KENTE MÜDAHALE ETMEKTEN VAZGEÇİN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KENTE MÜDAHALE ETMEKTEN VAZGEÇİN


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, son zamanlarda kentin her tarafına yapılan müdahalelerle karşı karşıya kaldığını belirterek “Müdahaleden vazgeçin” dedi.

Hasan Küçük

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından Mersin Limanı’nın kapasite artırımı için Atatürk Parkı’na doğru gerçekleştirmek istediği genişleme sürecinde yaşanan dava ile ilgili düzenlenen basın açıklamasına katılarak açıklama yaptı.

Yıldız, son zamanlarda kentin çok ciddi bir şekilde her tarafa yapılan müdahalelerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek “Kentlerde imar yapma yetkisi aslında belediye meclislerinin yetkisindedir.

Fakat bazı istisnai durumlar vardır ki bunlarda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bazı müdahaleler yaparak bazı parseller üzerinde bir takım değişiklikler yapma hakkına sahiptir. Bunu yaparken kanun buna bir şerh koymuştur. Bakanlık bir parsel üzerinde değişiklik yapacaksa kentin ana aksına ilişkin yapılmış planları bozmadan düzenlemeleri dağıtmadan oraya ilişkin problem çıkartmadan bunu yapmak zorundadır. Fakat son zamanlarda Mersin’e ilişkin Bakanlığın müdahalesi tamamen kanunun üzerinde kanunu aşar bir şekilde bütün merkezdeki aksı bozar hale gelmiştir” dedi.

 

“DOĞUSU LİMAN, BATISI AVM İLE YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

İçinde bulundukları Atatürk Parkı meselesinin buna örnek olduğunu anlatan Yıldız, “Parkın doğu yakasında limanın genişletilmesi projesi ile parkın bu kısmı yok edilmeye çalışılıyor. Yine parkın batı tarafında da 16-17 dönümlük bir alan orada yapılması düşünülen AVM her ne kadar su sporları merkezi gibi afili bir isim bulmuş olsalar da aslında bir AVM yapılmaya çalışılıyor. Parkın batı yakası bu AVM’ye katılmaya çalışılıyor. Bu projelerin tamamı Bakanlık üzerinden gerçekleştiriliyor. Buralarda Büyükşehir Belediyesi kiracı. Sahildeki bölgeler Milli Emlak’ın olması nedeniyle belediyeler buralarda kiracı. Mersin Büyükşehir Belediyesi parkın tahsis edilmesini istemesine rağmen 2020’den bu yana tahsis edilmiyor. Belediyenin bu park içinde bir ağacı, bir çimeni sulaması bile  bir ağacı dikmesi bile problemli bir durum. Çünkü Bakanlık tarafından tahsisi yapılmış değil. Bakanlık buraları belediyeye tahsis etmeyerek doğusunu limana, batısını AVM’ye tahsis etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

 

“EKOLOJİK PROJELER BİRBİRİNE GEÇMİŞ DURUMDA”

Mersin’in yaşadığı ekolojik projelerin bir birine geçmiş durumda olduğunu anlatan Yıldız,

“Bir yandan limanın önüne 200 dönüm dolgu sahası yapmaya çalışırlarken bir yandan da bu dolgu sahası için kentin kuzeyindeki yakın köylerdeki taş ocaklarından taşlar çekmeye çalışıyorlar. Bir yandan oradaki köylülüğü, hayvancılığı, meraları bahçeleri talan ederken diğer yandan kentin merkezinde Atatürk Parkı’nı talan ediyorlar” dedi.

 

“MERSİN’İN ESNAFINI BİTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Bunun için kentin bütün duyarlı kesimlerinin bir şey söylemesi gerektiğini anlatan Yıldız şöyle devam etti: “Çünkü buraya yapılan bir konteyner sahası değil, bir elleçleme merkezi yapmaya çalışıyorlar. Aslında şu an kentin kuzeydoğusunda 4 bin dönüme yakın bir alan lojistik depolama sahası olarak ihdas edildi ve açıldı. Oralarda ticaret yapması, iş yapması gerekirken bu işleri limanın içine taşıyarak aslında Mersin’deki küçük esnafın ve tacirin işini yok etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla bu ekolojik problem  sadece Atatürk Parkın yapılmış bir müdahale değil. Bir yandan köylerdeki taş ocakları vesilesi ile oraları bozuyorlar bir yandan AVM vesilesi ile diğer yanını bozuyorlar. Bir yandan limanın önünü kapatma vesilesi ile parkın doğu yakasını bozup parkı buradan kaldırmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bu kentin kaymağını yiyen, bu kentin sokakların gezen insanların sorumlulukları var. Her birimizin sorumluluğu var. Herkesin burada anısı var. Buralar kent hafızası olarak önemli yerlerdir. Kentin tüm dinamikleri bu meseleye sahip çıkmalı.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA