“YABANCI MERSİN’E MERSİNLİ KIRSALA KAÇIYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YABANCI MERSİN’E MERSİNLİ KIRSALA KAÇIYOR”


 

​​​​​​​Mersin’in kenar mahalleleri olarak bilinen Kurdali, Güneykent, Halkkent, Çay ve Çilek Mahallelerinde bile yüzde yüzden fazla artan kira ve konut fiyatlarına dayanamayan halk kırsal bölgelere göçerken Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, insanlar Mersin’den kaçıyor. Mersin yerlilerin yaşayacağı Mersin olmaktan çıktı. Yabancıların memleketi oldu” dedi.

Hasan Küçük

 

Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat son günlerde artan kira ve konut fiyatları ile şehirden kırsala yaşanan göçle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda günlük aldığı 300-400 telefonun yüzde 80-90’ının artan kira ve konut fiyatları ile ilgili olduğunu ifade eden Mehmet Sinan Canpolat “Güneykent, Kurdali, Çay, Çilek Mahallelerinden tutun Anamur’a kadar olan bölgelerde kira artışları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde. Döviz ve akaryakıt artışı son 1 yılda hem kira hem konut fiyatlarında yüzde 100 artışa neden oldu. 7-8 lira olan akaryakıt 29-30 liraya çıktı. Akaryakıta zam geldiği zaman bütün kalemlere tek tek zam geliyor. İşin içine nakliye biniyor. Nakliye bininde bu artış tüm kalemlerde zamma neden oluyor. Hal böyle olunca konut stoku yeterli olmadığı birde yabancı talebi olduğu için Mersin’de konut  arz ve talep dengesini bozmakta. 3 tane dairemiz var 13 tane talep var. Siz bu arz ve talebi dengede tutamazsanız fiyatlarla ilgili kontrolleri ele alamazsınız. Mersinde yaşanan budur ” dedi.

 

“YÜKSEK KİRA NEDENİYLE İNSANLAR MERSİN’DEN KAÇIYOR”

Yüksek kira ve konut fiyatları nedeniyle insanların artık şehirden kırsala göç etmeye başladığını anlatan Canpolat, “Mersin’de bazı bölgelerde  2+1,3+1 dairelerin kira fiyatları 7-8-10 bin TL olmuş.  Bu ülkede asgari ücret daha yeni 5 bin 500 TL oldu. Bir insan asgari ücret ile çalışıyor, eşi çalışmıyor 2 de çocuğu var hiçbir geliri yok. Hangi kiralık evi bulacak. Kaç liraya oturacak. 4 kişilik aile ne yiyip ne içecek. Empati yapmak gerekiyor. Eskiden şehirler kırsaldan çok göç alırdı. Şehirler cazibe merkezi idi. Şehir cennetti. Mersin bir dönem emekli kenti idi. Tüm emekliler ülkenin çeşitli illerinden Mersin’e gelirdi. Üretim merkezi idi. Burada tarım ve bahçe vardı. Karaduvar, Kazanlı’da yeşillik üretilirdi. Kiralar çok ucuzdu ama şimdi insanlar Mersin’den kaçıyor. Çünkü yaşayamaz duruma  geldiler” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN YABANCILARIN MEMLEKETİ OLDU”

Mersin’in yerlilerin yaşayacağı Mersin olmaktan çıkarak yabancıların memleketi olduğunu vurgulayan “Yabancalar bizim memleketimizde yerli, Mersin’in yerlisi göçmen oldu. Bunu açıklıkla ifade ediyorum.  Bunun nedeni yüksek kira ve fiyat artışıdır. Gençlerimiz morali bozuk. Yeni bir çift yeni evlenecek kardeşimiz hangi para ile hangi kiradaki evde oturacak hangi para ile hangi düğünü yapacak ve geçimini nasıl sağlayacak. Bu insanların ev alması hayal olmaktan çıktı artık çok zor” ifadelerini kullandı.

Toplu konut bölgesi olan Halkkent, Güneykent, Akbelen gibi yerlerde bile konut fiyatlarının 400 ile 700 bin lira arasında olduğunu vurgulayan Canpolat, “Orada bu fiyatlara satışlar gerçekleşince inanamıyorum. Toroslar’a Yenişehir’e Mezitli’ye deniz bölgesine geldiğiniz zaman 1 milyon, 1 milyon 200 bin, 2 milyon rakamlar telaffuz ediliyor. Yeni evlenmiş çift ikiside devlet memuru olsa bile onların aldığı maaşla bırakın ev almayı kirada oturmayı bile zor becerirler. Asgari ücretliyi ağzımıza bile almıyoruz. Ben sektör temsilcisi olarak bu duruma çok üzülüyorum” diye konuştu.

 

VİCDANLI OLUN”

Ev ve mal sahiplerine biraz vicdanlı olmaları çağrısında bulanan Canpolat şunları söyledi: “Kiracılarımız artışlarla ilgili mal sahipleri ile ikili diyalog kursunlar. Karşılıkla diyalogla belli bir fiyatta anlaşsınlar. Bugün anlaşamayıp daireyi boşaltıp başka bir yere geçtiğiniz zaman boşalttığınız daire gibi bir daire bulamıyorsunuz. Ev sahipleri teraziyi dengede tutması lazım. Onlarda haklı kiracıda haklı. Ama gelin asgari müştereklerde buluşalım anlaşalım.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA