MECLİSTE TEHDİT GERİLİMİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİSTE TEHDİT GERİLİMİ


 

​​​​​​​Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Erdemli Alata Hal Tesisinde bulunan ancak inşaatı henüz tamamlanmayan 52 dükkanın satılması teklifinde ortam gerildi. Bölge siyasetçisi muhalefet üyeleri Başkan Seçer’i çözüm üretmek yerine kendi istediğini yapmak adına kendilerini tehdit etmekle eleştirdi.

Hasan Küçük

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait inşaat çalışmaları henüz tamamlanmayan Erdemli Alata Hal Tesislerinde bulunun 52 dükkanın satış yöntemi tartışmaya neden oldu.

Bölge siyasetçisi muhalefet üyeleri Başkan Seçer’i çözüm üretmek yerine kendi istediğini yapmak adına kendilerini tehdit etmekle eleştirdi. 

Yine tartışmalar sonunda Ocak ayındaki mecliste komisyonlara havale edilen ancak komisyonlardan bir türlü meclis gündemine getirilmeyen teklif Meclis Başkanı Vahap Seçer tarafından doğrudan gündeme alındı. Seçer, Erdemli Alata Hal Tesisinde bulunan 52 bağımsız bölümün satışı ve satış için Mersin Büyükşehir Belediye Encümenine yetki verilmesini istedi.

Teklifin neden doğrudan gündeme alındığı ile ilgili bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bu konu komisyona 10 Ocak 2022 tarihinde sevk edildi. 6 ay geçmesine rağmen komisyon gündemine gelmedi. İşlerimizi zamanında yapmamız gerekir. Bize güzel bir kaynaktır. 13 yıllık problemi hızla çözmek istedik. Güzel bir işletme oldu. Ancak bir türlü yol alamadık.  Taraflarla bir araya gelemedik. Erdemli meclis üyelerimizin kaygıları, endişeler vardı.  Komisyoncu esnaflarımızın mağduriyet yaşamaması için onların kaygılarını da giderecek çalışmalar yaptık. Ancak ısrarla bu maddeyi komisyon gündemine getirmediler. Bende re’sen getirmek durumunda kaldım” şeklinde konuştu.

 

KARA:  “OYLAMA YAPILDI BİR KİŞİ BİLE SATILSIN DEMEDİ”

Erdemlili olan MHP Büyükşehir Meclis üyesi Duran Kara ise Erdemli hal kompleksi inşaat uzun süredir devam ettiğini hatırlatarak “Bunun sebebi kurum ve kuruluşlar değil. Müteahhit firmanın ekonomik durumunun bozulması. İnşaatın uzun sürmesine neden oldu. Bu inşaatı tamamlamak bu döneme nasip oldu. Birkaç ay içinde inşaat tamamlanacak” diye konuştu.

Bazı komisyoncuların ve vatandaşları tereddütleri bulunduğunu da anlatan Kara, “Erdemli’deki Komisyoncular Derneği satılıp satılmaması konusunda yaptırdığı oylamada bir kişi bile satılsın demedi. Yasa yüzde 50’sini satma yetkisi vermiş fakat burada babadan dededen kalma bu komisyonculuk işini yapanlar var. Burası vatandaşa iş sahası olmuş. 52 tanesi satıldığı zaman bu 52 iş sahibi boşa çıkacak. Bunların durumu ne olacak” dedi.

 

“ÖNCE ESNAF YERLEŞSİN SONRA KARAR ALALIM”

Kara, hal kompleksine başlanmadan önce buradaki esnaflardan 40-50 bin lira para talep edildiğini hatırlatarak 25-30-40 bin lira para yatıranların olduğunu söyledi.

Başkan Seçer’in hangi belediyeye para yatırıldı sorusuna Erdemli Belediyesi cevabı vererek devlette devamlılık esas diyen Kara ile Seçer arasında yalan polemiği yaşandı. Kara önce ilçe belediyesinde olan yetkinin daha sonra Büyükşehir Belediyesine geçtiğini kaydetti.

Kara, dükkanlara Erdemli’deki hal esnafının yerleştirilmesinden sonra söz konusu yerde yapılacak bir toplantı ile ortak karar alınmasını istedi.

 

TOLLU: “YANLIŞ METOTLAR NEDENİYLE HAL BİTİRİLEMEDİ”

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ise Halin ilk ihalesi 2007 yılında yapıldığını söyledi. O zaman Erdemli Belediyenin net geliri 14 milyon civarında olduğunu ifade eden Tollu, “Halin ihale edildiği bedel ise 15.5 buçuk milyon lira. O zaman belediye bütçesi ile yapılmasına imkân yok. O zaman komisyonlarda para toplama yoluna gidiliyor. Çeşitli miktarlara para toplanıyor. Toplanan paralar hale harcanmıyor. Belediyenin başka harcamalarında kullanılıyor. Bizimle alakası yok. Büyükşehir Belediyesi’ne devredildikten sonra bu esnaflar paralarını geri aldı. 2014’ten önce Erdemli Belediyesi uhdesinde idi. Bizde halin bitirilmesi için gayret sarfettik. Bazı işlemleri yaptı. Kanun gereği kamulaştırma bedelini ödedik. Halin durumu  objiktif kriterlerle çözüm yoluna gidilse idi belediyenin cebinden tek kuruş çıkmadan yapılması mümkündü. 2009’da yargı safhası bitmediği için bitiremedik. Yanlış metotlar nedeniyle hal bitirilemedi. Şu an bitirilmek üzere” diye konuştu.

 

SEÇER: “BU ÜSLUP BENİ TAHRİK EDER”

Seçer ise “Çok çözüm aradık. Açık çek verdik. Yasaların verdiği imkanı tanırız dedik. Arkadaşları davet ettik. Bir türlü toplanamadık. Çabalarım sonuç vermedi. Komisyoncu esnafı benim esnafım ama kamunun hakkını savunmak durumundayım. Komisyoncular Karun gibi zengin demiyorum ama ajite edildiği gibi değil. Halcilerin durumu biliyorum. Komisyonculardan misli misli para alalım demiyoruz” dedi.

Kara’nın ‘komisyoncu esnafından onay alamadık, satış istemiyorlar’ sözlerine tepki gösteren Seçer, “Mal sahibi kamu. Öyle şey mi olur. Almıyorum, kiraya ver. Bu üslup bile beni tahrik eder. Ne demek sen âli kıran baş kesen misin? Ben çıkarım muhammen bedeli belirlerim kıran kırana mücadele olacak. Ne olacak ihale Ahmet Bey’de kaldı. İçindeki Mehmet Bey engelleyebilecek mi? Ben kamunun malını korumak zorundayım. Fiyatı siz yazın; Kamuoyu bu dükkanlar Büyükşehir Belediyesi tarafından kamuoyunda peşkeş çekildi denilmesin. Ama sana inat biz sattırmayız dediğiniz zaman benim otoritem sarsılır. Benim sözüm havada kaldığı zaman ben bu belediyeyi de kenti de yönetemem. “Böyle karar aldık satışa müsaade etmiyoruz” sözünün sehven söylendiğini sanıyorum. Ben Belediye Başkanıyım belediyenin malını satmak istiyorum. Kimse beni engelleyemez” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ise “Dükkanlara önceden yerleşilmesi konusu yasal değil. İşgal demektir. İhale yapılmadan iş yeri sahiplerinin girmesi mümkün değil. Söz konusu işyerlerinin yüzde 50’sinin satılması yasaldır. Çeşitli alternatifler üretildi ama yerine gelmedi” dedi.

 

TOPKARA: “TARAFLARLA OTURUP KONUŞULMALI”

MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara, 6 aydır komisyonda kalmasının sebebinin inşaatın devam ediyor olmasından kaynaklandığını söyledi. Bunun taraflarla oturup konuşulması gerektiğini ifade eden Topkara, “Erdemli’deki yapı bozulmamalı. Daha önce orada 115 tane esnaf vardı. Dükkan sayısı esnaf sayısından azdı. Depoların bölünerek dükkan yapılması için çaba sarf edildi. Ama sonradan bazılarının iş bırakması ve bazı dükkanların terk edilmesi gibi nedenlerle dükkan ile esnaf sayısı kafa kafaya geldi. Bu sonun kendiliğinden çözüldü.  2 tane hal kapanıyor ve bir tane hal yapılıyor. Hal esnafının ve onların hizmet verdiği köylü ve çiftçimizin orada iş yapanların güzel bir ortamda iş yapması için iş birliği yapıldı. Belediyenin bütçesi yetmediği için çeşitli formüller aranarak paralar verildi. Büyükşehir yasa nedeniyle yetki Büyükşehir’e geçti. Bazı vatandaşlar ise dükkanlardan hak doğacak diye paralarını almadı. Şimdi bu insanları yok sayacağız” diye konuştu.

Söz konusu dükkanların öncelikle Erdemli Halindeki esnaflara kiraya verilerek söz konusu esnafların taşınmasının sağlanmasını isteyen Topkara, “Kiranın akabinde de içine yerleşen vatandaşa “Arkadaşlar metrekaresi budur. Satın almak isteyen arkadaşlar buyursun” diyelim. Esnafın kullanmadığı sosyal tesisleri ise ihale ile satılabilir. Önce esnafı yerleştirelim. Sonra ticari alanları satalım. İnşaat Eylül’de bitiyor. 6 ay beklemişiz. Yılbaşına kadar bütün işlemin biteceğine inanıyoruz. Esnafta böyle düşünüyor” dedi.

 

“KOMİSYONCU ESNAFININ YÖNLENDİRMESİ İLE BİR TAVIR ORTAYA KOYAMAM”

Seçer ise Bu şekilde çözüm mümkün değil. Komisyoncu esnafının yönlendirmesi ile bir tavır ortaya koyamam. 88 esnaf var. 52 dükkan satacağız. Bu dükkanları 88 esnaftan parası olan alabilir. Parası olmayan kiraya gider” şeklinde konuştu.

Teklif, konunun taraflarının Ağustos ayına kadar toplanarak bir karara varması ve daha sonra yeniden meclise getirilmesi talebiyle komisyonlara iade edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA