TOROSLAR’DA BORÇLANMAYA SEÇER ÇELMESİ Mİ GELDİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOROSLAR’DA BORÇLANMAYA SEÇER ÇELMESİ Mİ GELDİ?


 

Toroslar Belediyesi’nde idarenin 27 milyon TL borçlanma talebi komisyonda oy birliği ile kabul edildi. Ancak daha sonra CHP’li komisyon üyelerinin imzalarını geri çekmek istemesi gerginliğe neden oldu. Bu duruma tepki gösteren Başkan Atsız Afşın Yılmaz, “Ne oldu da karar komisyonda oy birliği ile çıktı da sonradan değiştirme ihtiyacı doğdu. Meclis üyeleriniz Vahap Bey ile görüşüp döneceğiz diyorlar” dedi.

Hasan Küçük

Toroslar Belediye Meclis Toplantısının Temmuz ayı birinci oturumu Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste 2022 mali yılındaki finansman ihtiyacının borçlanma yoluyla giderilmesi için Başkan Atsız Afşın Yılmaz’a 27 milyon TL borçlanma yetkisi içeren teklif gündeme geldi. Komisyonlardan oy birliği ile geçmesine rağmen CHP’li komisyon üyelerinin daha sonra imzalarını çekmek istediği teklifin müzakere edilmesi sırasında tartışma çıktı.

 

“NE OLDU DA BORÇLANIYORUZ?”

Teklif ile ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Cengiz Gökçel,  geçtiğimiz yıl gayri menkul satışından 108-109 milyon liralık satış yapıldığını ifade ederek bu paraya ne oldu da borçlanıyoruz” dedi.

Geçen yıl satılan gayrimenkullerin bu sene 2-3 katına çıktığını bu nedenle komu zararı oluştuğunu iddia eden Gökçel hesap hatası yapıldığın söyledi.

Yaptığı bazı eleştirilerin şahsi husumetten kaynaklandığının söylendiğini ifade eden Gökçel kime karşı şahsi husumeti olduğunun açıklanmasını istedi.

 

“DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VE HİBELER İÇİN KULLANACAĞIZ”

Başkan Atsız Afşın Yılmaz ise “Geçen yılda borçlanma yetkisi aldık. Uygun şartlar olmadığı için kullanmadık. Bu yılda Temmuz ayındayız. Normalde bu tür talepler yılın başında alınır ve yılın içinde kullanılır. Geçen mecliste de ifade ettiğim üzere hatta toplu konut projesi de ortaya çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Mersin’e geldi. Belediyemizi de ziyaret etti. Görüşme sohbet etme projelerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. Orada hem toplu konut projesi ortaya çıktı hem başka projeler ortaya çıktı. Bazı hibe ve düşük faizli kredi verme sözü verdi. Bu borçlanma yetkisi Sayın Bakan’ın desteği ile projeler kapsamında kullanacağımız düşük faizli kredilere ilişkin borçlanma yetkisidir. Hepsini kullanacağız diye bir şey yok. Bunun bir kısmını kullanabiliriz. Duruma göre kullanabiliriz” şeklinde konuştu.

 

“BORÇLARIMIZI CİDDİ ŞEKİLDE AZALTTIK”

Gayri menkul satışından elde ettikleri gelirlerin bir kısmını projeler için kullandıklarını anlatan Yılmaz, “Bunu şeffaf bir şekilde anlattık. Tüm dünyada emperyal güçler tarafından organize edilen ekonomik kriz ve enerji krizi oldu. Ekonomik şartlar değişti. Bizde yıl başından sonra geçen yıl çok ciddi miktarda 85 bin ton asfalt 450 metrekareden fazla parke çalışması yaptık. Bunlar ödenmesi lazım. Bizler ekonomik şartlar değiştiği için müteahhitlere aylara sari yapılması gereken ödemeyi toplu halde yaptık. Belediyemizin borçlarını ciddi miktarda azaltmış olduk.  Satıştan gelen gelir bu şekilde değerlendirildi. Büyük kısmı duruyor projelerimizde değerlendireceğiz. Sayıştay var başka denetim kurulları var. Sizlerde incelersiniz” ifadelerini kullandı.

 

“SAVAŞIN BİLE BİR HUKUKU VAR”

Geçen mecliste kendisinin de tercih etmediği bir şekilde gergin bir meclis geçirdiklerini ifade eden Yılmaz, “Bu kadar çabamıza rağmen muhalefet meclis üyelerini dinlemediğimiz, sürecin içine almadığımız gibi ithamlar oldu. Geçen meclisteki konuşmalardan tartışmalardan cımbızla bir cümle çıkarıp bunun üzerinden yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bir sürü şeyler söylendi. Biz işimizi bakalım. Sizin işiniz muhalefet tabiî ki, muhalefet yapacaksınız ama savaşın bile bir hukuku var. Bunun doğru şekilde yapılması karşılıklı saygı içinde yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

“NE OLDU DA İMZALARI DEĞİŞTİRME İHTİYACI DUYDUNUZ”

Borçlanma taleplerinin meclisten sonra komisyonlardan da oy birliği ile geçtiğini hatırlatan Yılmaz, “Daha sonra bazı meclis üyeleri ilgili arkadaşları ulaşıp komisyon raporundaki imzalarını çekmek istediklerini söylediler. Bizde mevzuata baktık. Süreç başlamış. Sonuca etkili olmadığından bunun mümkün olmadığını söyledik. Şu anda öyle düşünüyoruz. Siz bu konudaki itirazlarınızı ortaya koşmuş oldunuz. Ne oldu da komisyonda oy birliği ile çıktı sonradan değiştirme ihtiyacı doğdu? Bunu irdelemek lazım. Biz kendi nezdimizde bunu irdeleriz. Büyükşehir Belediye Meclisinde borçlanma kararı çıktı. Orada Vahap Bey’in Gültak Bey’in diğer meclis üyelerimizin belediye başkanlarımızın bulunduğu mecliste bir takım konuşmalar yapılıp kararlar alındı. Ancak Akdeniz Meclisinde borçlanmanın verilmediğini gördük. Siyasette rekabet olacak ama yapılan konuşmaların süreç içinde bağlayıcı olduğu, tarafların buna göre davranması gerektiği sonradan yapılan konuşmaların verilen sözlerin siyasi sebeplerde değiştirilmesi siyasi etiğe uymadığını ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

 

“MECLİS ÜYELERİNİZ VAHAP BEY İLE GÖRÜŞÜP DÖNECEĞİZ DİYORLAR”

Tekrar söz alan CHP’li Gökçel ise meclisin zan altında bırakıldığını ifade ederek

“Burası Toroslar Meclisi, sizin başkanlarla ne konuştuğunuzun çok önemli değil. Kararı Toroslar Belediye meclisi verecek. Siz protokol mü yaptınız? diye sordu.

Bunun üzerine Başkan Yılmaz ile Gökçel arasında şöyle diyalog yaşandı:

Yılmaz: Sizin meclis üyeleriniz Vahap Bey ile görüşüp döneceğiz diyorlar. Kim demiş ise sorun. Komisyonda oy birliği ile çıkan konu bugün niye değişti. Onu bir açıklar mısınız?

Gökçel: Komisyon kararı nihai değildir. Meclis kararı da nihai değildir. Sonuçta yargıya açıktır. Arkadaşlar fikirlerini değiştirmiş olabilir. Grup kararı da alınabilir.

Yılmaz: Bu karar değişikliğinin sebebini merak ediyoruz?

Gökçel: Sebebini açıklıyorum. 108 milyonluk mal satmışsınız bu sattığınız malın parasını ne yaptınız. Tekrar niye borçlanma istiyorsunuz.

Yılmaz: Ne yaptığımız açıkladık. Siz bu şekilde siyaset yapıyorsunuz . Siz bizim konserlerle ilgili de konuştunuz bu mecliste Büyükşehir’de bunun 5 katına konser yapıldığını gördünüz sustunuz.

Komisyonlarda oy birliği ile geçen borçlanma talebi mecliste ise oy çokluğu ile kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA