MMO’DAN GÜNEŞ ENERJİSİ ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MMO’DAN GÜNEŞ ENERJİSİ ÇAĞRISI


 

Antik dönemde ‘güneşin bahçesinde oturanların kenti…’ olarak bilinen, yılın 300’den fazla gününde güneş alan Mersin, 217,5 MW kurulu güçle 11.sırada yer alıyor… Güneş kenti Mersin’in bile güneş enerjisinden yeteri kadar faydalanamadığına dikkat çeken MMO Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, “Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz” uyarısı yaptı.

Haber Merkezi

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi, 21 Haziran Dünya Güneş Günü’nü, Mezitli’de yer alan Güneşpark Enerji Kompleksinde düzenlenen etkinlikle kutladı. Giderek azalan ve dünyayı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çeken makine mühendisleri, “Güneş Kenti Mersin” sloganını tekrarladı.

 

GÜNEŞİN BAHÇESİNDE OTURANLARIN KENTİ…

MMO Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, burada yaptığı konuşmada, Mersin’de yılın 300 günü, hatta daha fazlasının, güneşli geçtiğine dikkat çekerek, “Mezitli İlçemizde bulunan ve yaklaşık 3500 yıl önce kurulduğu söylenen Soli(Soloi) Antik kenti, hala buram buram tarih kokmaktadır. Hatta tarihsel bir söylencede, Soli’de yaşayanlar için ‘Güneşin bahçesinde oturanlar’ tanımı yapılmaktadır. Soli antik kentinin, adını güneşten aldığı açıkça görülmektedir.

Güneş enerjisi konusunda düzenlediğimiz etkinliklerle, giderek azalan ve dünyamızı kirleten fosil kaynaklı enerjiler yerine, bu sonsuz enerji kaynağına dikkat çekmeyi, ‘Güneş Kenti Mersin’ sloganıyla da kent kimliğinin bir parçası haline getirmeyi amaçlamaktayız” dedi.

 

“TAM BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN KENDİ ENERJİMİZİ KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ”

‘Enerji’ sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olup aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Yücesoy, ülkemizde hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketiminin de hızla arttığın aktardı. 

“Tüketimin artıyor olmasının yanısıra dışardan temin ettiğimiz enerjilerin aktarımında da sıkıntılar yaşanabilmektedir” diyen İbrahim Yüvesoy, “Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde İran’dan temin edilen doğalgaz iletim hattında yaşanan arızadan dolayı 3 günlük elektrik kesintisi ile Türkiye Genelinde bulunan OSB’lere elektrik verilememiştir. Bu olay ülke sanayisine ve ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Fakat, bu elektrik kesintileri sırasında fabrikalarının çatısına GES kuran işletmeler, enerji krizinden daha az etkilenmiştir. Her zaman söylediğimiz gibi ‘güneş bizim için çalışıyor, hem de bedava çalışıyor’. Tam bağımsızlığımız için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz.

Yıllardır yaptığımız çalışmalarımızda enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji ihtiyacının karşılanması için yenilebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını önemsemekte ve önermekteyiz.


“GÜNEŞTEN YETERİ KADAR FAYDALANMIYORUZ”

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ın (TEİAŞ) 2021 yılındaki verilerine göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 31,6’sı hidrolik enerji, yüzde 25,7’si doğal gaz, yüzde 19,2’si kömür, yüzde 10,6’sı rüzgâr, yüzde 7,8’i güneş, yüzde 3,2’si jeotermal ve yüzde 1,9’u ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı geçmişten bugüne artış gösterdi ama yeterli mi ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre 2014 yılında 40 MW olan Güneş Enerjisi Kurulu Gücü bugün 8000 MW’ı aşmış durumdadır. Ülkemizde 78 ilimizde Güneş enerjisi santralinden elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup güneş kenti Mersin’imiz 217,5 MW kurulu güçle 11.sırada yer almaktadır. Ülkemiz güneş enerjisi kurulu gücünde Avrupa’da 8. Dünyada 16. Sıradadır.  Bu güçteki artışın beraberinde bu alanda Ar-ge ve Teknoloji yatırımları da artmıştır. Dünya genelinde yıllık 185bin MW’lık panel üretim kapasitesi bulunmakla birlikte ülkemiz 7960 MW’lık üretim kapasitesi ile dünyada dördüncü sırada yer almaktadır. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle de güneş enerjisinin kullanılması için verdiğimiz mücadelenin sonuçlarını görmeye başladığımız için mutluyuz. Ama bu artışa rağmen hala ülkemizin gerçek enerji potansiyeli yeterince kullanılamamaktadır. Teknik altyapı ve mevzuat yeniden ihtiyaca göre düzenlenmeli, kamusal denetimle birlikte enerjide dışa bağımlılık azaltılmalıdır.

 

“ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİREREK KAZANABİLİRİZ”

Enerjinin elde edilmesi kadar verimli kullanılması da en önemsediğimiz konulardan biridir. Her gün gelen zamlarla ve ekonomik krizi en ağır hissettiğimiz bugünlerde; ısıtma, soğutma,  aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken, elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük  yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür. Enerjiyi verimli kullandığımızda, en önemli enerji kaynaklarımız olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtları da tüketmemiş olacağız.

Ayrıca yüzde 70 civarında olan dışa bağımlılığımız devam ederken, yapacağımız verimlilik çalışmaları ile yurtdışına döviz aktarmamış olacağız. Alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki çok küçük değişiklikler ülkemize çok şeyler kazandıracaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak biz, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunuyoruz ve her zaman savunacağız. Enerjiyi sonsuz ve temiz enerji kaynağından üretip, verimli kullanacağız. 1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile kentimizi ‘Güneşkenti’ yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA