EKO TURİZMİN KALBİNE TAŞ OCAĞI HANÇERİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EKO TURİZMİN KALBİNE TAŞ OCAĞI HANÇERİ


 

Halkın tepkisi ile İnsu ve Turunçlu Mahallelerine taş ocağı açamayan şirketin isim değiştirerek bu defa 1/5000’lik planlarda ekoturizm bölgesi olarak işaretlenen Değirmençay Mahallesi’ne Kalker Ocağı ve Taş Kırma ve eleme tesisleri yapmak istemesi halkın tepkisine neden oldu. 7 Temmuz’da yapılacak ÇED toplantısı öncesi şirketi uyaran Değirmençay Muhtarı ve Sulama Suyu Kooperatif Başkanı Şahin Işık, “Böyle bir teşebbüste bulunmasınlar. İstenmeyen olayların çıkmasından endişe duyuyoruz. ÇED toplantısını yaptırmayacağız. Gelenleri köy sınırlarımıza sokmayacağız” dedi.

Hasan Küçük

Mersin’in Yenişehir İlçesi’ndeki  Değirmençay Mahallesi’ninde sınırında bulunan İnsu ve Turunçlu Bölgelerine açılmak istenen taş ocakları için halkın ÇED toplantısına izin vermemesi üzerine geri adım atılmak zorunda kalınırken aynı şirketin bu defa isim değiştirerek Değirmençay Mahallesi  Manavşı Mevkiine Kalker Ocağı ve Taş Kırma tesisi yapma girişiminde bulundu. Kalker Ocağı ve kırma eleme tesisi açma ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme raporu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesi eced-duyurular bölümünde yer aldı. Bununla ilgili 7 Temmuz’da Halkın Katılım Toplantısı (HKT) yapılacağı belirtiliyor. 

ÇED dosyasında yer alan bilgiye göre, Kalker Ocağı ve Kırma – Eleme Tesisi ASF Asfalt San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kurulacak. 75 hektarlık alan için ruhsat verilirken bunun 63,05 hektarlık bölümü ÇED alanı olarak belirlendi. 63,05 hektarlık ÇED Alanı içerisinde ise 50,02 hektarlık alan ocak alanı, 2,538 hektar alan kırma – eleme tesis alanı, 2,193 hektar mıcır ve By-Pass (pasa) stok ülanı, 0,8945 ha bitkisel toprak depolama alanı, 1,60 ha şantiye alanı olarak planlanıyor. 75 hektarlık ruhsat alanı orman ve tarım parselleri içerisinde kalmakta olup, ÇED alanı olarak belirlenen 63,05 hektarlık alanın tamamı orman vasıflı arazi içerisinde yer alıyor.

 

PATLATMA YÖNTEMİ KULLANILACAK

Ocakta yılda üretilmesi planlanan 3 milyon 240 bin ton kalkerin tamamı kırma eleme tesisinde boyutlandırılarak piyasaya satışı gerçekleştirilecek. Faaliyet alanında uygulanacak olan üretim yöntemi açık işletme olup, basamaklar (kademeler) oluşturulacak ve patlama yöntemi kullanılarak kalker üretimi gerçekleştirilecektir. Ocak üretimi sırasında, bitkisel toprak sıyırma işleminden sonra patlatma işlemi ile çıkarılan malzemenin tamamı kırma eleme tesisine gönderilecek.

50,02 hektarlık ocak alanında 3 milyon 240 bin ton/yıl kapasite ile çalışması durumunda proje ömrü 7,71 yıl olarak hesaplandı. Tesiste yılda 12 ay, ayda 30 gün, günde 8 saat çalışma yapılacak. Proje kapsamında toplam 25 kişi çalıştırılması planlanıyor. Proje alanının güneydoğusunda Mersin İl merkezine kuş uçumu mesafesi 16 km mesafede. Proje alanına en yakın yerleşim yerleri 1.750 m mesafede bulunuyor.

 

HALK TEPKİLİ

Bölge halkının ise köylerine böyle bir tesis açılacak olmasına tepkisi büyük.

Değirmençay Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda Değirmençay Sulama Suyu Kooperatif Başkanlığıda yapan Şahin Işık gazetemize yaptığı açıklamada, 7 Temmuz’da şirketin köyde ÇED toplantısı yapacağını duyduklarını ancak halk olarak Değirmençay’a taş ocağı kurulmasını istemediklerini söyledi. Bölgede tarım alanlarının mevcut olduğunu anlatan Işık, “O bölge atalarımızın buğday ambarı idi. Buğday ve arpa ekilirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000’lik planlarda Değirmençay Ekoturizm alanı olarak işaretlendi. Turizmi öldürecek. Orada yarısı biten barajımız var. Bölgede zeytinlik alanlar var. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanında grup yollarımıza zarar verecek. İçme suyu kaynağımızı zarar verecek.

 

“DEĞİRMENÇAY’A KAFAYI TAKMIŞ”

 Biz mahalle olarak bunu istemiyoruz. Biz planı yapan mühendislerle de görüştük. Buraya Kalker Ocağı açacak kişinin bu bölgeye taş ocağı açmak için daha önce 3-5 kez denemede bulunduğunu, eğer kendisi bu köye gelirse çok büyük tepkilerle karşılaşacağını söyledik. Bu adam herhalde Değirmençay’a kafayı takmış. Daha önce Turunçlu ve İnsu’da teşebbüste  bulunmuş. Şimdi bizim bölgemizi taş ocakları ile kuşatma altına almaya çalışıyor. Amacı ekonominin kötü olmasından dolayı şehir merkezine yakın yerlerde düşük maliyetlerle bunu yapmaya çalışıyor. Değirmençay’da maliyet 10 TL ise bunu Aslanköy’de yapsa 150 TL’ye gelir. Akaryakıt ve işçi maliyetini düşürmek için şehir merkezine yakın bölgeye yapmaya çalışıyorlar” dedi.

 

“YAKIN BÖLGEDE SİT ALANLARI VAR”

Halkın kesinlikte taş ocağı istemediğini anlatan Muhtar Işık, “Daha önce 2 defa Değirmençay’ında sınır bölgesinde olan 2 yerde teşebbüste bulundu. Halk bu iki faaliyete tepki göstererek izin vermedi. Çünkü barajımız var. Ekoturizm bölgesi olarak işaretlendiği için o bölgeye yeni yerleşim merkezleri yapılıyor. Yakın bölgesinde sit alanları var. Su kaynaklarımız var” diye konuştu.

 

“GELMESİNLER ENDİŞELİYİZ”

Böyle bir teşebbüste bulunulması halinde istenmeyen olayların çıkmasından endişe duyduklarını anlatan ışık, “ÇED toplantısını yaptırmayacağız. Gelenleri köy sınırlarımıza sokmayacağız” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA