ÖNCE KÜKREDİ SONRA BAĞIŞ ALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖNCE KÜKREDİ SONRA BAĞIŞ ALDI!


 

Ceynak Holding’in Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesinde sahile duvar örmekle eleştirildiği liman ve geri sahasına yönelik projesi CHP’nin de en ön saflarda yer aldığı eylemler ile protesto edilirken ilginç bir gelişme yaşandı.

HEDİYE EROĞLU

 

CHP, Ceynak’ın Taşucu Limanı’nda çevreye zarar vereceği iddia edilen düzenlemelerine karşı duruş sergilerken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuya müdahil oldu.

Geçtiğimiz haftalarda liman projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun halkı bilgilendirme toplantısı bölge sakinlerinin tepkisi ile yaptırılmaz ve bu etkinliğe CHP’li Meclis üyeleri ile partililer de destek verirken, konu meclise taşındı.

Başkan Seçer, Ceynak’ın Taşucu Limanı’nda çevreye zarar vereceği iddia edilerek tepki çeken çalışmaları ile ilgili 8 Haziran’da, “Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında olan gelişmelere asla seyirci kalamayız” açıklaması yapmıştı.

 

SEÇER KÜKREDİ 530 BİN DOLAR BAĞIŞ GELDİ!

Ancak aradan geçen bir haftanın ardından bu defa Büyükşehir Belediye Meclisinde idareden gelen; Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesinde 9473 ada ve 3 parsel no'lu taşınmaz üzerinde Büyükşehir Belediyemizin tasarrufunda bulunan İklim ve Çevre Bilim Merkezi içinde yer alan planetaryum kısmının ve bağlı deney düzeneklerinin yapılması amacıyla Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. tarafından firma isminin planetaryum binasında görünmesi şartıyla, 530 bin dolar şartlı bağış yapılması konusundaki teklif tartışmaya yol açtı.

 

TEKLİF KOMİSYONA GİTMEDEN DİREK OYLANDI

Bazı meclis üyelerince Ceynak’ın şartlı yapacağı 530 bin dolar bağış teklifinin ilgili komisyona havale edilmesi istendi. Ancak Başkan Seçer teklifi komisyona göndermek istemeyerek direk oylanması için baskı yaptı.

Bunun üzerine AKP’li Meclis üyesi Zafer Şahin Özturan, red oyu verdi, bunun sonucunda teklif mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

 

“YARDIMCI OLMAK İSTEYEN İŞ İNSANLARI, KURUMLAR, BU ODALARDIR, BUNLARIN DA TABİ Kİ DESTEKLERİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Başkan Seçer konuyla ilgili; “Bu bir şartlı bağış teklifi. 530 bin dolar. Bir Bilim Merkezi yapıyoruz Yenişehir’de. Buranın planetaryum bölümünü bu firma üstlenecek ve firmanın ismini verme kaydıyla. Tabi bu çalışma sadece 500 bin dolarlık bir çalışma değil, çok daha büyük bir çalışma ve Mersin için de, öğrencilerimiz için de muazzam bir tesis olacak. Biz karşılıyoruz, bulabildikçe de sponsor buluyoruz ama biz zaman yitirmemek için; çünkü çok yer gezdik, araştırdık, yurtiçi, yurtdışı… Burada Mersin’e yaraşır bir şekilde bir Bilim Merkezi oluşturmak istiyoruz. Bu Türkiye’nin birçok yerinde var. Ben hafta sonu Eskişehir’deydim. Orada da çok güzel bir Bilim Merkezi kurulmuş. Aslında bunu TÜBİTAK destekliyor. Biz TÜBİTAK’a müracaat ettik, bize destek olmadı, hadi onu da sorgulamıyoruz. Ama biz kendi çabamızla başlatalım, Mersin’de bu konuda yardımcı olmak isteyen iş insanları, kurumlar, bu odalardır, bunların da tabi ki desteklerini sağlamaya çalışıyoruz. Durum bundan ibarettir” diye konuştu.

 

“TAŞUCU SAHİLİNE DUVAR DİKEN ŞİRKET”

Ancak Ceynak’ın Taşucu Limanı’nda yapacağı düzenlemeler çevre açısından endişeyle karşılanırken ve CHP de bu konuyla ilgili ciddi bir muhalefet desteği verirken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in firmadan 530 bin dolar destek alması eleştirileri gündeme getirdi.

Araştırmacı yazar Abdullah Ayan, “Taşucu sahiline duvar diken şirket, liman genişletme projesi ÇED süreci devam ederken, adının verilmesi kaydıyla Mersin kent merkezinde Büyükşehir Belediyesinin yapacağı bilim merkezine 500 bin dolar bağış yapmayı önerdi. Öneri Mersin Büyükşehir Belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edildi” paylaşımı yapması üzerine çok sayıda kentli yaptığı yorum ve paylaşımlarla bağış kabulünü eleştirdi.

 

“DOLARIN YEŞİLİNE DEĞİL, DOĞANIN YEŞİLİNE SEVDALI ÇEVRE DOSTLARI İLE BUNA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) avukatı da olan ve Taşucu’nda ki Ceynak protestolarında öne çıkan isimler arasında yer alan CHP Mersin İl Disiplin Kurulu Başkanı Semra Kabasakal da, duruma tepki gösterdi.

Kabasakal sosyal medya paylaşımında, “Taşucu'na yapılacak liman ve serbest bölgeyi yapacak Ceyport’un inşa edeceği sanayi tesisi, dünya koruma listesinde yer alan Göksu deltasını yok edecek. Denize, havaya, toprağa zehirli gazlar yayacak. Bizler doğayı ve ekolojiyi koruma adına Taşucu’nda kirli sanayi teknolojik yatırımları istemiyoruz. Çevreye ve doğaya zarar veren bu şirketin birde bağış yapacağı dolar karşılığında çevre ile ilgili yapılacak tesise isminin verilmesi asla kabul edilemez. Bunu teklif eden ve buna oy verenleri kınıyorum. Doların yeşiline değil, doğanın yeşiline sevdalı çevre dostları ile buna karşı mücadele edeceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA