“EMEKLİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EMEKLİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR”


 

​​​​​​​Mersin’de 2021 Emekli-Sen üyeleri yaşanan ekonomik ve sosyal krizde işsizlerden sonra en çok etkilenen kesimin emekliler olduğunu vurgulayarak siyasi iktidarı emeklileri yoksullaştırma ve açlığa mahkum etme politikasından vazgeçmeye çağırdı.

Hasan Küçük

 

2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şubesi tarafından Gazetecileri Cemiyeti’nde sefalet ücretleri ile ilgili basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklaması Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hüseyin Kurt okudu. İktidarın, emekli, emekçi ve çalışan karşıtı politikasının devam ettiğini belirten Kurt,

“Bu politikanın özü, yoksullardan ve çalışanlardan alıp, zenginlere, yandaşlara ve para babalarına vermektir. Memleketin kaynaklarını peşkeş çekmektir. 20 yıllık sürede  ölçüsüz lüks harcamalar, gelir garantili modeller, yolsuzluklar, hesapsız kitapsız iç ve dış borçlanmalar,  merkez bankası ve hazine kaynaklarının yağmalanması sıradanlaştı. Bu yüzden  enflasyon ve döviz kontrolden çıktı. Kaynak dağıtımında adalet ortadan kalktı. Bu krizde en büyük faturayı biz emekliler ödüyoruz. Yandaş zenginler daha zengin olurken, milyonlarca emekli ve çalışan emekçinin payına   yoksulluk ve  açlık düştü” dedi.

 

“YOKSULUN PARASI ZENGİNE AKTARILIYOR”

Cumhuriyet idaresinin yokluğu, yoksulluğu tarımda ve sanayide kamucu yatırımlarla aştığını anlatan Kurt, “Osmanlı'dan kalan borçları ödemiş, memleketi demir ağlarla örmüş fabrikalar ve devlet çiftlikleri kurmuştur. AKP ise yirmi  yıllık iktidarında,  sınırsız özelleştirme, yüksek dış borç, yüksek faiz-düşük kur ve ucuz işçilik politikası uyguladı. Bankerlere ve borsacılara öncelik vererek halkı yoksulluğa itti, sanayi ve tarımı çökerterek, kalkınmayı sadece inşaata bağladı, devlet hazinesini iktidara yakın müteahhitlere ardına kadar açtı. İki yıl önce Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezervlerini çarçur eden AKP, şimdi  yeni bir kalkınma modeline geçerek, ülkemizi yatırım üretim istihdam ihracat merkezi yapacağını  iddia ediyor. Yeni kalkınma modelinde döviz soygununu durdurmak yerine kur korumalı mevduatla halkın parasını zengine aktarmak var. Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati'nin dediği gibi ''Kur korumalı  mevduat sisteminden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyor, çarklar dönüyor''. Yetmedi şimdi de gelire endeksli senet çıkarıyor, biz yoksulların parasını zengine aktarmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“HAYALİ RAKAMLARA GÖRE VERİLEN ZAMLARIN KIYMETİ YOK”

Çare’nin cumhuriyetin kuruluş dönemindeki ulusal ekonomi anlayışına dönmekten geçtiğini anlatan Kurt, “Devletin, Türkiye İstatistik Kurumu –TÜİK diye, bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş, iktidarın emir eri olmuş bir kurumu var. İktidar, TÜİK eliyle ve emirle, gerçeklerden uzak, hayali,akla ve vicdana uymayan rakamlara dayanarak enflasyon açıklatıyor. Bu rakamlara dayanarak, yüzdelik zamlar yapıyor. Yapılan zamlar, tamamen hayat pahalılığı gerçeğinin dışında olduğundan, refah sağlamıyor, tersine daha yoksullaşmamıza sebep oluyor. Çünkü 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin lirayı, yoksulluk sınırı 20 bin lirayı geçti. Bütün emekliler asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Gerçek enflasyon en az yüzde 160-200'de seyrediyor. Başta petrol ürünleri olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve temel gıda maddelerine, günaşırı ölçüsüz ve vicdansız zamlar geliyor. Böyle bir ortamda iktidarın hayali rakamlara göre verdiği zamların, hiç bir kıymeti  yoktur. Böyle bir zammı kabul etmiyoruz.

Emekliler insanca bir yaşam istiyorlar. Buna hakkımız da var. Yoksulluk ve açlıkta yaşamamız kader değil, iktidarın izlediği, emekli ve emekçi karşıtı politikadır. İktidar yıllardır bizi görmezden geliyor, sorunlarımızı çözmüyor, daha da ağırlaştırıyor. Yapılacak ilk seçimde emekliler bunun gereğini yapacaklardır” diye konuştu.

 

“EMEKLİLER DAĞINIKLIĞA SON VERMELİ”

Emeklilerin yeterli örgütlülüğe sahip olmadığını ve dağınık olduğunu anlatan Kurt şunları söyledi: “Milyonlarca oldukları halde, örgütlü olmadıkları için, bir güç olarak, hak mücadelesi yapmakta yetersiz kalıyorlar. Bu yüzden sendikamız 2021 Tüm Emekli Sen, emeklilerin örgütlenmesini ve emeklilerin birliğinin sağlanması için çaba gösteriyor. Bütün emeklileri de, sendikamıza üye olmaya, destek vermeye, gücümüze güç katmaya çağırıyoruz. Çünkü, kurtuluş yok tek başına,  ya hep beraber ya hiç birimiz. İktidar emeklilerin örgütlenmesini, haklarını savunmasını istemiyor. Kurduğumuz emekli sendikalarını, sanki kendileri Anayasaya uyuyorlarmış gibi, Anayasa gerekçesiyle kapatıyor. Ancak biz yılmayacağız. Kapatsalar da yenisini kuracağız. 2021 Tüm Emekli Sen, bu alanda kurduğumuz üçüncü sendikadır. Yılmayacağız. Amacımız emeklileri örgütleyerek, iktidarın yüzdelik komik zamlarına boyun eğmek değil, İktidarla toplu sözleşme pazarlığı ile, haklarımızı almaktır. Bunun yolu da, Meclisten emekliler statü yasasının çıkarılmasını sağlamaktır. Emekliler olarak, sendikamızda örgütlenirsek, birliğimizi sağlarsak ve güç olarak ortaya çıkarsak, hiçbir iktidar bizi görmezden gelemez. Zaten şu anda, İktidar ve ortaklarının dışındaki, meclis içi ve dışındaki partilerle görüşüyoruz.

Bizlerin oyuna başvuran  siyasi partilerden talebimiz, emekli statü yasasının yanı sıra, SGK'nın güçlendirilmesi, ulaşılabilir parasız devlet hastanelerinin yaygınlaştırılmasıdır. Desteğimiz üreten emekçinin, emeklinin, EYT'linin taleplerini karşılayana olacaktır.

 

“KRİZ EN ÇOK EMEKLİLERİ VURUYOR”

Yaşadığımız ekonomik ve sosyal krizde işsizlerden sonra en çok etkilenen ve perişan olanlar  emeklilerdir. İktidar bizlerin ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerimizi görmüyor ve çözmüyor. Emekliler açlıkla mücadele ediyorlar. Memleketin bütçe kaynaklarından, milli gelirinden paylarını alamıyorlar. Sağlık ve ilaç kesintileri devam ediyor. Milyar dolarlar, gelir garantili işlerine, yandaş şirketlere , gerici vakıflara, kur korumalı bir avuç para babasına aktarılıyor ama,  yılda iki defa verilen bayram ikramiyelerimize bile, mali disiplini bozar, ödeme dengesi bozulur bahanesiyle, bir kuruş bile zam yapılmıyor. Milyonlarca emekli ve emekli ailesi, iktidarın emeklileri mahkum ettiği açlık ve yoksulluğu unutmayacaktır. İktidarın Emeklileri yoksullaştırma ve açlığa mahkum etme politikasına geçit vermeyecektir.

 

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENSİN”

Asgari ücretin güncel açlık ve yoksulluk sınırına göre artırılmasını isteyen Kurt “En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi, güncellenmiş asgari ücretle eşitlensin. Tüm emekli maaşlarına gerçekleşmiş enflasyon oranına göre seyyanen zam yapılsın, Emekli sendikaları Statü yasası ile EYT yasası TBMM tatile girmeden çıkarılsın” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA