GEZENDE’DE ERİK FESTİVALİ COŞKUSU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GEZENDE’DE ERİK FESTİVALİ COŞKUSU


 

​​​​​​​Gülnar’ın Gezende Mahallesi’nde 2 yıllık pandeminin ardından bu yıl 13. sü gerçekleştirilen Erik Festivali coşkuyla kutlandı. Binlerce insanın katıldığı şenlikte sanatçı Songül Karlı söylediği birbirinden güzel türkülerle katılımcıları coşturdu.

Hasan Küçük

 

Gülnar Kaymakamlığı, Gezende Muhtarlığı, Gezende Köyü Yardımlışma ve Dayanışma Derneği tarafından Gülnar ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile bu yıl 13. sü gerçekleştirilen Gezende Erik Festivali binlerce insanı buluşturdu. Bu yıl coğrafi işaret belgesi alan Gezende Eriği için mahalledeki tarihi Ilıpınar’ın altında gerçekleştirilen festivale, Gülnar Kaymakamı Yunus Emre Bayraklı, Aydıncık Kaymakamı Muhammet Kılıçaslan, Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı ve İYİ Parti GİK üyesi Burhanettin Kocamaz, Gezende Mahalle Muhtarı İbrahim Hakkı Küçük Gezende Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Aydın, belediye meclis üyeleri, daire amirleri ve binlerce vatandaş katıldı.

KAYMAKAM BAYRAKLI: "GEZENDE ÖZEL BİR YER"

Gülnar Kaymakamı Yunus Emre Bayraklı festivalde yaptığı konuşmada,  bu yıl 13.’sü düzenlenen Gezende Erik ve Kültür Festivalinin tüm vatandaşlara, yöreye ve coğrafyaya hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

Konuşmasında Gezende Mahallesi hakkında bilgi veren Bayraklı, “Gezende Mahallemiz içerisinde Gezende barajını barındıran ve bunun birlikte Gülnar Belediyemiz ve Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanlığı ile birlikte ortak yaptığımız projeyle turizme kazandırdığımız Gezende Kanyonu mahallemiz içerisinde yer alıyor” dedi. Bununla birlikte Gezende’de tarihi hamam, değirmen ve kilise gibi kültür varlıkları bulunduğunu anlatan Bayraklı, “Gezende çok güzel, çok özel bir yer, benim de her geldiğimde çok mutlu olduğum bir mahalledir. Bu mahallenin bir diğer özelliği de Şehidimiz Cengiz Topel’in memleketi olmasıdır” şeklinde konuştu.

YOĞUN KALABALIK KAYMAKAMI MEMNUN ETTİ

2021 yılında Gülnar Belediye meclisinin kendisine oy birliği ile kendisine Gülnar’ın fahri hemşerilik beratı verdiğini hatırlatan Bayraklı, bu onunu bir nişane olarak ömrü boyuncu taşıyacağını söyledi.

Festivale yoğun katılımın kendisini memnun ettiğini anlatan Bayraklı “Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Programa ilgi gösteren, katılım sağlayan tüm vatandaşlarımıza ve programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

BAŞKAN ÜNÜVAR: "GEZENDE ERİĞİ MARKALAŞTI"

Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar da festivallerin tanıtım, eğlence, tanışma, birlik ve beraberlik demek olduğunu ifade ederek “Eşsiz tat, aroma, koku ve görselliğe sahip Gezende eriği, ilçemizde Gülnar Kaymakamlığımız, Gülnar Belediyemiz, Gezende Muhtarlığımız, Gezende Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği ve tüm kurumlarımızın çalışmaları ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile belgelendirilmiş ilk ürün olarak markalaşmıştır. Bu çalışmaların sürmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

EN KALABALIK ERİK FESTİVALİ

“Güzellikler tek başına olmaz. Birlikten kuvvet doğar” diyen Ünüvar, “Bu güne kadar olan Gezende Erik Festivallerinin en kalabalığını şu anda görüyoruz. İnsanlar alana sığmıyor. Biz bu festivalin daha kalabalık olabileceğini düşünerek geçtiğimiz günlerde iş makinelerimizi göndererek, daha geniş alanlar oluşturduk. Yine de gördüğünüz gibi alanlara sığmadık. Demek ki birlik beraberlik samimiyet iyi niyet insanları böyle bir araya getirebiliyor. Birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun. Bizler Gülnar Belediyesi olarak Mahallemizin her yerinde belediye hizmetlerimizi en güzel şekilde sunmaya devam ediyoruz. Gezendemiz ve bölgemiz bizden ne istiyorsa imkanlarımızı var gücümüzle kullanma gayreti içerisinde oluyoruz. Gülnar Belediyesi olarak mahallemizin ve üreticilerimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.

KOCAMAZ: GEZENDE ÜZERİNE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPIYOR

Önceki dönem Büyükşehri Belediye Başkanı ve İYİ Parti GİK üyesi Burhanettin Kocamaz “Gezende Mahallesi halkı çok çalışkan ve zor şartlarda ülke ekonomisine katkı sunabilmek için can siperane mücadele veriyorlar. Gezende’miz bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Kendi çabaları ile ürettiği ürünleri Türkiye’de tescilli hale getirebiliyor. Bu konuda emek veren gayret gösteren, festivalin kurumsallaşması için mücadele eden herkesi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“GEZENDE ERİĞİ YÖRENİN TANITILMASINDA ÖNEMLİ FAKTÖR”

Festival düzenleme komitesinde yer alan Mahmut Korkmaz ise 358 nüfusu bulunan Gezende’nin  mahalle dışında 5 bine yakın yaşayanı bulunduğunu hatırlattı. Gezende halkını buraya toplayan en önemli unsurun Erik Festivali olduğunu anlatan Korkmaz, “Gezende Eriği yöremizin tanıtılmasında çok önemli bir ürün. Bugün Gezende Mahallesi’nde 13. kez düzenlenen festivalin düzenlenmesi ise hem marka tescili eriğinin hem de Gezende, Köseçobanlı, Ilısu için çok önemli ürün olduğunu göstermek hem de bu vesile ile birlik ve beraberliğimizin pekişmesi açısından çok önemlidir. Tarım ürünleri için yapılan festival aynı zamanda bir emeğin adıdır” diye konuştu.

“HER ERİK GEZENDE ERİĞİ DEĞİLDİR”

Tüm Türkiye’de alıcı bulan eğrin en güzelinin Gezende’de üretildiğini anlatan Korkmaz, “Hem ekonomimize katkı sağlıyor hem ilimizin tanıtımını yapıyor. Bundan mutluluk duyuyoruz. Bölgenin, diğer tarım ürünleri ile de dünya pazarında yerini almasını ümit ediyoruz. Bu fistival her erik Gezende Eriği değildir söylemini geliştiriyor. Bu festival 15 yıl önce sadece bizim bildiğimiz eriği Türkiye genelinde pazar bulan ürün haline getirdi. Bu festival Gezende Eriği’ne bölgede coğrafi işaret alan tek ürün yaptı” ifadelerini kullandı. 

SONGÜL KARLI COŞTURDU

Muhtar Küçük ve Dernek Başkanı Murat Aydın’ın da konuşma yaptığı festivalde

yöresel sanatcı Zekeriya Yıldız’ın ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Songül Karlı sahne aldı. Karlı, söylediği türkülerle festivale katılanları duygulandırdı. Sahneden inerek kalabalığın arasına karışan Karlı, köylüleri eğlendirdi. Sahneye çıkan Gezende Muhtarı Hakkı Küçük’ün 5 çocuğu olduğunu öğrenen Karlı ile muhtar ile arasındaki diyalog gülüşmelere neden oldu.

Festivale katılanlara Gezende Eriği ikram edildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA