TİSAN’A DA KIYDILAR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TİSAN’A DA KIYDILAR!


 

Türkiye’nin eşsiz koylarından Tisan’da turizm alanına 5 kat yükseklik verilmesi girişimi Silifke Belediyesi’nden oy birliğiyle geçerken, konu Büyükşehir’de bilmeceye dönüştü! Silifke’de onay veren CHP’lilerin Büyükşehir’de ‘hayır’ demesi dikkat çekerken, imar düzenlemesi teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantı Döneminin II. Birleşim Toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda adeta Türkiye’nin eşsiz koylarından Tisan bölgesi için yıkım niteliğinde bir karara imza atıldı.

 

Silifke Belediyesi’nden gelen Yeşilovacık Mahallesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve 81 itirazın reddedilmesi ile ilgili konu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarına havale edildi. Tercihli turizm bölgesi kapsamındaki alanda emsali 0,90 olacak şekilde otel ve en çok 5 kat şeklinde yapılaşmaya gidilmesinin önünün açılmak istenmesine yönelik itirazlar Büyükşehir komisyonlarında tartışmaya neden oldu. Silifke Belediye Meclisinde düzenlemeye geçit veren CHP’liler, konu Büyükşehir’e gelince fikir değiştirdi. İtirazlar Büyükşehir komisyonlarında  oy çokluğuyla reddedildi. Ancak CHP’liler karara şerh düştü.

Bunun üzerine yaşanan yoğun tartışmalar Büyükşehir Meclisine de taşındı. Gülcan Kış, Abbas Çevik, Tuncay Gökçel, Özgür Emire ve Zekeriya Özgür itirazların reddine şerh düşen isimler oldular.

 

“BODRUM GİBİ 2 KATLI OLSUN”

Silifke’den CHP’li meclis üyesi Abbas Çevik, teklifin Yeşilovacık Mahallesi’nin 1/1000’lik plan düzenlemesini kapsadığını söyleyerek, “Burası iki kısma ayrılıyor, birisi Yeşilovacık diğeri Tisan bölgesi. Yeşilovacık’ta bir sıkıntı yok çünkü mevcut yapılaşma tamam, otel, konut 5 katlı olarak kabul edildi, biz de evet dedik zaten.

Ancak Tisan bölgesi, sadece Silifke’nin değil Türkiye’nin gözbebeği. Bodrum’un koyları ne ise Tisan’da aynı. Bu koyun batısı dağlar ve yamaç, ormanlık, doğusu deniz, güneyi sit alanı ve batısı deniz. Burada yapılaşma tamamlanmış, çok az bir yer kalmış. Bir de boş olan tercihli turizm alanı var. Burada bin 100 konut 2 katlı yapılmış durumda. Yani yapılaşma 2 katlı, Tercihli turizm alanında 5 kata izin verilmesi buranın yapılaşmasına aykırıdır, çirkin bir görüntü olacak ve bu güzelim koy yüksek yapılarla kirletilecektir. Zaten yoğunluk artmıyor, kat yüksekliği artıyor. Ama bunu da yapmamalıyız. Bu güzelim yere kıymayalım, Bodrum gibi 2 katlı olsun, çok katlı yapılarla kirletmeyelim” dedi.

 

“KARAR İNSANI HAYRETLER İÇERİSİNDE BIRAKIYOR”

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise Tisan’ın, Türkiye’nin en güzel koylarından birisi olduğunu söyleyerek, “Mezitli’den başlayarak Taşucu’na kadar deniz kenarındaki yüksek yapılardan hepimiz şikayet ediyoruz. Mevcudu değiştirme gücüz yok ama Mersin bu yüksek yapılarla da anılıyor. Gerçek ortadayken, halkın tepkisi varken, Tisan gibi dünyanın en güzel koylarından birisinde böyle bir yüksek yapılaşma kararının bu meclisten çıkması insanı hayretler içerisinde bırakıyor. Neden yapıldı sorusuna yarınlarda cevap vermemiz güç olacaktır. Bu karar savunabileceğimiz bir karar değil. Konu tekrar ele alınmalı” şeklinde konuştu.

 

“BİRİLERİNİN SİLİFKE’YE KİNİ VAR”

Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ise yanlış anlaşılma olduğunu, tercihli turizm alanlarında ki konutlara kat yüksekliği verme yetkilerinin olmadığını savundu. Altunok, “Bizim burada konuştuğumuz konu konutların ruhsatı ile ilgili. Tercihli turizm alanları zaten ruhsat alabiliyor. Uzun süredir çözüm bekliyoruz. Silifke’ye karşı bazı arkadaşlarımızın kinleri var herhalde bizim problemlerimiz hep oy çokluğuyla geçiyor. Ben anlamıyorum, anlamakta zorluk çekiyorum” dedi. 

 

“SİYASİ KARARLAR ALIYORUZ”

CHP’li Tuncay Gökçel ise Başkan Sadık Altunok’un konu saptırıldığı iddiasına tepki göstererek, “Bu düzenlemeye 81 itiraz gelmiş. Plan notu tüm bölgeyi ilgilendirdiği için bu askı itiraz edenlerin itirazları değerlendirmek durumunda. Biz de değerlendirelim, itirazları kabul edelim dedik. Tisan dünyada en gözde olan bölge. Yapılaşma iki kat durumunda. Ama biz hemen yanına 5 kat veriyoruz. Tisan 2 kat, Yeşilovacık 5 kat olsun dedik.

Komisyonda bizimde içimize sinmeyen şeyler oluyor. Yasalara, kamu vicdanına yönelik kararlar almak yerine siyasi kararlar alıyoruz. Komisyon başkanımız örneğin, ‘Tisan 2 kat, Yeşilovacık 5 kat olsun’ dedi. Bir arkadaşımız ise ‘Silifke belediyesinin isteği 5 kat’ dedi. İstekler olacaktır ama yasalara, yönetmeliklere her şeyden önemlisi kamu vicdanın sığacaktır. Yasalara uymak ve kamu vicdanını düşünmek zorundayız. O bölgeye 5 kat olmaz, yazıktır, günahtır” ifadelerini kullandı.  

 

BÜYÜKŞEHİR ‘5 KAT YAPIN’ DEMİŞ

MHP’li Rahmi İlik ise “Silifke belediyesinin isteği 5 kat” konusunu kendisini dile getirdiğini ancak kimseden talimat almadıklarını söyleyerek, “Büyükşehir Belediyesi Silifke Belediyesine bir görüş yazısı gönderdi. Bu yazıda açık ve net bir şekilde, ‘Konut alanlarının katını belirleyin, otelleri 5 kat yapın’ diyor. Bu yazı idareniz tarafından yazıldı. Ve bu konu Silifke Belediyesinden oy birliğiyle geçti, tüm CHP’liler ve Cumhur İttifakı üyelerince. Ama itirazlardan sonra kulisler mi oldu ne olduysa konu buralara geldi. Abbas bey de Silifke Belediye Meclis üyesi, daha önce bu konuları tartıştık. Biz kimseye 5 kat verelim diye ısrar etmiyoruz, biz kanun ve yönetmelikleri uygulamakla mükellefiz. Burada kanun bu şekilde yanlış yorumlarsak yaptığımız plan Danıştay’dan öner Siyaset yapılırsa karşı taraf yapıyor. Asıl bu siyaset.

Tuncay Gökçel, İlik’e tepki göstererek, “Komisyonlara kamera konulsun” önerisinde bulundu. Rahmi İlik de, “Hodri meydan , biz bunu 2 kata düşüreceksek hemen 5 binlik plan yapalım, Silifke Belediyesi de binlik planları yapsın ve tüm yapıları 2 kata düşürelim. Ama bu şehrin 5 binlik planı yok” diyerek yanıt verdi.

 

SEÇER’İN KAFASI KARIŞTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “O bölge önemli doğru bir şey yapılıyorsa oy birliğiyle geçirelim, benim de kafam karıştı” tepkisi verdi..

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan teklifin yeniden görüşülmek üzere geri çekilmesini önererek, “Yarın 5 katlı turizm tesisinin konut olarak satılmayacağını veya kullanılmayacağını birisi garanti edebilir mi? Ama bunun gibi bir çok örneği var sahildi” dedi.

 

AKP’DEN CHP’YE KARAR DEĞİŞTİRME TEPKİSİ

AKP’li Zafer Şahin Özturan ise Tuncay Gökçel’in, komisyonlara kamera kurulması önerisine “Biz de buradan kendisine hodri meydan diyoruz. Belediye meclis üyemiz de öyle bir cümle kullanılıyor ki, sanki komisyonda her şey şeffaf açık değilmiş gibi ki bu doğru değil. Her türlü talebe açığız. Biz bu konuda müsterihiz, vicdanımız rahat.

Orada 80 küsur itiraza red verilmiş ama plan yapılırken tüm CHP’liler oy birliğiyle kabul etmiş. Bunlar Silifke’de yaşayan, bizden o bölgeyi daha iyi bilen insanlar” diye yanıt verdi.

Teklif, komisyondan geldiği şekliyle oylamaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi. Karar ile Yeşilovacık’ta 2 katlı yapılaşmaya izin verilirken, Tisan’da tercili turizm alanına 5 kata kadar yapılaşma izni verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA