir. Performansa dayalı ek ödeme sistemi de bu kapsamda geliştirilmiştir. Performansa dayalı ek ödeme sisteminin sonucunda hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma rutinleri; toplumun sağlık ihtiyaçlarına göre değil, daha fazla kâr getiren, dolayısıyla daha kolay yoldan daha fazla kazanabilecekleri uygulamalara yönelerek sonunda piyasanın sınırsız isteklerinin kontrolü altına girmiştir.

 

HEKİMLERİN YÜZDE 90’I PERFORMANSI ADİL BULMUYOR

Toplumun gerçek sağlık ihtiyaçlarının yerine piyasanın doymak bilmez kâr hırsının baskısına mahkûm olan bu sağlık sistemi, sağlık çalışanlarını tüketerek ayakta kalmaya çalışsa da krize girmekten kurtulamamıştır. Sistem; kendi tükettiği hekim ve sağlık çalışanlarından, girdiği krizin göğüslenmesini de beklemektedir. Ancak hekim ve sağlık çalışanlarının performansa dayalı ek ödeme sisteminden deneyimledikleri, şu an bu ölümcül uzlaşmayı mümkün kılmamaktadır. 2021 Eylül ayında Türk Tabipleri Birliği’nin 6 bin 178 hekimle yaptığı anket çalışmasında; kamudaki hekimlerin yarısından fazlasının hiç performans ek ödemesi alamadığı saptanmıştır. Aynı şekilde, çalışmaya katılan hekimlerin yüzde 90’ı, performansa dayalı ek ödeme sistemini adil bulmamaktadır” denildi.

 

UYGULAMANIN ADI DEĞİŞTİ!

12 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin ise yeni tanımlar ve yeni hesap formülleri öngörülse de özünü koruduğunun savunulduğu açıklamada, “teşvik ek ödemesi”yle önceki ek ödeme yönetmeliğindeki performans ek ödemesi arasındaki benzerliklere dikkat çekildi.

“Çoğunluğu performans ek ödemesi almayan hekimlerin ‘maaş + sabit ek ödemelerinin’ ekonomik kriz altında iyice ezilmesi nedeniyle performans ek ödemesinden devşirilen yeni bir sabit ek ödeme daha sabit ek ödemenin yanına eklenmiştir” denilen açıklamada “Temel ücrette artış yerine, yine gelirde belirsizliği sürdürecek bir teşvik/performansa dayalı ödeme söz konusudur. Emekliliğe yansıyan bir ödeme bugün de getirilmemiştir. Sonuçları itibarıyla olumsuzlukları artık aşikâr olan bu sağlık sisteminin aynı yöntemle ayakta tutulmaya çalışıldığı çok açıktır. Bu nedenle sağlık çalışanları da toplum sağlığı da aynı biçimde olumsuz etkilenecektir.

 

SEKTÖRÜN GÖRÜŞÜ ALINMADI

Sağlık çalışanlarını ilgilendiren önceki  mevzuat düzenlemeleri gibi sağlık emek ve meslek örgütlerinin görüşü alınmadan hazırlanmıştır. Yayımlanan yönetmelikteki  hatalara ve eksikliklere bakıldığında da ortak biçimde hazırlanmadığı anlaşılmaktadır. Neredeyse bütün sağlık çalışanlarının öncelikli talebi, emekliliğe yansıyan yeterli ödemenin yapılmasıydı. Ancak sistemin devamı için bu talep de görmezden gelinmiştir.

Daha önceki ek ödeme yönetmeliklerinden de görülmektedir ki, yayımlanan ek ödeme yönetmelikleri; sağlam temeller üzerinde oturmamakta ve ömürleri  kısa olmaktadır. Yeni yayımlanan yönetmelik  de içinde birçok eksikliği içermektedir. Tepkiler geldikçe eksiklikler giderilmeye çalışılsa bile mevcut sağlık sistemini yamalamaktan başka bir görevi olmayan yönetmelik, devam eden kriz ortamına cevap veremeyerek hızla eskiyecektir.

 

“EMEKLİLİĞE YANSIYAN, GÜVENCELİ VE TEK ÖDEMEYİ SAVUNUYORUZ”

Yaklaşık bir yıldır devam eden yoğun mücadelemizin sonucunda hekimlerin bir bölümünün yoksullaşmasının geçici ve kısmi olarak engellenmesi önemlidir. Ancak sistemin devamı için insanlık dışı çalışma koşullarının, emeğimizin karşılığı bile olmayan iyileştirmelerle yeniden dayatılmasını kabul etmiyoruz. Emekliliğe yansıyan, güvenceli ve tek ödemeyi savunuyoruz. Mevcut sağlık sisteminin ömrü dolmuştur. Sistemi yamalamak değil, onu değiştirmek gerekmektedir. En büyük ihtiyacımız; hepimizin haklarını alabileceği, toplum sağlığını önceleyen bir sağlık sistemini birlikte inşa etmektir.

Birlikte mücadelemiz, birçok hekimin bugünkü ücretlerinde emekliliğe yansımayan geçici iyileştirmeler sağladı. Şimdi ‘hepimiz için’ emekliliğe yansıyan yeterli ücret, güvenceli, sağlıklı bir gelecek için mücadeleyi devam ettirme ve güçlendirme zamanı!” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA