AKKUYU NGS’DEN, POTANSİYEL TEDARİKÇİ ATAĞI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU NGS’DEN, POTANSİYEL TEDARİKÇİ ATAĞI


 

​​​​​​​Uluslararası Nükleer Enerji Zirvesi’ne kapsamlı bir programla katılan Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS potansiyel tedarikçiler odaklı bilgilendirme çalışmaları ile dikkat çekti.

Haber Merkezi

 

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş., IV. Nükleer Santraller Fuarı ve VIII. Nükleer Santraller Zirvesi NPPES-2022'ye katıldı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde nükleer teknoloji ve sanayi alanındaki en büyük iş platformu olma özelliği taşıyan NPPES-2022'de AKKUYU NÜKLEER A.Ş. temsilcileri, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin Mersin’nde devam eden inşaat projesinin hayata geçirilmesine ilişkin en güncel bilgileri sundu. Forumun ilk gününde AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, her bir güç ünitesinin inşasına ilişkin gelişmeleri paylaştı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

“ON MİLYARLARCA DOLAR KAZANDIRACAK EN BÜYÜK DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARDAN BİRİ OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR”

NPPES-2022 açılış töreninde konuşan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko şunları belirtti: "Nükleer enerji, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz 2018 yılından bu yana dikkate değer ilerlemeler kaydetti. Bu süre zarfında dünya genelinde 24 NGS ünitesinin temeli atıldı, bu santrallerin yarısı Rosatom şirketleri tarafından inşa ediliyor. Nükleer enerji, çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak uzun zamandır beklenen değeri görmüş oldu. Akkuyu NGS projesi Türkiye'de geniş çaplı olumlu bir etki yaratıyor. Proje, Türkiye ekonomisine on milyarlarca dolar kazandıracak en büyük doğrudan yabancı yatırımlardan biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca proje, bölgedeki nüfusun artmasına, istihdamın, altyapının ve sosyal hayatın pek çok alanının gelişmesine katkı sağlıyor. Akkuyu NGS projesi bu aşamada oldukça büyük bir ivme kazanmıştır. Sahada her gün 20 binden fazla kişi çalışıyor ve bu da bizi Türkiye'nin en önemli amacı olan sürdürülebilir nükleer enerjiyi ülkeye getirme hedefini gerçekleştirmeye daha da yaklaştırıyor."

 

TEDARİKÇİLERE SEMİNER

Zirve kapsamında Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş., Akkuyu NGS'nin ana yüklenicisi olan TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT A.Ş. ortak girişimi ile potansiyel proje tedarikçileri için bir seminer düzenledi. Etkinlikte konuşmacılar, Rosatom'un satın alma sistemi, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki siparişlerin yerelleştirilmesi çalışmaları ve Türk firmalarıyla çalışmanın pratik örneklerine ilişkin bilgiler paylaştı. Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS her geçen gün potansiyel tedarikçileri daha fazla cezbediyor. Zirve, potansiyel tedarikçilere Akkuyu NGS için tedarik konusunda sorular sorma imkânı sağlaması açısından önem taşıyor.

İki gün süren NPPES-2022 Zirvesi'ne 200'den fazla Türk ve yabancı tedarikçi şirketin temsilcileri ve nükleer endüstri işletmeleri katıldı. Seminerin geniş çaplı programı, çok sayıda katılımcıya hitap etmeyi ve potansiyel proje tedarikçilerinin uygulamalı sorularını yanıtlamayı mümkün kıldı. Seminere katılan yaklaşık 100 firma temsilcisi, AKKUYU NÜKLEER A.Ş ve TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT A.Ş'den tedarik uzmanları ile ikili B2B formatında yapılan görüşmelere de katılma imkanı buldu.

NPPES-2022 Fuarı'nda Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. yer aldı. Bu yıl stant, inşası devam eden Akkuyu NGS sahasını ziyaret eden ve gezen NGS çalışanlarının çocuklarının yaptığı resimlerle süslendi. Bu görselle, Türkiye'nin geleceğinin temiz enerji üretiminin temeli olarak Akkuyu NGS'nin rolü vurgulandı. Stantta özel olarak ayrılmış bir bölümde, ziyaretçiler hayal güçlerini kullanarak Türkiye'deki nükleer enerjiye ilişkin düşüncelerini resimle ifade ettiler. Standın yanında, ziyaretçilerin kendilerini bir inşaat vinci operatörü ya da Türkiye'deki ilk nükleer santralde görev yapan biri şeklinde fotoğraf çekilebilecekleri bir fotoğraf alanı da yer aldı.

Stantta ziyaretçiler, çok dilli dokunmatik panel kullanarak Rosatom'un faaliyetleri ve şirketin uluslararası projeleri hakkında bilgi edinebildiler. Rosatom ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'den uzmanlar, konuklara Akkuyu NGS projesinde kullanılan VVER-1200 3+ nesil reaktör teknolojisi de dahil olmak üzere teknolojik çözümler, güvenlik sistemlerinin özellikleri ve projenin ilerleyişi hakkında bilgi verdi.

NPPES-2022 Fuarı'nda Türkiye, İspanya, Almanya, İtalya, Çin, Güney Kore, Macaristan ve daha pek çok ülkeden firmaların stantları yer aldı. NPPES-2022 Zirvesi toplamda yaklaşık 2 bin katılımcı ve konuğa ev sahipliği yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA