AL GÜLÜM, VER GÜLÜM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AL GÜLÜM, VER GÜLÜM!


 

Büyükşehir Belediyesi’nin 310 milyon TL’lik borçlanma yetki talebine mecliste muhalefetin geçit vermemesi sonrası, Akdeniz Belediyesi yönetiminin 20 milyon TL’lik borçlanma yetki talebinin de kabul görmemesi üzerine yaşanan kriz; “Al gülüm ver gülüm” anlayışı ile çözüldü! Cumhur İttifakı Akdeniz Belediyesi’nin borçlanma talebini alabilmesi için Büyükşehir’in borçlanma talebine onay verdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Mecliste, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, 310 milyon TL’lik borçlanma yetki talebi talebi öne çıktı.  

Geçtiğimiz hafta Akdeniz Belediye Meclisinde Başkan M. Mustafa Gültak’ın 20 milyon TL’lik borçlanma talebine ilişkin “Büyükşehir’de verilmeyince burada da engelleniyor” iddiası gündemdeki yerini korurken aradan geçen sürede yapılan görüşmeler sonucu AKP grubunun Büyükşehir’de borçlanmaya geçit verdiği öğrenildi.

MHP’nin ilk etapta borçlanma talebinin tamamına destek vermektense yarısını vermekte ısrar etse de sonrasında yapılan görüşmelerde ikna edildiği bilgisine ulaşıldı.

 

“CUMHUR İTTİFAKI BELEDİYENİN ÖNÜNÜ TIKAMIYOR”

Plan Bütçe Komisyonu’nda oy birliğiyle kabul edilen borçlanma teklifi oylaması öncesi bildirilen görüşmelerde Cumhur İttifakı mensuplarının, belediyeye, idareye ‘Engel olmakla’ eleştirilmelerine verdiği yanıtlar öne çıktı.

AKP Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya, “Yapmayı düşündüğünüz yaklaşık 500 milyon TL’lik yatırım için detaylı bir planlama yapmışsınız. Bir battı çıktı, çevre yolunun devamı, 3. çevre yolunun 34. caddeye kadar gitmesi gibi projelerinizi bildirmişsiniz. Arkadaşlarımızda bunları incelemiş. Yasal olarak belediyenin 310 milyon TL borçlanabileceğini düşünerek arkadaşlarımız oy birliğiyle komisyonda karar almışlar. Borçlanma ile ilgili bir hususun daha bilinmesini istiyorum; biz Cumhur İttifakı olarak sürekli belediyenin önünü açmaya çalıştık. 2019’da borçlanma yetkisi verdik, 2020’de bitüm için 55 milyon TL’lik yetki verdik, 2020’de yine yurtdışından hibelerle otobüs alımlarına, 2021’de metro için 900 milyon TL kredi yetkisi gibi hep destek verdik. Ama kamuoyunda şöyle bir algı var. Sanki Cumhur İttifakı borçlanmayla ilgili belediyeye hiç destek vermiyor, önünü tıkıyor. Bu algı doğru değil. Kaliteli işler istiyoruz. Bu olduğu zaman biz daha rahat yetki verebiliriz. Bazı yerlerde özellikle 34. cadde gibi Mimar Sinan Bulvarı’nda yeni olan hiçbir sıkıntısı olmayan kaldırımların değiştirildiği ile ilgili bize sitemde bulunuyorlar. Değişim yerine öncelikleri belirleyerek çalışma yaparsak daha iyi olur. Biz destek olacağız. Sizlerden de acil ve önemli olan ihtiyaçlara önem vermenizi bekliyoruz” dedi.

 

“HİZMETE SUSAMIŞ MERSİN İÇİN HER ÇALIŞMADA İMZAMIZ OLACAK”
MHP Grup Sözcüsü Fahrettin Kılınç’da, “Tartışmalı konularla ilgili kamuoyunda ki algıların doğru olmadığını, yaratılan bu anlayış içinde sanki Büyükşehir Meclisi’nde idareden gelen taleplerin ön duruşunun olduğu gibi bir kanaat oluşturulma gayreti olduğunu hissediyoruz. Ama bu doğru değil. Geçmişte de önümüze gelen konularla alakalı belediyemizin ve idaremizin topluma faydalı olacağına inandığımız tüm projelerinin hep yanında olduk, yanında olmaya da devam edeceğiz. Devam eden hizmetlerin de takipçisi olacağız. Mersin halkının hizmete susamışlığı ile ilgili yapılacak her çalışmanın altında imzamız olacaktır” diye konuştu.

 

SEÇER’DEN ISRARLA ENGELLEME VURGUSU

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ise Cumhur İttifakı temsilcilerine verdiği yanıtta, engelleme vurgusu yapması dikkat çekti.  “Toplumda engelleme algısı var, yanlış bir algı var” yaklaşımını doğru bulmadığını söyleyen Seçer, “Üç yıllık çalışma sürecimize baktığınız zaman şuana kadar meclise getirdiğimiz borçlanma taleplerinde 2019’da 164 milyon TL borçlanabildiğimiz görebilirsiniz. Ayrıca geçen yıl 2021’de yılın bitmesine bir hafta kala mahkeme kararı sonucunda aldığımız 265 milyon TL’lik borçlanma yetkisinin ancak 20 milyon TL’sini kullanabilmiştik. Çünkü bankalar bizden ya faiz ya da teminat mektubu istedi. Biz de tabiî ki yüksek faizi elimizin tersi ile iteriz, biz müsrif tüccar değiliz. Biz hayali bir iş yapmayız, bu anlamda bütçe gerçekleşme oranlarımıza dikkat edin. Bize borçlanma yetkisi verirseniz, faiz ne olursa olsun batan geminin malları diyerek almayız. Mersin Büyükşehir örnek gösterilecek bir mali tabloya sahiptir.

2020’de 250 milyon TL borçlanma talebimiz oldu, o zaman meclis uygun görmedi. Daha sonra 265 milyon TL talebimiz oldu yine uygun görmedi ve bu paraları kullanamadık. Yani toplamda 515 milyon TL’lik talebimizin ancak 20 milyon TL’sini kullanabildik oda mahkeme kararı ile elde ettiğimiz yetki ile.

Keşke şuanda komisyonda bize gösterilen o tarihlerde gösterilseydi. Bitümde, demir, mazot fiyatlarında dramatik artışlar yaşandı. Bugün 1,5 milyar liraya yapacağımız imalatı o zaman belki 500 milyon TL’ye çözecektik, bizim itirazımız bunaydı.

Diğer taraftan bitüm için teminat mektubu katkınız oldu ama biz teminat mektubu alamadık. İller Bankası’ndan 2019’da sadece 10 milyon TL teminat mektubu kullanabildik ama diğerini kullanamadık. Otobüs alımına destek verdiniz, teşekkür ediyorum. Bizim 2029’a kadar şuanda otobüs ihtiyacımız yok. Bu sizin de desteğiniz ile oldu. O zaman da destek verilseydi yine Mersin kazanacaktı.

 

“KOL BÜKMEK, ARKADAN DOLANMAK, TUŞ ETMEK DERDİNDE DEĞİLİZ”

Geçen Ağustos ayında şuanda öz kaynaklarımız ile finansa ettiğimiz metro için 900 milyon TL’lik borçlanma yetki aldık ama şuana kadar Hazine ve Maliye Bakanlığından onayı gelmediği için bir kuruş dahi borçlanamadık, kendi öz kaynağımızdan ödüyoruz. Devam da edecek. Biz ona göre dengelerimizi sağlayacağız ama önümüz açılsa daha hızlı bu hizmetleri veririz, metro daha çabuk ve daha ucuz maliyetlerle hizmete girer. 2021’de ihalesi tamamlandı ama gelişen şartlar, fiyat farkları bizim maliyetlerimizi arttırıyor. Biz o zaman bunları gerçekleştirmiş olsaydık çok daha avantajlı olabilirdik.

Birbirimiz ile yarış yapmak, kolunu bükmek, birbirimizin arkasına dolanmak, birbirimizi tuş etmek, halk karşısında mahcup etmek derdinde değiliz. Biz memlekete hizmet etmek istiyoruz.

Bundan sonra umut ediyorum 310 milyon TL kredi kullanmaya çıktığımız zaman İller Bankası’ndan teminat mektubu alır ve bankalarla daha rahat bir faiz pazarlığı şansımız olur” diye konuştu.

 

“BİZ GEREKENİ YAPTIK, SONRASI SİZE AİTTİR”

MHP’li Fahrettin Kılınç ise Seçer’in borçlanma ile ilgili aldığı yetkileri başta İller Bankası’ndan olmak üzere bürokraside karşılaştığı engellerle kullanamadığı iddiasına yanıt vererek, “Bizim yetki alanımız Mersin Büyükşehir Belediyesi idaresinden gelen talepleri kılı kırk yararak, meselenin tüm detaylarını anlamaya çalışarak aldığımız kararlar var. Bu kararların da ekseriyeti oy birliğiyle oluşmuştur. Biz sizin taleplerinizi gerek bitüm gerekse kredilerle ilgili  görevlerimizi Mersin halkına karşı yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Bundan sonrası da size aittir. Belediyemizin konuyu takip edip neticelendirmesi ile alakalıdır. Biz üzerimize düşeni bugüne kadar yaptıklarımızı, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

 

“UYGUN BULMADINIZ DEĞİL ENGELLEDİNİZ”

Başkan Vahap Seçer ise “Kılınç yerden göğe kadar haklı” diyerek, engelleme ısrarını sürdürdü. “Kavramları karıştırmamak lazım. Engelleme kavramının anlamı farklıdır, uygun değil farklıdır” diye Seçer, “Ben bir teklifte bulunurum, bir uygunluk vardır bir de engelleme vardır. Engelleme şudur; aslında uygundur ama karşı tarafın amacı hasıl olmasın, zor duruma düşülsün diye verilen karardır. Bunun adı engellemedir. Ama ben senden borç, yardım, onay isterken siz derseniz ki, ‘Senin durumun buna müsait değil, siz bu borcu geri ödeyemezsiniz, bilançonuz uygun değil’ dediğiniz noktada bu uygun değildir anlamı taşır. Bizim son 2 yıldır istediğimiz borçlanma talebimiz bütçe denkliği için isteniyor, bu teknik olarak uygundur. Sizin yaptığınıza engelleme diyen mahkeme kararıdır” dedi.

Müzakerelerin ardından Başkan Seçer’in 310 milyon TL’lik borçlanma yetki talebi oy birliğiyle kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA