YERLİ KAPATIYOR YABANCI AÇIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YERLİ KAPATIYOR YABANCI AÇIYOR!


 

MTSO verilerine Mersin’de yılın ilk 4 ayında yerli firmalar kötü giden ekonomi sonucunda yazılan çekler, protesto edilen senetler nedeniyle bir bir kapanırken, mülteci akını ile yabancı sermayeli şirket kurulumunda rekor kırılıyor. Sık sık aldığı yoğun yabancı göç nedeniyle tartışma konusu olan Mersin’de Ocak-Nisan 2022’de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı yüzde 31’lik büyümeyle 201’e yükseldi. Mersin; yüzde 3,4’lük payla ülke genelinde 4.sırada yer aldı.

HEDİYE EROĞLU
 

Yaklaşık 21 bini aktif toplam 25 bin üyesi bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) kent ekonomisine ışık tutan Aylık Göstergeler Raporu’nun Nisan ayı sayısı yayınlandı.

Mersin'in projeksiyonunu görebilmek amacıyla; oda, borsa ve diğer meslek kuruluşlarının üye sayıları, tarım, sanayi üretim endeksi, enerji, turizm, sağlık, kültür, sanat, spor, dış ticaret, serbest bölge, liman faaliyetleri, para, banka, maliye ve istihdama dair alık veriler bulunan raporda kapanan ve yeni kurulan şirket bilgileri dikkat çekti.

 

KAPATAN KAPATANA!

Rapora göre kentte kurulan şirket ve kooperatif sayısı 2022’nin Ocak-Nisan döneminde yüzde 2’lik artışla 1.022’ye; tasfiye halindekiler ise yüzde 37’lik artışla 152’ye yükseldi. Kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı ise 2021’in Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 8’lik azalışla 160’a geriledi.

Yılın dört aylık döneminde Türkiye genelinde kurulan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 2,3'lük payla 7, ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,9'luk payla 9, tasfiye halindeki şirket ve kooperatif sayısı ile yüzde 2’lik payla 7’inci sırada yer aldı.

Ayrıca il genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısında 2021’in dört aylık dönemine göre yüzde 54’lük artış; ticaret unvanlı işyeri sayısında ise yüzde 16’lık azalış kaydedildi.

Türkiye genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 1,8'lik payla 10, ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,4'lük payla 18.sırada yer aldı.

 

SENETLER BİR BİR PROTESTO EDİLİYOR!

Mersin’deki kapanmalara ışık tutacak bir başka veri ise finansman geri ödemeleri oldu.

2022’nin ilk çeyreğinde protestolu senet tutarında yıllık bazda artış eğilimi, Nisan 2022’de yerini yüzde 71’lik artışa bıraktı. Yılın dört aylık döneminde Mersin protesto edilen senet adedine göre Türkiye genelinde iller arasında yüzde 1,6’lık; tutarına göre yüzde 1,3’lük payla 15.sırada yer aldı.

 

YAZILAN ÇEK ORANI YÜZDE 79 ARTTI!

Ayrıca şehirde karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı 2021’in 4 aylık dönemine kıyasla yüzde 79’luk artışla bin148’e yükseldi. Karşılıksız çek tutarında geçen yılın üzerindeki seyir Nisan’da da yüzde 104’lük genişlemeyle devam ederken; aylık bazda yılın ilk çeyreğindeki hızlı artış eğilimi Nisan’da yerini yüzde 30’luk azalışa bırakarak 31,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. İbraz edilen çekler içerisinde karşılıksız çeklerin payı adet bazında geçen yıla kıyasla 0,4 puanlık artışla yüzde 1,0’e; tutar bazında ise 0,5 puanlık artışla yüzde 1,1’e yükseldi.

 

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETTE İLK 4’TEYİZ

Öte yandan sık sık aldığı yoğun yabancı göç nedeniyle tartışma konusu olan Mersin’de dış sermayenin artışı yeni kurulan firma verilerine de yansıdı.

Ocak-Nisan 2022’de Mersin’de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ise yüzde 31’lik büyümeyle 201’e yükseldi. Belirtilen dönemde Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ile Mersin; yüzde 3,4'lük payla 4.sırada yer aldı.

Resmi rakamlara göre Mersin’de 255 bin mülteci bulunurken gayri resmi rakamların bu sayının iki katı yönünde olduğu iddia ediliyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA