YÜKSEK ENFLASYON GIDA GÜVENLİĞİNİ VURUYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YÜKSEK ENFLASYON GIDA GÜVENLİĞİNİ VURUYOR!


 

Gıda Güvenliği Günü’nde Türkiye için “Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ortamı farklı bir boyutu ile halkımızın gıda güvencesini tehlikeye atmaktadır. Yanlış tarım politikaları, ekonomik belirsizlik ve gıda fiyatlarındaki durdurulamayan fiyat artışları artık temel gıdalara dahi ulaşılmasını güç hale getirmiştir” uyarısı yapıldı.

Haber Merkezi

 

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü dolaysıyla yazılı bir açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, “Sağlıklı Türkiye için ‘güvenli gıda’ uyarısı yaptı.

Son günlerin en önemli konularından biri olan gıda güvenliğinin önemine dikkat çeken Değirmenci, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Aralık 2018 tarihinde alınan kararla 7 Haziran, ‘Dünya Gıda Güvenliği Günü’ olarak belirlenmiştir. Güvenli gıda ya da gıda

güvenliği üretimden tüketicinin sofrasına ulaşana dek gıdalardaki olası fiziksel,

kimyasal ve biyolojik her türlü bozulmanın öngörülmesini ve alınacak tedbirleri temel

alan uygulamaların tamamını kapsamaktadır.

FAO, WHO, UN, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da gündemde

tutulan “güvenli gıda”, insan sağlığının vazgeçilmezi ve hepimizin hakkıdır. Bu nedenle

gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamasında gıda güvenliği sağlanmalıdır. Covid-19 pandemisi sırasında ülkelerin sınırlarını uzun süreli kapatması, bazı sektörlerde üretimin yavaşlaması hatta durması, lojistik sorunlarının artması ile tüm dünyada tedarik zincirleri kopma noktasına geldi. Bu dönemde özellikle tarımın yetersiz olduğu ülkelerde boş market rafları ve uzun kuyruklar hala hafızamızdadır” dedi.

 

“YÜKSEK ENFLASYON GIDA GÜVENCESİNİ TEHLİKEYE ATMAKTA”

Ülkemizde de yaşanan yüksek enflasyon ortamının farklı bir boyutu ile halkın gıda güvencesini tehlikeye attığını dile getiren Başkan Yusuf Değirmenci, “Yanlış tarım politikaları, ekonomik belirsizlik ve gıda fiyatlarındaki durdurulamayan fiyat artışları artık temel gıdalara dahi ulaşılmasını güç hale getirmiştir.

Maaş artışlarına rağmen alım gücünün sürekli olarak düşmesi halkımızı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya getirmektedir. Merdiven altı işletmelerin engellenmemesi, bazı üreticilerin ürün kalitesini düşürmesi, maliyetler nedeniyle gıda güvenliği sistemi kurulmadan üretim yapılması nedeniyle tüketici güvenli olmayan, besin değeri düşük sağlık riski yüksek gıdaya mahkum edilmektedir.

Önümüzdeki süreçte taklit ve tağşiş listelerinde artış olması kaçınılmaz olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının denetimleri etkin bir şekilde ve eskisinden çok daha sık yapması öncelikli zorunluluktur.

 

GIDA GÜVENLİĞİ HARCAMALARI SAĞLIKTAN DÜŞÜK

Ülkeyi yönetenler gıda güvenliğinin maliyetinin sağlık harcamalarından daha düşük olduğunu bilmelidir. Güvenli olmayan gıdalar hem akut zehirlenmelere yol açmakta hem de yıllara dayalı olarak kronik hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Kanser ve benzeri hastalıkların tedavisi güvenli gıda üretmenin maliyetinden çok daha fazladır. FAO ve WHO 2022 yılının sloganını ‘Daha İyi Sağlık için Daha Güvenli Gıda’ olarak belirlemesi, konunun önemini gözler önüne sermektedir. Gıda güvenliğinin önemi anlaşılmalı ve bir an önce kamu otoritesi denetleme ve düzenleme görevini yapmak üzere alt yapısını ve insan kaynağını nicel ve nitel olarak artırmalıdır.

Gıda ile ilgili başta resmi otorite olmak üzere kamunun ilgili diğer kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri, üniversiteler, sektör temsilcileri, üretici birlik ve sivil toplum kuruluşlarıyla gıda güvenliğinin sağlanması için bir araya gelinmelidir. Bu doğrultuda gerek özel sektörde ve gerekse resmi kontrol mekanizmalarında görev yapan Gıda Mühendislerinin gıda güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası olduğu göz önüne alınmalı, meslektaşlarımızın tarladan çatala tüm süreçlerde etkin biçimde yer alması sağlanmalıdır.

 

ARTIK ZAMAN KALMADI

Özellikle gıda mühendisi istihdam edemeyecek ölçekteki gıda işletmelerinin, teknik ve hijyen konusunda destek alabilmeleri amacıyla, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na önerilen ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanı’ sistemi hayata geçirilmelidir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak toplumsal sorumluluğumuz gereği başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere konunun bütün paydaşları ile işbirliği yapmaya ve sorunların çözümüne dair üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ediyoruz. Artık kaybedilecek zaman kalmamıştır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA