BİR YIKIM PROJESİ DAHA!... | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİR YIKIM PROJESİ DAHA!...


 

Mersin’de her geçen gün bir yenisi eklenen yıkım projelerinin ardı arkası kesilmiyor! Son olarak DSİ’nin, Müftü Deresine taş ocağı kırma yıkama ve beton santrali kurma projesinin ÇED Raporu, halkın görüşüne açıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçelerinden geçen ve DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Efrenk Barajı, sulaması ve 20,5MWe/21,49MWm enerji üretim tesisi, malzeme ocakları, kırma-yıkama-eleme tesisi ve beton santrali projesinin ÇED raporu askıya çıktı.

Aladağ, Dalakdere, Doruklu, Hamzabeyli, Işıktepe, Karaisalı, Kayrakkeşli, Korucular, Resul, Çamlıdere ve Çopurlu mahalleleri, Çukurkeşli, Emirler, Kocavilayet ve Çavak mahalleleri, Bozön ve Kale mahalleleri ile Camili mahallelerine ait tarım arazilerini sulama suyu ile buluşturması planlanan projenin ayrıntıları da ortaya çıktı.

 

HAVA KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Tesisten kaynaklı kirleticilerin hava kalitesine olumsuz etkisi söz konusu olurken, patlayıcı madde kullanılarak, açık ocak işletmeciliği delme-patlatma yöntemi ile gerçekleştirilecek projede, Efrenk barajı ve yardımcı ünitelerinde yaklaşık 6 milyon 126 bin metreküp kazı yapılacak. Meydana gelecek kazı fazlası 12 milyon 742 bin 80 ton kadar malzeme dolgu olarak kullanılacak. Geri kalan 3 milyon 185 bin 520 ton kadarının ise hafriyat depo alanına taşınarak geçici olarak depolanması planlanacak. Taşınacak hafriyat miktarı günlük 2 bin 42 ton olurken, 40 ton kapasiteli kamyonlar kullanılarak 200 metre toprak yol üzerinden günde 51 sefer yapılacak. Hafriyat nakliyesinde nakliyeden kaynaklı toz oluşumu söz konusu olacak.

 

PROJENİN YAPILACAĞI YER ORMAN ALANI

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü projeyle ilgili görüşünde, söz konusu alanın Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.08.2017 tarih ve 825 sayılı kararı ile onaylanan Mersin 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı, Orman Alanı” olarak işaretli olduğuna dikkat çekti.

 

BÜYÜKŞEHİR DE KORUMA KURULU DA ONAY VERDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ÇED raporu için olumlu görüş bildirirken, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün de olumlu görüş bildirmesi dikkat çekti. Müdürlük, proje sahasında tescil edilmiş herhangi bir kültür varlığı veya sit alanı olmadığını belirterek, tescilli kültür varlığı Aladağ (Kızıldere) köprüsünün ise proje sahası dışında bırakıldığını belirtti.

 

“MÜFTÜ DERESİNİ ÖLDÜRECEK HAMLE GELİYOR”

ÇED raporu askıya çıkan projeye dair kent dinamiklerinin sessizliği dikkat çekerken ilk tepki araştırmacı yazar Abdullah Ayan’dan geldi. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Ayan, “Bir bu eksikti.. Gerçekten Mersin ile alıp veremedikleri var..

Müftü Deresini öldürecek hamle geliyor… (Müftü) Efrenk  Barajı, Sulaması Ve Enerji Üretim Tesisi, Malzeme Ocakları, Kırma-Yıkama-Eleme Tesisi Ve Beton Santrali projesi Çevre ve şehircilik müdürlüğünde askıya çıkarıldı.

Müftü Deresine taş ocağı kırma yıkama ve beton santrali kurma işi ile ilgili ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından zaten tamamlanmış şimdi rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün için görüşe açılmış. 10 gün dedikleri 14 Ağustos’ta sona erecek.. Sonrası tufan” dedi. Ayan’ın paylaşımına çok sayıda kişinin yorum yaptığı görüldü.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA