ZENGİNE VAR EMEKÇİYE YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZENGİNE VAR EMEKÇİYE YOK!


 

Zengini korumak için birçok farklı programı uygulamaya koyan iktidarın, Tarım ve Orman Bakanlığında riskli alanlarda çalışanlara verilen koruyucu gıda yardımını uzun süredir vermediği ortaya çıktı.

Haber Merkezi

 

İktidar zenginin parasını korumak için birçok formül geliştirirken, Tarım ve Orman Bakanlığında riskli alanlarda çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği için yönetmelik ve toplu sözleşmede yer almasına rağmen koruyucu gıda yardımını vermiyor!

Yaşananlara tepki gösteren Tarım Orkam Sen Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, “Halk sağlığını korumak çalışan sağlığını korumaktan geçer!” diyerek, iktidarı seslerinin duymaya çağırdı.

 

“İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNDE HİÇBİR ZAMAN VERİLMEDİ”

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özden, ilk olarak 14.08.2013 tarihinde 28735 sayılı resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 yıllarına kapayan Toplu Sözleşme ile çalışma yaşamına giren ve sonraki dönem toplu sözleşmelerde de aynen devam ettirilen “Koruyucu Gıda Yardımı”nın uzun zamandır, Tarım ve Orman Bakanlığında Bütçe tasarruf tedbirleri çerçevesinde verilmediğini söyledi.

10.11.2014 tarihinde Bakan Mehmet Mehdi Eker’in onayı ile yürürlüğe giren ve halen yürürlükte olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Memur, Sözleşmeli ve Geçici Personeline verilecek Koruyucu Gıda Yardımı Yönergesi’nin, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatında çalışan kamu emekçilerini kapsadığını anımsatan Özden, “Bu yönerge çerçevesinde koruyucu gıda yardımı ilk başlarda sadece Gıda Kontrol Laboratuvarları ve Zirai Karantina Müdürlüklerinde verilmeye başlamasına rağmen taşra teşkilatının il ve ilçe müdürlüklerinde hiçbir zaman verilmemiştir. Son birkaç yıldır da bakanlığın ilgili kurum ve kuruluşlarında toplu sözleşmelerin hükümlerine rağmen son birkaç yıldır koruyucu gıda yardımı verilmemektedir.

 

“HALK SAĞLIĞINI KORUMAK ÇALIŞAN SAĞLIĞINI KORUMAKTAN GEÇER”

Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü işlerin en başında halkın sağlığını koruyacak ‘tarladan sofraya her aşamasında sağlıklı gıda’ şiarıyla hareket etmesine rağmen, çalışan emekçilerin halkın sağlığı için her türlü çalışma koşulunda, bir nefer gibi 7/24 esasına göre çalışmalarına rağmen, bakanlığın Koruyucu Gıda Yardımını vermemesi kabul edilemez. Halk sağlığını korumak çalışan sağlığını korumaktan geçer.  

İlgili yönerge çerçevesinde Koruyucu Gıda Yardımının Bakanlıkta hangi çalışma alanlarında bulunan çalışanlara verileceği, ne kadar miktarda ve hangi ürünlerin verileceği, verilme şekli ve kullanımı, ödeneği ve bu işin sorumluluğu kimlerde olduğu açık bir şekilde yazmaktadır. 25.08.2021 tarih ve 31579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6.  Dönem Toplu sözleşmenin, Tarım ve Ormancılık Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar Başlıklı Dokuzuncu Bölümü ‘Koruyucu gıda yardımı’ başlıklı 5. Maddesi şu şekildedir: ‘Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda zehirli, gazlı ve radyasyonlu ortamlarda ve zirai mücadelede bilfiil çalışan personele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve bu hizmet kolunda yetkili sendikanın görüşleri dikkate alınarak kurum ve kuruluşlarca tespit edilen koruyucu gıda maddeleri, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla gıda yardımı olarak verilir. Gıda yardımının cinsi, miktarı ve hangi görevleri yürütenlere verileceğine ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşlar ile bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir’ denilmektedir.

Tüm bunlar ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ve bağlı mevzuatı da hiçe sayılarak ödenek yetersizliği gibi bahanelerle çalışanlara Koruyucu Gıda Yardımı verilmemektedir.

Sendikamız, biran önce Tarım ve Orman Bakanının konuya bir açıklık getirmesini, Kamu Emekçilerinin hakkı olan Koruyucu Gıda Yardımını Bakanlığın ilgili Merkez ve Taşra teşkilatlarında verilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Koruyucu gıda yardımının amacı, çalışanların, çalışma koşullarından kaynaklanan yada kaynaklanacak olası sağlık sorunlarının oluşmasını engellemek için alınması gereken zorunlu bir tedbir olduğunu anımsatan Başkan Özden, bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığında 2. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlüğe girdiği 01.01.2014 tarihinden bu yana; Tarım ve Orman Bakanlığında hangi yıllarda, bağlı kaç kurumunda ve kaç çalışan kamu emekçisine koruyucu gıda yardımında bulunulduğunun açıklanmasını istedi.

Ayrıca “Tarım ve Orman Bakanlığında hangi yıllarda Koruyucu Gıda Yardımı olarak hangi ürünler, hangi miktarlarda verilmiştir?” diyen Ömer Hatip Özden, “Tarım ve Orman Bakanlığı uygulamanın başladığı günden bugüne kadar Koruyucu Gıda Yardımı için hangi yıllarda ne kadar ödenek ayırmıştır?

Tarım ve Orman bakanlığında zehirli, gazlı radyasyonlu ortamlarda ve zirai mücadelede bilfiil çalışan personele koruyucu gıda yardımı bu yıl verilmekte midir? Eğer verilmiyorsa kaç yıldır verilmemektedir?” sorularına da yanıt istedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA