KAYISI HASADINDA İŞÇİ SIKINTISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAYISI HASADINDA İŞÇİ SIKINTISI!


 

Kayısı hasadının yoğun bir şekilde sürdüğü Mut’ta üreticiler işçi bulmakta zorlanırken imdada, çevre il ve ilçelerden takviye gelenler yetişiyor.

Hasan Küçük

 

Mersin’in Mut ilçesinde kayısı hasadı olanca hızıyla sürüyor. Hasat nedeniyle hal ve kayısı bahçelerinde yoğunluk yaşanıyor. Toplama işinde genel olarak kadınlar çalışırken erkekler ise yükleme işini üstleniyor. Bir ay kadar süren hasat sezonunda kayısı toplayacak işçi bulunamaması büyük bir sorun.  Mut’taki işçilerin yetersiz kalması nedeniyle Gülnar, Silifke, Karaman, Mersin ve Adana’dan insanlar çalışmak için Mut’a geliyor. Silifke, Mut, Karaman gibi yakın bölgelerde oturan işçiler 1, 1.5 saatlik yolculuğa katlanıp günübirlik geliş gidiş yaparken Mersin ve Adana’da oturanlar ise çadır ve kiralık yerlerde konaklamayı tercih ediyor. Sıcak havada akşama kadar çalışarak 150 TL alabilen işçiler evlerine ekmek götürmeye çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde mesailerine başlayarak tek tek kayısıları toplayan işçiler daha sonra bunları kalitesine göre ayırıyor.  Mut Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, ilçelerindeki 102 mahallenin 90’ında kayısı üretimi olduğunu hatırlatarak, “Hasat zamanının başlaması ile bitmesi yaklaşık 1 ay sürüyor. Bu sürede herkes işçi bulmaya çalışıyor. Bu nedenle üreticilerimiz işçi bulmakta sıkıntı yaşıyor” dedi.

Kayısı toplama işinin yoğun bir iş gücü gerektirdiğini anlatan Başkan Kar, “Mut’ta işçi yetmediği için mecburen Gülnar, Silifke, Karaman, Mersin ve Adana’dan dahi işçiler geliyor. Bazıları günübirlik gidip gelirken kimisi ile burada çadırlarda kalıyor yada ev tutuyorlar” şeklinde konuştu.

Kar, genellikle çavuş sistemine tabi olan işçilerin yevmiyelerinin 150 TL olduğunu ancak bazılarının işçi bulunamaması nedeniyle fiyatları artırdığını kaydetti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA