TOMRUK VURGUNU İDDİASINA ‘HERKESE AÇIK İHALE’ YANITI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOMRUK VURGUNU İDDİASINA ‘HERKESE AÇIK İHALE’ YANITI


 

​​​​​​​“Yanan ormanlardaki tomruklar birilerine peşkeş mi çekiliyor?” iddiasını TBMM’ye taşıyan Milletvekili Rıdvan Turan’a bakanlıktan “İhaleler OGM yazılımı geliştirilen e satış yöntemi ile internet ortamında yapılmış, ihalede verilen peyler salise hassasiyetinde herkesin görebileceği şekilde ilan edilmiştir” yanıtı geldi.

Haber Merkezi

 

Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, orman yangınları sonrasındaki tomruk satışlarına ilişkin iddiaları TBMM’ye taşıdı.

Türkiye'de son yıllarda meydan gelen orman yangınlarından sonra, yanan ormanlık alandaki tomrukların belirli sermaye gruplarına peşkeş çekildiği iddiasını soran Turan, “İddiaya göre yıllık 10 milyon metreküp ormanlık alan için üretim planı yapılırken yıllık 40 milyon metreküp ormanlık alan üretim için yok edilmektedir. Son yıllarda meydana gelen orman yangınlarında, yanmış ormanlık alanlarının büyüklüğü dikkate alındığında, tomrukların satışından önemli ölçüde maddi gelir elde edildiği rahatlıkla görülebilir. Sadece orman yangınları değil aynı zamanda ‘orman gençleştirilmesi’ adı kesilen ağaç çapları 80 cm ortalamadan 25 cm ortalamaya düşürülerek ormanlık alanlar adım adım yok edilmektedir.

 

“ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

Türkiye'nin ormanlık alanları büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Bu tehlikenin nedeni, sadece aşırı sıcaklar veya kuraklık değil, bizatihi insanlar tarafından maddi gelir elde etmek amacıyla çok uluslu şirketlere peşkeş çekilmesidir. Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye ormanları üzerindeki sermayenin talancı politikalarında payının olup olmadığını açığa çıkartmalı ve ormanlarımızın korunması için her türlü çalışmayı yapmalıdır.

 

BU SORULARA YANIT İSTEDİ

Bu kapsamda; Türkiye'de orman yangınlarından sonra alanlardaki ağaçların ihalesiz biçimde değerinin çok altında satıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise bu konuda herhangi bir soruşturma açmayı planlıyor musunuz?

Türkiye'de son beş yılda orman yangınları ve orman gençleştirmesi gerekçesiyle alanlardaki ağaçlar hangi şirketlere ne kadar fiyattan satılmıştır?

Türkiye'de yangın sonrası ve orman gençleştirmesi sonrasında satılan ağaçlardan en fazla satın alan şirket hangisidir?

Son 10 yıl içinde Türkiye orman varlıklarından ne kadar ağaç satışı gerçekleşmiştir?”

 

BAKANLIKTAN ‘ŞEFFAF İHALE’ YANITI

Rıdvan Turan’ın TBMM Başkanlığına verilen soru önergesine bakanlıktan gelen yanıtta, “2021 yılında yanan alanlarda zarar gören ağaçların bir kısmı dikili ağaç açık ihale yöntemi ile satılmıştır. Orman köylü ve kooperatiflerinin üretimini yaptığı üretim süreci ise devam etmekte olup üretimi tamamlanıp, satış yerlerine getirilen ürünler yine açık ihale ile satılmaya devam edilmektedir. İhaleler Orman Genel Müdürlüğümüzce (OGM) yazılımı geliştirilen e satış yöntemi ile internet ortamında yapılmış, ihalede verilen peyler salise hassasiyetinde herkesin görebileceği şekilde ilan edilmiştir.

Akdeniz kuşağında yangın geçirmiş olan sahalardan dikili veya ürün olarak satışa arz edilen ihalelerde bugüne kadar 2 bin 229 farklı firma alım yapmıştır. OGM tarafından yıllık yaklaşık 200 bin parti ihale edilmekte olup, bu partilere ait ihaleyi kazanan firma, ihaleye giren diğer firmaların verdikleri teklifler, tekliflerin veriliş zamanları gibi sonuçlar esatis@ogm.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA