ÇARŞI KARIŞTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇARŞI KARIŞTI!


 

Büyükşehir’in kent merkezini yenileme projesi kapsamında Kasaplar Çarşısı esnafı ile yaşanan anlaşmazlığı çözemeyen Başkan Seçer, bir yandan kamulaştırma kozunu kullanırken diğer yandan Cumhur İttifakı’nı hedef alarak, “Çarşıyı karıştıranlar var” çıkışı yaptı. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise Başkan Seçer’i, Karaduvar’a Kazanlı’ya, Çamlıbel’e ne yapıyorsa, çarşı esnafı için de onu yapmaya çağırarak, gerekirse Büyükşehir Meclisinde kendisine destek olma sözü verdi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, 2022 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantısı I. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Akdeniz İlçesi, Kent Merkezi, Yenileme Alanı 1.Etap 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Revizyonu ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Ulaşım Komisyonlarında kabul edilerek meclise ele alındı.

 

KENT MERKEZİNİ YENİLEME PROJESİ 59 HEKTARI KAPSIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, konunun kent merkezinde toplam 59,47 hektarlık alanda yapılacak yenileme çalışmalarını kapsadığını söyleyerek, birinci etap için avam proje çalışmalarını 2020’de aldıkları karar ile başlattıklarını anımsattı.

Avam proje kapsamında Zafer Çarşısı’ndan Kırmızı Lacivert İşhanına, Balık Pazarı’ndan Kasaplar Çarşısına ve Azak Han’dan diğer bölgelere kadar belirli çalışmalar yapıldı. Yaklaşık 50 dekarlık alanda önemli çalışmalar yapıldı.

Kent merkezi yenileme alanı birinci etap koruma amaçlı imar planı değişikliği, yani bugün gündeme gelen bu konu 12 Mayıs 2020 tarihinden itibaren komisyonda bekliyordu. Bu önemli bir konu diye. Daha önce sayın Gültak, sayın Özturan sürekli konuyu gündeme getirdikleri için önemli. Nedir bu; bir görüş verilecek. Olumlu olması durumunda; koruma amaçlı görüş adana Kültür Varlıkları Koruma Kurulunda görüşülecek ve karara bağlanacak. Yani komisyonda kabul edilen bu değişiklik talebi, burada da kabul edilirse Adana’ya gidecek, orada da olumlu bir karar çıkarsa, yapılan imar değişikliği tekrar meclise ve komisyona gelecek ve işleme girecek” dedi.

 

ZAFER ÇARŞISI MEYDAN OLARAK TASARLANDI

Proje kapsamında Kırmızı Lacivert İşhanı ve Özel İdare binasının bulunduğu alanda çok amaçlı kültür merkezi tasarlandığını belirten Seçer, bu alanın güne bitişinde yer alan Zafer Çarşısı’nın bulunduğu bölgede, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kilise kalıntısı olma ihtimali dile getirildiğinden bu alan için meydan önerisi olduğunu aktardı. “Yani Zafer Çarşısı’nın bulunduğu alana biz kent meydanı tasarlıyoruz” diyen Vahap Seçer, Hurmalı Han’ın olduğu bölgeye ise Mersin’e özgü zanaatların olduğu atölye ve ticari ünitelerin tasarlandığını kaydetti.

 

BALIKPAZARI İLE KASAPLAR ÇARŞISI DA DÜZENLENECEK

Balık Pazarı ve Kasaplar Çarşısı’nın bulunduğu bölgede yer alan tescilli kültür varlıklarını ön plana çıkaracak şekilde bu alanın kuzeyinde ve doğusunda meydan önerileri olduğunu da belirten Seçer, “ Azak Han’ın doğusunda yer alan bölgede ise sanat galerisi ve çocuk kütüphanesini içeren kültürel tesis alanı, öğrenci yurt binasını içeren sosyal tesis alanı ve meydan önerisi getirilmiştir.

Bunlar tabiî ki avam projede yer alan düşünceler, daha sonra bunlar uygulama planları ile hayat bulacak” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR, ESKİ ÖĞRETMEN EVİNİ İSTİYOR

Ancak kent merkezinin yenilenmesi ile ilgili yapılacak çalışmalara dair bilgi kirliliği yaşandığını savunan Seçer, “Kiracılarımız bir anda dükkansız kalmasın diye ortak bir çalışma yürütebiliriz diye düşündük. Ama gördüğüm kadarıyla tek taraflı bir beklenti doğdu.

‘Vatandaş haklıdır’ anlayışı içinde bizden talebi oldu. Bizde bir çalışma yaptık, uygun yer bulamadık. Ancak adliye binasına ilave bir bina yapılacak. Adliye binasının yanında bize, MESKİ’ye ait bir yer var. Adliyeye, bizimde ihtiyacımızı görebilecek Milli Emlak’a ait yerler var ise biz onları alalım önerisinde bulunduk.

Arsa zenginliğimiz yok, hem adliyenin hem belediyenin işi görülsün dedik ama iş ilerlemeyince, adliyenin de işi acil olunca rıza gösterdim Yani adliyenin yanındaki arsamızı adliyeye vereceğiz.

Sonraki görüşmelerimizde belli meclis üyelerimizle bazı konuşmalar, yanlış bilgilendirmeler oldu. Son geldiğimiz noktada biz Zafer Çarşısını her hal ve şartta boşaltmak zorundayız. Çünkü Kırmızı Lacivert İşhanını yıkmak durumundayız. Burası afet riski taşıyan bina olduğu gibi eski kent merkezinde yenileme çalışması yapacaksak, mihenk noktası orası. Orayı açmamız, meydan yapmamız lazım. Şuanda İstiklal Caddesinin de düzenleme çalışmaları başladı, hazırlıkları yapılıyor. Tren Garı’ndan GMK’ya kadar İstiklal Caddesi’ni düzenliyoruz, Özgür Çocuk Parkı’na kadar tek yön, sonra mevcut haliyle iki yön yapacağız.

Eski Öğretmen Evi’nin orada bir alan var, Milli Emlak burayı bize verirse, Zafer Çarşısı’ndaki esnafa uygun ticari alanları emen kısa sürede yapar ve esnaflarımızı buraya alırız dedik. Bu konuda girişimde bulunduk, yazılarımızı yazdık, beklemedeyiz. En uygun yer bize orası geldi çünkü orası da kent merkezi, MESKİ geliyor, katlı otopark var” dedi.

 

“ÇARŞIYI KARIŞTIRANLAR VAR”

Kasaplar Çarşısı ile ilgili ise önceki haftalarda konunun yeniden gündeme gelmesi ile buradaki esnaflarla buluştuğunu aktaran Başkan Vahap Seçer, “Esnaflara ‘bunu siyasi bir polemik haline getirirseniz, bu iş çözülmez’ dedim. Biz de deriz ki, ‘Yasalar ile hareket edelim, acele kamulaştırma kararı vardır, yapalım’. Biz böyle yaklaşmıyoruz. 17 metrekare dükkanların bedeli 380 bin TL ise 430 bin TL gibi bir rakamla fiyatlandırılmış. 400 bin TL’lik bir yere 600 bin TL de, 300 bin TL’de veremem. Kamunun malını, kamuya alıyorum Kamuyu adatamam da, ihya da edemem. Neyse hak yerini bulsun. Ancak anladığım kadarıyla çarşıyı karıştıranlar var. Alınmayın ama çarşı karıştı mı işler yürümüyor. Çarşının karıştırılmasına ben karşıyım. Ortada oturup konuştuğumuz konu; ‘Biz burayı kaça alacağız, kaça almayacağız’ deniliyor. Mevzu bu değil ki, yasalar çerçevesinde rakam belirlenir. Yöntemler ortaya konur. Rakamı beğenen bize satışı yapar, kendi rızasıyla. Yoksa kamulaştırma yapılır, fiyat uygun bulunmazsa mahkeme yolu açık.

Ancak anladığım kadarıyla sayın Gültak, ‘biz hibe kredisi buluruz, sizin cebinizden bir kuruş para çıkmaz’ demiş. Benim canıma minnet. İktidar sayın Gültak’ın partisi, o zaman böyle bir hibe bulsunlar, Mersin’e, size bir katkı olsun. Biz zaten projeyi yürütüyoruz, hemen hibeyi getirsinler, biz restorasyonu yapalım, dükkanlarda sizde kalsın. Sizde hizmetlerinizi devam ettirin. Ama şuanda benim şöyle bir imkanım yok. İster satın ister kamulaştırma yoluyla verin, isterseniz mülkü sizde asın, ben restorasyonu yapayım, yüklediğimiz işlemi yapmak adına restorasyon parasını verin. Ama yasaların imkan verdiği en uzun taksit imkanı ile bu paraları esnafın bana geri ödemesi lazım” dedi.

 

BALIK PAZARI İÇİN “KOMİSYON BEKLETİYOR” SAVUNMASI

Balık Pazarı ile ilgili ise esnafa giydirme sözü verdiğini söyleyen Seçer, “Ancak 3 aydır bu konu komisyonda bekliyor. Bu gecikmelere karşı daha dikkatli olunmalı. Bizim verdiğimiz sözün yerine gelmesi için bu işlemlerin hızla yürümesi gerekir. Komisyona teşekkür ediyorum, 3 ay sonra da olsa böyle bir kararın altına imza attılar.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na da müracaatımızı yapacağız ve oradan gelecek sonuca göre konuyu tekrar meclise getireceğiz.

 

MUHALEFETİ, ESNAF NE OLACAK ENDİŞESİ SARDI

MHP’li Mahmut Tat ise konunun 3 aydır komisyonda beklemesinin nedeninin meclis üyelerinin konuyu enine boyun tartışması olduğunu savundu

Tat, “Kent merkezimizin bir düzene sokulması gerek burada yaşayanların gerek dışarıdan gelenlerin daha rahat bir şehircilik ile ihtiyaçlarını karşılaması tabiî ki bizim de arzu ettiğimiz bir olaydır. Konuyla ilgili olumsuz düşünülmedi sadece bizi endişeye sürükleyen bölgedeki esnafların durumunun ne olacağıydı. İdaredeki arkadaşlara sorduk ama net bir cevap alamayınca, bu konularla ilgili çözüm oluşturulsun öyle karar alalım istedik” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Zafer Çarşısını nereye taşıyacağımızı artık deklare ettik. Burası Milli Emlak’a ait ve bana verilirse bende düzenlerim esnaf için. Daha önce milli Emlak ile görüştüğümüzde adliyeye karşı arsa verilsin dediğimizde ‘verilebilir’ denildi. Milli Emlak’ın bir an önce burayı bize vermesi gerekiyor. Öğretmen Evi tek parsel ve 2 bin 500 metrekarelik bir alan” dedi.

Öte yandan Muhalefet meclis üyeleri, Zafer Çarşısı esnafının Öretmen evi alınarak oraya taşınmasının uzun süreceğini söylerken, Seçer buna katılmayarak, “En azından neyi nasıl yapacağımız netleşir” yanıtı verdi. 

 

GÜLTAK’TAN KASAPLAR ÇARŞISI İÇİN MECLİS DESTEĞİ SÖZÜ

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise Kasaplar Çarşısı’nın sürekli kendi üzerinden gündem olduğunu söyleyerek, “Biz oraya gittik, bürokratlar size orada hiçbir sorun olmadığını söyledi. Bu arkadaşlarımızdan yaklaşık 20-25 esnaf makama geldi, Biz de size sıkıntılar olduğunu söyledik, siz ise olmadığını söylediniz. Sonra biz tekrar arkadaşları gidip dinledik. Hibe filan demedik, esnafa söylediğimiz şey; ‘Büyükşehir Belediye Başkanımız bunu meclise getirsin, meclisten yetki alsın ve sizden de restorasyon parası almasın’ oldu. Çiçek Pasajını örnek verdik, Çamlıbel’de böyle bir projeniz olacak bizimle beraber çünkü orada sokak arasına gireceksiniz. Karaduvar’da böyle bir projeniz var.

Dolayısıyla oralara bunu yapıyorsanız, Kasaplar Çarşısı’na da bunu yapabilirsiniz. Getirin meclise, ben bizzat bunun önünü açacağım. Cumhur İttifakı’nın önünde bu konunun tartışılmasını sağlayarak, onay çıkarttıracağıma inanıyorum. Çünkü esnafın yararına bu iş. Meclis büyük ihtimalle bu konuda size yetki verir. Arkadaşlarımızda restorasyon parası ödemekten kurtulur. Ama siz ille satacağım, alacağım diyorsanız bu çok başka bir şey.

 

“BAŞKA YERLERE YAPTIĞINIZI, ESNAFA DA YAPIN”

Vahap Seçer, “Yani diyor ki, Vahap Seçer’in ya da Büyükşehir Belediyesinin kesesinden ağalık yapıyorum. Benim söylediğim bu diyor. Git Büyükşehir yapsın’ ne kadar basit bir şey” yanıtı verirken, Başkan Gültak, “Başka yerlerde yapıyorsunuz zaten” dedi.

Seçer ise “ Gütak ‘vatandaşla belediyeyi karşı karşıya getiririz’ diyor. Bu şık değil. Sen kurumlardan hibe alıyorsan aynı şansın bende olmadığını biliyorsun. Biz Kasaplar Çarşısını mevcut koşullarımızla yapmak durumundayız. Tabiî ki idarenin eylemine karşı mahkeme yolu açıktır. Ama biz mümkünse vatandaşımızla uzlaşarak yapmak istiyoruz. Siyasilerden şunu rica ediyorum, sayın Gültak’ın, Kasaplar Çarşısı’na gittikten sonraki günün gazetelerini açın okuyun. Konuşulanlar, atılan manşetler çok yanlış. Oradan beni kendisinin araması lazım, bu daha güzel olur. İnsanları Vahap Seçer’e düşman etmekle hiçbir şey olmuyor” diye konuştu.

Başkan Mustafa Gültak ise “Bir önceki mecliste bunu teklif ettik ama siz reddettiniz. Karaduvar’da Kazanlı’da Çamlıbel’de ne yapıyorsanız burada da yapmanızı istiyoruz” dedi.

Görüşmelerin ardın kent merkezinin yenilenmesine ilişin imar planı değişikliği teklifi komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA