ECZANELERDEN ‘KAPATMA’ EYLEMİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ECZANELERDEN ‘KAPATMA’ EYLEMİ


 

İlaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemeyi yetersiz bulan eczacılar, ülke genelinde iş bırakma kararı aldı. Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “2 eczaneden 1’i kapanma eşiğinde. Eczacılar kredi batağında. Müzakere bitmiş, mücadele başlamıştır. Bu gidişle zaten eczaneler kapanacak, siz değil biz kapatıyoruz” diyerek, eylemde kararlı olduklarını duyurdu.

HEDİYE EROĞLU

 

İlaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemeyi yeterli olmadığına dikkat çeken eczacılar, ülke genelinde iş bırakmaya karar verdi.

Eczacıların kârlılık oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuzda yapılan güncelleme, bu oranı iyileştirmeye yetmedi. 100 liraya kadar olan bir ilaçtan, daha önce yüzde 25 kâr eden eczacılar için bu oran yüzde 28’e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 12’den yüzde 13’e yükseldi. Güncellemeyi yeterli bulmayan eczacılar, ülke genelinde iş bırakmaya karar verdi.

Eylem takvimini ilerleyen günlerde açıklayacak olan eczacılar, nöbetçi eczane sayısını arttırarak eczane hizmetlerini aksatmayacak.

 

“13 YILDIR DEĞİŞMEYEN KARARNAME İLE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, ülkemizde uzun süredir ilaç ve eczacılık alanında ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. “İçinde bulunduğumuz enflasyonist ortamda da bu hizmetin artık sürdürülebilirliği kalmamıştır” diyen Sağır, yaşadıkları zorluklara değindi.

Türkiye'de ilaç fiyatları ve eczane kar oranlarının ilaç fiyat kararnamesi (İFK) ile belirlendiğin anımsatan Başkan Sağır, “Ancak bu kararname 2004 yılında yayınlanmış ve 2009 yılında yapıla minimal bir düzenleme ile devam etmektedir. Kısacası eczacılar 13 yıldır değişmeyen, o günün koşullarına göre hazırlanan, bugün güncesini yitiren bu kararname ile ayakta durmaya çalışmaktadır.

 

“ANCAK İLACA YAPILAN HER ZAM, TERSİ ORANTIDA ECZACI KARLILIĞINI ERİTTİ”

Biz eczacılar, kamu sağlığı adına her zaman ilacın alınabilir, ulaşılabilir ve bulunabilirliğini savunduk. Firmaların üretim/ithalat anlamında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle, ilaç fiyatları arttırıldı. Ancak ilaca yapılan her zam, tersi orantıda eczacı karlılığını eritti. Çünkü kararnamemize göre, ilaçlar fiyatlarına göre 5 ayrı kategoride sınıflanmakta. Bir üst kategoriye geçen her ilaçta ise eczacı karlılığı azalmakta.

Bugün 200 TL’nin üstündeki ilaçlarda eczacı brüt karı yüzde 13 oranında. Artan giderler ile (personel maaşı, elektrik, kira, sarf vb.) eczacıların eczanelerini devam ettirme şansı bulunmamaktadır.

 

“ECZACILAR KREDİ BATAĞINDA”

Eczacılar kredi batağına düşmüş, bir krediyi başka kredi ile kapatmaya çalışmaktadır. Kazandığı bir kaç kuruşta faiz giderlerine gitmektedir. Bugün her 2 eczaneden 1'i kapanma eşiğimdedir; o nedenle haklı olduğumuz bu olayda müzakere bitmiş, mücadele başlamıştır. Eczacılar olarak tüm Türkiye'de planlı bir eylemlilik içindeyiz. Ve haklı gerekçelerimiz karşılanmaz ise; bu eylemlilik eczane kapatmaya kadar gidecektir. Çünkü diyoruz ki; bu gidişle zaten eczaneler kapanacak, siz değil biz kapatıyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA