ÇEVRECİLER KAYGILI, KÖYLÜLER MEMNUN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇEVRECİLER KAYGILI, KÖYLÜLER MEMNUN!


 

KKTC’ye su temini için yapılan Anamur Alaköprü Barajı nedeniyle arazilerini kaybeden köylülere toprak sağlamak için yapılan dinamit patlatması çevrecileri kaygılandırırken, toprağa kavuşacak köylüler dağ başında yapılan patlatmanın zararının olmadığı görüşünde.

Hasan Küçük 

 

KKTC’ye içme ve sulama suyu temini için yapılan Alaköprü Barajı nedeniyle arazilerini kaybeden Anamur’un Ormancık, Akine ve Sarıağaç köylülerine toprak sağlamak amacıyla barajın üstünde kalan yerlerden arazi açmak için çalışma başlatıldı. Özel bir şirket tarafından yapılan çalışmalarda arazinin taşlık olması ve iş makinası ile açılamaması nedeniyle zaman zaman dinamit patlatması gerçekleştiriliyor. Çevreciler, dinamit patlatmasının hayvanlara ve su kaynaklarına zarar vereceği gerekçesiyle endişe duyuyor. Anamur Çevre Platformu’nun sosyal medya hesabından dinamit patlatılmasına ait fotoğraflar yayınlanırken  endişeler dile getirildi.

 

“ANAMUR HEM SUYUNU HEM TOPRAĞINI KAYBETTİ BARAJ UĞRUNA”

Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Anamur Dragon Çayı’nın üstüne yapılan Alaköprü Barajı nedeniyle topraklarını kaybeden baraj köylülerine toprak sağlamak adına dinamitle patlatma yapılıyor, çok çevreci(!) yetkililerce. Doğadaki canlıların zarar görmesini geçtik, su kaynaklarına verilecek zararın hesabı dahi yapılmadan hem de”. Mermer ocaklarının Çed raporlarında “ Dinamitle patlatma yapılmayacaktır” diye yazılınca Çed’e gerek görmeden onay veren aynı yetkililer, şimdi kendileri dinamitli patlatma yaparak köylülere toprak açmaya çalışıyorlar. Zaten kurak olan bölgenin su kaynaklarına zarar verdiklerini ve bu yaptıklarını, yani dinamit patlatarak ormandan yer açmanın suç olduğunu bilmiyor olamazlar.   Ormancık Köylüleri ve diğer baraj köylerinin halkı, belki, ‘kaybettiğimiz topraklara kavuşacağız’ diye sevinebilirler ama bu şekilde kazanılan toprak, toprak değildir.  Toprağın verimli olan kısmı yüzeydedir ve o kısmın, böylesine vahşi bir çalışma yöntemi ile korunup toprağın üzerine serilmesi mümkün değildir.  Aynı yetkiyi, yani, belirlenen alanda ormandan yer açma yetkisini halka verip,  ‘gidip toprağınızı kendiniz bulun’ deselerdi bile böylesine kötü sonuçlar doğmazdı. Anamur hem suyunu, hem toprağını, hem de eşsiz doğal güzelliklerini kaybetti bir baraj uğruna. Köylüye verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi bir yana hala kapalı sulama sisteminin bile yapılmayışı halkın ihtiyaçlarının gözetilmediğinin işareti. Yazık ediliyor Anamur’a.”

 

MUHTAR GÜL: “YASAL OLMAYAN BİR ŞEY YOK”

Köylüler ise patlatma sonunda toprak kazanacak olmaları nedeniyle çalışmalardan memnun gözüküyor. Ormancık Muhtarı Mevlüt Gül,  Alaköprü Barajı nedeniyle Ormancık, Akine ve Sarıağaç köylerindeki tarım topraklarının sular altında kalması nedeniyle barajın üst tarafındaki yerlerden hane başına 3.5 dönüm yer verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Çalışmalar kapsamında Ormancık ve Sarıağaç’a verilecek yerlerin yüzde 90’ının bittiğini Akine’nin ise  yüzde 70’i kaldığını ifade eden Muhtar Gül, “Yasal olmayan bir şey yok. İş makinaları giriyor. Taşları sökemeyince mecburen patlatma yapıyorlar. Dinamit patlatılmazsa o yüzde 70 meyilli arazı nasıl düzeltilecek. Kaya çıkıyor mecburen patlatacaklar. Patlatmanın su kaynaklarına zararı yok. O bölgede zarar görebilecek su kaynağı yok. Orada DSİ var, su kaynaklarına zarar verse DSİ izin vermez” şeklinde konuştu.

 

“BARAJDAN SONRA KÖYÜMÜZ RAHATLADI”

Barajın köylerine zarar değil fayda sağladığını anlatan muhtar Gül, “Baraj yapıldıktan sonra köylülerimiz rahatladı. Eskiden evlerimizin yolu, sokağı yoktu, yol sokak yapıldı. Herkesin yolu sokağı ayrı. Bizim köyümüzde 120 tane ev yapıldı.3 katlı evler var. Önünde 700 metrekare arsası var. Taş duvarla çevrili. Araç ve yaya girişi ayrı. Her evin sokağı var. 125 bin TL’ye verildi. Faizsiz ve vade farksız  5 yıl ödemesiz 20 senede ödenecekti. 5 yıl ödemedik daha bu yıl ödemeye başladık. Şu anda o evler nerede ise 1 milyon lira. Sefalar sürülmesi için bazı cefalar çekilecek” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA