BİN 800 YILLIK LİMAN YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİN 800 YILLIK LİMAN YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR


 

Tarihi bin 800 yıl öncesine dayanan, Doğu Akdeniz’in en önemli, en büyük limanları arasında yer alan ve neredeyse tamamı kumlar altında kalan Soli Pompeipolis Antik Limanı’nın yeniden gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışması başlatıldı. İlk kez gerçekleştirilen kazılarda bu yıl limanın mendirekleri, en son aşamada ise sütunlu caddeyle bağlantısı gün yüzüne çıkarılacak.

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde yer alan ve sütunlu caddesi, höyüğü, antik limanı, su kemerleri, hamamı ve akropolleri ile dünya tarihi miraslarından birini oluşturan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nin limanı olan Soli Pompeipolis Antik Limanında kazı çalışması başlatıldı. Tarihi 2. yüzyıla uzanan Soli Pompeiopolis Antik Limanında kazı 4 Ağustos’ta başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında başlayan kazılar, 2 ay devam edecek. İlk kez gerçekleştirilen kazılarda bu yıl limanın mendirekleri ortaya çıkarılmaya çalışılacakken, en son aşamada ise sütunlu caddeyle bağlantısı gün yüzüne çıkarılacak.

 

"DOĞU AKDENİZ’İN EN BÜYÜK LİMANLARINDAN BİRİ"

Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, bu yıl ilk kez başlatılan çalışmalara ilişkin İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklama yaptı. Prof. Dr. Remzi Yağcı, buranın Doğu Akdeniz’in en büyük limanlarından birisi olduğunu belirterek, "Bu liman büyük Pompeius’un kurduğu kentin limanı. Liman çok önemli bir ekonomik hareketliğin göstergesidir. Zaten Soli Pompeipolis büyük bir kent. Görünür kısmı az olmasına rağmen Roma İmparatorluğunda aktif limanlardan birisi. Biz yıllar sonra burayı programımıza aldık ve çalışmalara başladık” diye konuştu.

 

"BURASI GÖRKEMLİ BİR LİMAN"

Çalışmalara 10 işçiyle başladıklarını kaydeden Yağcı, “Tabi bu sayı artacak. İşçi sayısını 30’a çıkarmayı düşünüyoruz. Şu an batı dalga kıran üzerindeyiz. Burası görünür 160 metre uzunluğunda. Limanın toplam görünebilir uzunluğu ise 320 metredir. İki mendirek arası 180 metre ve burada büyük limanlarda kullanılan hidrolik betonlar var. Bütün Romalıların limanları arasında yapılan araştırmada Pompeipolis ile İtalya’daki bir limanın benzer oranlarda olduğu görüldü. Sağlam bir yapısı var. 2 katlı bir yapı. Bunun bitmiş hali kentin kuruluşunun 249. yıldönümünde basılan bir sikke üzerinde görülüyor. Mendireklerinin ağızlarında heykeller var. O yüzden burası görkemli bir liman. Tabi buranın açığa çıkarılması orta vadeli değil, uzun vadeli bir projedir” şeklinde konuştu.

 

"GÜNÜMÜZDEN BİN 800 YIL ÖNCE BU LİMAN AKTİF HALE GETİRİLMİŞTİR"

Limanın 2. yüzyılda tam olarak bitirildiğini vurgulayan Yağcı, “Günümüzden bin 800 yıl önce bu liman tam aktif hale getirilmiştir. En önemlisi burayı sütunlu cadde ile bağlamaktır. Burası kumla dolduğu için liman şu anda hemen hemen 4’de 3’ü kumun içinde. Bizim bu durumda geriye doğru önce mendirekleri açığa çıkarıp, buranın bir liman olduğunu en azından kamuoyuna göstermek istiyor. Buranın daha titiz korunması gerektiğini, koruma altına alınması gerektiğini ve en son aşamada da sütunlu caddeyle birleştiğini göstermek istiyor. Yani denizin sütunlu caddeye kadar gittiğini göstermek amacındayız. Çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izniyle, Mezitli Belediyesi, MIP ve Deniz Ticaret Odasının desteğiyle sürdürülüyor. Bu sene burada 2 aydan fazla çalışacağız” ifadelerini kullandı. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA