KIYI RANTINA KRUVAZİYER KILIFI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KIYI RANTINA KRUVAZİYER KILIFI!


 

Kentte çevre katliamına neden olacağı genişleme projesi eleştiriler sonrası yargıya taşınan MIP’in bu kapsamda inşa etmeyi planladığı Kruvaziyer Limanı ile kıyı rantı elde etmeye çalıştığı öne sürüldü.

HEDİYE EROĞLU

 

Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliği (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı’nın batıya doğru genişlemesini öngören ve kentte çevre katliamına neden olacağı için eleştirilere maruz kalan ve yargıya taşınan proje kapsamında yapılması planlanan Kruvaziyer Limanı projesine mimar Abdullah Yılmaz’dan tepki geldi.

Sosyal medyadan dikkat çeken detaylı bir değerlendirme yapan Yılmaz, “Mersin’de amaç sadece denizi doldurup limanın büyütülmesi mi..?” diyerek çarpıcı bir soruyu gündeme taşıdı.

 

“KIYILARIMIZDA RANT İÇİN PEK ÇOK ALAN KRUVAZİYER LİMANI, YAT LİMANI İLAN EDİLMEK İSTENİYOR”

Mersin’de kruvaziyer limanı için 11 bin 875 metrekare deniz dolgusu yapılacak yerin çok stratejik bir konumda olduğunu ve bilinçli bir planlama sonucu tercih edildiğini savunan Yılmaz, “Kıyı kanununda ayrıcalıklı olarak tanımlanan en çok rant getiren alanlardan biridir kruvaziyer limanları… Kıyı Kanunu ile yapı yapılamaz olan kıyı alanları ‘kruvaziyer liman alanı’ ilan edildiklerinde, konut hariç, her türlü turizm, ticaret ve hizmet tesislerinin yapılacağı alanlar oluyor. Kruvaziyer limanı her türlü yapılaşmaya izin verdiğinden ve oradaki yapılaşma kısıtlılığını tamamen ortadan kaldırdığından, rant için bu hüküm kullanılıyor şu anda. Kıyılarımızda rant için pek çok alan kruvaziyer limanı, yat limanı ilan edilmek isteniyor ve amaca ulaşılıyor. Mersin Yat Limanı örneğinde olduğu gibi. Amacı dışında turizm, hizmet, ticaret ve kent bütünlüğüne hizmet eden ticari alanlar haline geliveriyorlar. Kişisel rant ana fonksiyonu geri bıraktırıyor” dedi.

 

“SIRF SİYASİ RANT İÇİN, YANLIŞ ALAN TERCİHİ YAPILDI”

Kruvaziyer limanının rantını tamamlayıcı en büyük ticari fonksiyonların alt yapılarındaki terminal binaları olduğunu da dile getiren Abdullah Yılmaz, bunların; karşılama merkezleri, turizm ofisleri, free shoplar, alışveriş merkezleri, restoranlar, apartlar olduğunu kaydetti. “Bu yapılar önlerinde hiç bir engel olmadan planlanan makro ticari tesislerdir” diyen Yılmaz, “Mersin’de mülkiyeti Milli Emlak'a ait, 2022 tarihine kadar Mersin Büyükşehir Belediyesinin kiracısı Atatürk Parkına, sırf siyasi rant için, yanlış alan tercihi nedeni ile amacına ulaşamayan, inşaatı Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen dolgu alan üzerine kurulu, kongre merkezinin, yeni kruvaziyer limanına terminal binası olması, Mersin ve çevre halkı için içerisinde büyük bir AVM barındıran ticaret merkezine dönüşmesinin önünde hiç bir engel yoktur.

 

MERSİN HALKI HARİÇ ..!!!

Bugün Mersin’de hala, deniz doldurularak bir takım yapılar yapılıyorsa, bunlar kesinlikle insanların, kentin deniz ile olan ilişkisini kesmemelidir. Yapılar ekosisteme, insan yaşamına ve kent yaşamına zarar vermemelidir.

Dünya ülkelerinde şehir projelerinde; kentte yaşayan insanların zararına, belli rant çevrelerinin yararına olan plan anlayışı devre dışı kalmıştır. Maalesef Mersin kenti henüz bu anlayışa sahip kent projelerine ve yöneticilere sahip değildir.

Bir kentin başına büyük felaketler gelebilir... Büyük küçük felaketler. Örneğin o kent iç ve dış organize rant çetelerinin istilasına uğrayabilir. Bu gerçekten büyük bir felakettir. Fakat kentin sivil toplum örgütleri, meslek odaları, seçilmişleri, kentin güya duayenleri, yerel yöneticileri, aydınları, kent halkına rağmen, bu kentsel katliama karşı koymazlar veya karşıymış gibi tribünlere oynar, diğer yandan ranttan pay kapmaya çalışırlarsa işte bu kentin yaşayacağı en büyük felaketlerin felaketidir.

Mersin bu sürecin içine girmiştir, hızla kan kaybetmektedir. Kentimizde kişisel rantlar, kamusal rantların önüne geçmiştir” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA