MIP’E KÖTÜ HABER! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MIP’E KÖTÜ HABER!


 

Ocak ayında TBMM’de yasalaşan; limanların işletme sürelerinin uzatılması ile ilgili düzenleme muhalefetin itirazı ile Anayasa Mahkemesince iptal edildi! Karar, Mersin Limanı’nı işleten MIP’i de kapsıyor. Normal şartlarda özelleştirme süresi 2043’te bitecek olan yüzde 90 hissesi yabancılara ait Mersin Limanı’nda işletme süresi 2056’ya kadar uzatılmıştı.

HEDİYE EROĞLU

 

Muhalefetin 'kamunun zararına yol açacağı' gerekçesiyle tepki gösterdiği, bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmesi neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreyle sözleşme süreleri, hakkın başlamasından itibaren 49 yıla kadar uzatacak teklif, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti ve ocak ayında yasallaştı.

Ancak CHP, HDP ve İYİ Parti, stokçulara para cezasını artıran ve limanların işletme süresini uzatan kanun teklifine şerh düştü ve konuyu Anayasa mahkemesine taşıdı.

Düzenleme muhalefetin itirazı ile Anayasa Mahkemesince iptal edildi!

 

YÜZDE 90’I YABANCILARIN ELİNDE

Karar, Mersin Limanı’nı işleten MIP’i de kapsıyor. Zira yandaşa 'liman' kıyağı olarak eleştirilen düzenleme ile Mersin Limanı 2056’ya kadar yabancıların işletmesinde olacaktı

Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılan TCDD'ye ait Mersin Limanı'nın işletme hakkı, 11 Mayıs 2007 tarihinde, 36 yıl süreyle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na verildi. İhaleden 10 yıl sonra 31 Temmuz 2017’de ise Akfen Holding, Mersin Limanı'ndaki hisselerinin büyük bölümünü Avustralyalı IFM Investors'a sattı. Satış rakamı Mersin Limanı'nın yüzde 40'ı için 869 milyon dolar oldu.  Özelleştirildiği tarihten buyana Mersin International Port Şirketi (MIP) tarafından yönetilen limanın bugün hisselerinin yaklaşık yüzde 90’ı yabancıların elinde bulunuyor.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA