TURİZMİN KALBİNE TAŞ OCAĞINA İZİN YOK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TURİZMİN KALBİNE TAŞ OCAĞINA İZİN YOK


 

Eko turizm bölgesi ilan edilen Yenişehir İlçesi Değirmençay Mahallesi’nde kurulmak istenen taş ocağı için yapılacak ÇED toplantısına halk izin vermeyince görevliler ‘ÇED sürecine halkın katılım toplantısı yapılamıştır’ diye tutanak tutarak köyden ayrıldı.

Hasan Küçük

 

Mersin’in Yenişehir İlçesi’ndeki  Değirmençay Mahallesi’nin sınırında bulunan İnsu ve Turunçlu Bölgelerine açılmak istenen taş ocakları için halkın ÇED toplantısına izin vermemesi üzerine geri adım atılmak zorunda kalınırken aynı şirketin bu defa isim değiştirerek Değirmençay Mahallesi  Manavşı Mevkiine Kalker Ocağı ve Taş Kırma tesisi yapma girişiminde bulundu. Firma yetkilileri ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri tarafından Çevresel Etki ve Değerlendirme gereği köy kahvesinde halkın katılım toplantısı yapılacağı duyuruldu. Bölgeye taş ocağı istemeyen köylüler ve çevreciler ise köy girişinde toplanarak “Köyümüze taş ocağı istemiyoruz” sloganları attı. Köyün hemen kuzey doğusunda yer alan meraların, bahçelerin en önemlisi sit alanının içine/çevresine kurulması istenilen taş ocağına, köylüler, çevre gönüllüleri ve ekolojistler tepki gösterdi.  Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemi alırken alana giden yolu kapatan vatandaşlar ÇED ekibini alana sokmayacaklarını söyledi. Değirmençay Muhtarı ve Sulama Suyu Kooperatif Başkanı Şahin Işık, 1/5000’lik planda köylerinin eko turizm bölgesi ilan edildiğini ifade ederek yapılacak taş ocağının köylerinin doğal güzelliğinin yanında tarım alanlarına zarar vereceğini söyledi. Taş ocağının aynı zamanda kuş uçumu 1 kilometre ilerdeki barajları ve sit alanlarına da zarar vereceğini ifade eden Işık, böyle bir tesisin bölgeye yapılmasını istemediklerini söyledi.

 

KÖYLÜLER ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

Vatandaşların tepkisi üzerine görevliler  “Vatandaşların ve bölgede bulunanların tepkisi üzerine ÇED sürecine halkın katılım toplantısı yapılamamıştır” şeklinde tutanak tutarak bölgeden ayrıldı.

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız “Bu eylem vesilesiyle bir kez daha görüldü ki, halkın hilafına iş/işlem yapmak isteyenler hiç bir zaman başarılı olamayacaktır. Halkın topyekûn karşı duruşu, başarıyı sağlayan en önemli unsurdur. Buradan taş ocakçılarına bir kez daha sesleniyoruz. Düşün artık köylünün, çobanın çiftçinin yakasından. Eğer insanlık taş kemirerek yaşamayı beceremiyorsa, bu bahçelerin, meraların, hayvanların bir bütün olarak tüm canlıların yaşam alanlarına müdahaleden caz geçilmelidir” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA