BÜYÜKECELİ’DE SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKECELİ’DE SORUN ÇOK, ÇÖZÜM YOK


 

Nükleer santral inşaatı başladıktan sonra bin 500 civarında olan nüfusu 30 binleri bulan Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesi sorunları ile baş başa kaldı. Kiralık daire bulmanın imkansız hale geldiği, kanalizasyonun olmadığı ve kamp atıklarının derelere bırakıldığı mahallede sık sık patlayan su boruları ve sürekli kesilen elektrikler vatandaşı canından bezdirdi.

Hasan Küçük 

 

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşaat çalışmaları süren Gülnar’ın Büyükeceli Mahallesi’nde artan nüfus sonrası hizmetlerin yetersiz kalması vatandaşları mağdur ediyor. Sadece işçi sayısının bile 20 bini bulduğu bölgede sorunların ardı arkası gelmiyor. Vatandaş sorunların çözümü için yetkilileri göreve davet ediyor. Halkın yanında iktidarından muhalefetine bölgede siyaset yapanlarda yeterli hizmetin gelmediğinden şikayetçi. Bunlardan biride AKP’nin Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hümmet Büyük. Bölgenin sorunlarını zaman zaman Büyükşehir Belediye Meclisinde de dile getiren Büyük gazetemize yaptığı açıklamada, Nükleer Santral inşaatı başladıktan sonra Büyükeceli’nin çok değiştiğini ve kontrolsüz bir büyümenin yaşandığı söylüyor. Kiralık ve satılık ev bulmanın imkansız hale geldiği mahalleye sürekli yeni apartmanlar dikildiğini anlatan Büyük hala da yapılmaya devam edildiğini söyledi. “Ev fiyatları alıp başını gitti” diyen Büyük, “2+1 dairelerin fiyatları 1 milyonun üzerinde. Yol kenarındaki arazilerin dönümü ise 1.5-2 milyon lira civarında. Burada fiyatlar uçtu. Kiralık evlere talep oldukça yüksek. Yapılan inşaatların temizlenmesini bile beklemeden girecek insanlar var. Bu durum daha 10 sene sürer. Nükleer santral tamamlanıp tam olarak faaliyete girinceye kadar sürer” şeklinde konuştu.

 

“EN BÜYÜK SORUN 1/5000’LİK PLANIN YAPILAMAMIŞ OLMASI”

Büyükeceli’de en büyük sorunun Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallenin 1/5000’lik imar planının yapılamamış olması olduğunu vurgulayan Büyük, “Şirkete verdik diyorlar. Şirket ile anlaşma yapılmış ama bir türlü ilerleme yok. Alt yapımız yok. Kanalizasyon yok. Yollarımız perişan. Asfalt sorunu var.  Nükleer santral inşaatı başlamadan önce bin 500 olan nüfus şu anda 30 bini bulmuş durumda. Şu anda mahalle bu nüfusu kaldıramayacak durumda. Büyük sıkıntı var. Bunu biz her fırsatta dile getiriyoruz ama sorunlar bir türlü çözülmüyor. İçme suyu sorunu var. Çok büyük elektrik sorunumuz var. Sürekli elektrik kesintisi oluyor. Elektrik hatları çok eski. Bazıları yenilenmiş ama hatların bazıları yenilenmemiş. Bu nedenle sürekli elektrik kesintisi oluyor. Ortalık perişan vaziyette. Bu 1/5000’lik imar çalışmasının bir an önce yapılması gerekiyor. Sıkıntı büyük. Yollarımız toz toprak. İnsanlar evlerinin ve iş yerlerinin kapı ve penceresini açamıyor. Açtıkları zaman her taraf toz toprak doluyor” ifadelerini kullandı.

 

“KAZALAR KORKUTUYOR”

Mahallenin içinden geçen D-400 karayolu üzerindeki  yeni köprüdeki çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedeniyle burada sürekli kazaların olduğunu anlatan Büyük, “İnsanlar yukarıdan araçlarını bırakıyor. Freni tutmuyor. Yol dar olduğu araçlar virajı alamayınca bu defa kaza oluyor. Yüzde 80’i tamamlandı. Kalan kısım yapılıyor ama yavaş ilerliyor” dedi.

 

“İŞÇİ KAMPLARI ATIKSULARI DEREYE BIRAKIYOR”

Akkuyu Nükleer Santralini yapan şirketlere ait işçilerin kaldığı kamplarında büyük sorun oluşturduğunu anlatan Büyük, “Bu kampların kanalizasyonları dereye bırakılıyor. Kanalizasyon atıkları nedeniyle dereler simsiyah akıyor. Bu kanalizasyonlar daha sonra denize ulaşıyor. Arıtma var deniliyor ama göstermelik” diye konuştu.

 

“PLAJ BAKIMSIZ”

Büyükeceli sahilininde bakımsız olduğunu anlatan Büyük şunları söyledi: “Sahil yolumuz komple bozuk. Büyükşehir yetkilileri bu sene asfalt yapacaklarını söylediler. Deniz sezonu başladı ama şu ana kadar bir çalışma yapılmadı. Plaj pislik içinde. Denize yakın dere üzerinde önceden köprü vardı 15 yıl önce köprü selden dolayı göçtü.  Bu nedenle insanlar plajın bir tarafından bir tarafına geçemiyorlar. Geçmek için uzak bir mesafeden dönmek zorundalar.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA