TAŞUCU, ÖLÜM FERMANINI ŞİMDİLİK DURDURDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TAŞUCU, ÖLÜM FERMANINI ŞİMDİLİK DURDURDU!


 

Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi’nde özelleştirme ile liman ve geri sahasını alan Cey Holding’in Taşucu limanı için yapmak istediği ÇED toplantısına bölge sakinleri izin vermedi. Halkın ve çevrecilerin tepkisi üzerine ÇED heyeti salona giremeden bölgeden ayrıldı.

Hasan Küçük

 

Mersin’in Silifke İlçesi Taşucu Mahallesi’nde  Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’nin yapacağı liman ve geri sahası projesi ile ilgili yapacağı ÇED toplantısı çevrecilerin ve bölge sakinlerinin engeline takıldı. Projeyle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince halkın katılım toplantısı düzenlenecekti. Yapılan çağrılar üzerine vatandaşlar ve çevreciler toplantının düzenleneceği eski SEKA kağıt fabrikası yanındaki Mutlular Dinlenme Tesislerinde toplandı.

 Geniş güvenlik önlemi alan polislerle vatandaşlar arasında zaman zaman arbede yaşandı. Islık, düdük ve teneke çalan vatandaşlar ÇED toplantısının yapılmaması için protesto gösterisinde bulunarak gelecek ile ilgili endişe ve kaygılarını dile getirdi. Taşıdıkları pankartlarla söz konusu alandaki sanayileşmeye karşı çıkan çevreciler ÇED heyetini beklemeye başladı. Bir süre sonra tesisin önüne gelen ÇED heyeti tepkilerin artması üzerine tutanak tutarak halkı bilgilendiremeden geri dönmek zorunda kaldı.

KABASAKAL: “HALK SAHİP ÇIKTI ÇED TOPLANTISI YAPILAMADI”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Avukatı Semra Kabasakal, amaçlarının doğayı, denizi  ve Taşucu’nu korumak olduğunu söyledi. Taşucu’nda bir serbest bölge ile kirli teknolojili liman yapılmasının düşünüldüğünü ifade eden Kabasakal, Bunun için önce bir duvar çektiler. Hazırlık haline getirdiler bu hareket yasa dışı idi. Daha sonda ÇED toplantısı yapılacağını söylediler. Bizde ÇED toplantısını yaptırmamak üzere bütün Taşucu halkına bilgiler verdik. Silifkeli ve Taşucu halkı doğasına sahip çıkıyor. Onlara teşekkür ederim” dedi.

Tepkiler üzerine heyetin ÇED toplantısını yapamadığını anlatan Kabasakal bunun için tutanak tutulduğunu söyledi.

DOĞAN: “TERSANE PROJESİNİN BENZERİ YAPILMAK İSTENİYOR”

MERÇED Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan ise, doğanın korunması gerektiğini vurgulayarak, “Biz projelerden çok yer seçiminin hatalı olduğunu söylemiştik. Şu an yapılmak istenen Tersane projesine çok benziyor. Tersane dosyasında hukuk doğayı ve çevreyi korudu ve dava kazanıldı. Bugün burada benzer bir projenin tanıtımı yapılmak istendi. Biz görevlilere bu projenin bu toprağa nasıl bir ihanet olduğunu bildiğimizi söyledik. Tarım, turizm, deniz, doğa ve can biten topraklarda böyle bir teknoloji ile betonlar dökülecek dip taraması yapılacak. Korkunç bir dolgu yapılacak. Böyle bir betonlaşmaya kirli teknolojiye izin vermeyeceğimizi anlattık. Taşucu ve Silifkelilerin yoğun direnişi ile burada açıklama bile yapamayacaklarını görerek toplantı alanını terk ettiler” ifadelerini kullandı.

“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ”

Bundan sonra hukuki süreç başlatacaklarını anlatan Doğan, “Tersanede olduğu gibi hukuk savaşını kazanacağız. Buranın turizm kenti olması için elimizden gelen her şeyi hem sahada hem hukukta yerine getireceğiz. Halkın sesini çıkaracağı tek alan ÇED toplantısı. Biz biliyoruz bu kirli teknolojinin zararlarını bu nedenle toplantının yapılmaması noktasında mücadele verdik. Bizde toplantının yapılmadığının tutanağını tutuyoruz. Onlarda tuttular ve terk ettiler. ÇED yayınlandıktan sonra 30 gün içinde ÇED iptal davamızı açacacğız. Bu arada o yaptıkları duvarında projede olmadığını aslında yapılmaması gerektiğini ÇED dosyası içindeki evraklardan gördük. Onunda yasal sürecini başlatacağız. MEDÇED olarak Silifke’de 35 davamız var. Buda 36. olacak” şeklinde konuştu. 

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ”

Avukat Harika Levent ise bölgenin nükleer santral ve çimento fabrikalarının ardından şimdi de kirli sanayi ile gözden çıkarıldığını belirterek “Projeyi temin ettik. Lojistik ve sanayi alanı yapacaklarmış. Burayı serbest bölge yapacaklarmış. Biz buna karşıyız. Girenin, çıkanın belli olmadığı, İstanbul ve İzmir’de yapılamayan işlerin burada yapılacağı kaygısı ile biz burada kirli sanayi istemiyoruz. Başka yaşayacağımız yer yok. Bu vatan bu toprak bizim onun için sonuna kadar, direne direne bu mücadeleyi vereceğiz. Bizim holding ile bir sonumuz yok. Biz yasalara karşı yapılan işlemlere karşıyız” şeklinde konuştu. 

Çevreciler mesai bitimine kadar bölgeden ayrılmama kararı aldı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA