​​​​​​​“ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

​​​​​​​“ZEHİR SOLUMAK İSTEMİYORUZ”


 

​​​​​​​Tarsus Karabucak mevkiinde kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santrali için mahkeme tarafından yeniden keşif yapılırken bölge sakinleri yerleşim yerlerine yakın olacak tesisin doğayı kirleteceği ve telafisi güz zararlar vereceği gerekçesiyle tepki gösterdi.

Hasan Küçük

 

Biçer Enerji Üretim İnşaat A. Ş tarafından Tarsus Karabucak Mevkiinde yapılması planlanan “Biyokütle Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali”ne dair ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) olumlu raporunun iptali için Karabucak Çevre İnsiyatifi tarafından açılan davada Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı verilmişti. İptal kararına yönelik itiraz sonrası ise bölgede yeniden keşif yapıldı.

Heyet keşif yaparken Karabucak Çevre İnsiyatifi üyeleri hayvan barınağı girişinde “Biyokütle Termik Santraline Hayır” pankartı açarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Yeşil Mahalle Muhtarı ve Karabucak Çevre İnsiyatifi sözcüsü Emrah Kara, söz konusu alanın tarımsal anlamda çok değerli topraklara sahip olduğunu ifade ederek Türkiye’nin birçok noktasına buradan yetişen fidanların gönderildiğini söyledi.  Kurulması planlanan tesisin sağında ve solunda zeytinliklerin de bulunduğunu anlatan Kara, ÇED raporunda bu zeytinliklerin de dikkate alınmasını istedi.

 

“SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceklerini anlatan Kara, “Biz bu tesisin yapılacağını tesadüfen öğrendik. Birkaç yıl önce halk toplantısını halkın haberi olmadan yapmaya çalıştılar. Biz adalete güveniyoruz. Halk toplantısını halktan gizli yaparak ÇED toplantısı yapmaya çalışan bu enerji şirketine güvenmiyoruz. Eğer enerji şirketi güvenli bir şirket olsa idi burada yaşayan halklara haber verirdi. Burada 9’a yakın mahalle var. Bunlara sorardı. Biz az sayıda kişi ile bu toplantının yapılmasını engellemeye çalıştık. Çünkü halk toplantısı halk ile olur. 3-5 kişi ile halk toplantısı olmaz. Biz halk olarak bu tesisin yapılmasına karşıyız” dedi.

 

“HALKA SAHİP ÇIKIN CAĞRISI”

Mücadelenin geç olmadan yapılması için halka destek çağrısında bulunan Kara, “Bu tesis kurulmadan önce mücaüdele vermeliyiz. Kurulduktan sonra bu tesisi kaldıramayız. Hayvan pislikleri yüklü kamyon ve tırların mahallemiz içinden geçerek buraya geldiği zaman bu tesisi kapatmamız mümkün olmayacaktır. O yüzden daha güçlü mücadele etmeliyiz. Mahallesine, doğasına sahip çıkan tüm halkımızı  bu davaya sahip çıkmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“ELE ELEYİZ KAZANACAĞIZ”

Avukat Yeşim Doğgeçen ise  Bu alanda yapılacak biyokütle atık tesisi yakma tesisi ile ilgili çevre insiyatifleri ve muhtarımızla birlikte güçbirliği yaparak ÇED olumlu kararının iptali davası açmıştık. Bu dava daha önce yaptığımız keşif sonrası bilirkişi raporu ile beraber kabul edildi. Mahkeme taleplerimizi; söz konusu tesisin buradaki yerleşim yerlerine yakınlığı hak sağlığını tehdit eder hali, toprağı havayı suyu, doğayı kirleteceği ve telafisi güç zarar vereceği noktasında haklı buldu. Karşı tarafın Bölge İstinaf Mahkemesine yaptığı itiraz sonucu usuli eksiklikler sebebi ile yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Bu çerçevde bölge adliye mahkemesinin verdiği karar nedeniyle yeniden keşif yapıldı. Bugün yine el eleyiz. Birlikteyiz ve kazanacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.    

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA