​​​​​​​AYDINCIK’TA YETKİLİLERE ATIK ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

​​​​​​​AYDINCIK’TA YETKİLİLERE ATIK ÇAĞRISI


 

​​​​​​​İnsanların çoğunun geçimini tarımla sağladığı Aydıncık’ta sera atıkları ile zirai ilaç kutularının çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi için yetkililere çağrı yapıldı.

 Hasan Küçük

 

Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde geçtiğimiz günlerde kurulan Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) sera atıkları ile zirai ilaç kutularının usulüne uygun bertaraf edilmeyip yakılmasının tehlikeli hava kirliliği ve zehirli göz solunumuna neden olduğu belirtilerek yetkililer göreve davet edildi. AGİKDER tarafından Mersin Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Aydıncık Belediyesi’ne yazı yazılarak yetkililere sorumluluklarını yerine getirmeleri çağırısı yapıldı.

“YAKMAKTAN BAŞKA BİR YÖNTEM OLMALI”

 Sera atıklarının yakılarak bertaraf edilmesinden başka bir yöntem olması gerektiği belirtilen yazıda bu konuda sağlıklı ve mevzuata uygun bir çözüm üretilmeyip ateşle yakılması sonucu oluşan tehlikeli hava kirliliği ve ilaç ambalaj atıklarının usulüne uygun imha edilmeyip yakılması nedeniyle zehir solunması durumu ile karşılaşıldığı belirtildi.

Sorunun çözümü kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların çeşitli çalışmalar yapıp projeler ürettiği ifade edilirken ancak bugüne kadar çözümlenemediği kaydedildi.

“YETKİLİLER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ”

Sorunun, Anayasanın 56. ve Çevre Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde hazırlanan “Atık Yönetimi Yönetmeliği”nin “atıkların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanmasına” yönelik detaylı düzenlemelere göre çözümlenmesi gerektiği vurgulanarak “Bu kapsamda; Mersin Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Aydıncık Belediyesi’nin yüklenen görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ve birlikte hızlıca hareket ederek uygun bir projeye karar vermeleri halinde çağdışı kalmış bir yöntemle sera atığı bertarafının son bulabileceği ifade edildi.

Sera atıkları ile ilaç kutularının insan sağlığına zarar verilmeden bertaraf edilmesine yönelik ilgili tüm kurum ve kuruluşlar koordineli bir şekilde çözüm üretmeleri talep edilirken oluşturulacak çözüme ilişkin eylem paketinin kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla kendilerine bildirilmesi, çözüm üretilemiyor ise de gerekçelerinin belirtilmesi istendi.

“BAŞKA AYDINCIK YOK”

Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı ise ilçede anız yakımı sonrası oluşan hava kirliliği ile ilgili sosyal medya hesabından bir fotoğraf ve görüntü paylaştı.

Buradan bu ateşi  yakan insanları mecbur kılan yetkilileri şiddetle kınıyorum” diyen Sarı şunları kaydetti: “Yürüyüş yapmak icin sokağa çıktık, boğazımız yanarak tekrar eve girdik. Bu şehir tarihinde  böyle yönetilmedi.  Belediye'nin bu konuyla ilgili en ufak bir çalışması yok. Vatandaş uyarılmıyor. Hala siyasi kaygılar öne çıkmaya devam ediyor. Birileri çıksın anlatsın. Şehir merkezinde anız yakmakla bu şehri turizme kazandıracağız desin ve bizi ikna etsin. Beyler bu şehir hepimizin başka Aydıncık yok. Rica ediyorum anız yakmanın önüne bir an geçilmeli vatandaşın dışarıya çıkardığı pislikler molozlar zamanında alınmalıdır. Değilse bu tür manzaraları hep görmeye devam edeceğiz. Aydıncık Çevre Koruma Derneği olarak konuyla ilgili mücadelemiz devam edecektir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA