​​​​​​​BÜYÜKŞEHİR TMMOB’A, AKDENİZ BAKANLIĞA ATTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

​​​​​​​BÜYÜKŞEHİR TMMOB’A, AKDENİZ BAKANLIĞA ATTI


 

İmara aykırı olduğu gerekçesiyle yıllardır yıkım beklenen ucube binanın kentsel yenileme alanında bulunmasına rağmen Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadan imar barışından yararlandırılması kafaları karıştırdı. Büyükşehir’in konuyu topu kendilerine, Akdeniz’in ise bakanlığa attığını açıklayan TMMOB İKK adına konuyu inceleyen Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, bina ile ilgili süreci yargıya taşımaya hazırlandıklarını duyurdu.

Hasan KÜÇÜK

 

Mersin merkez Akdeniz ilçesin Ulu Cami yanında imara aykırı olduğu gerekçesiyle yıllardır yıkım beklenirken imar barışından yararlandırılarak alınan ruhsatla ofis satışına başlanan ucube binada süreç karıştı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ucube binanın kentsel yenileme alanında bulunmasına rağmen Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınmadan imar barışından yararlandırıldığı gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itirazda bulunacak. İtirazdan sonuç alınamazsa hukuki yollara başvurulacak. 

 

KAÇAK 4 KAT VE ÇEKME MESAFESİ İÇİNDE OLMASI TARTIŞMAYA NEDEN OLMUŞTU

İmara aykırı olduğu gerekçesiyle yıllardır yıkılmayı bekleyen Mersin merkez Akdeniz ilçesinde Ulu Cami yanındaki iş merkezi el değiştirdikten sonra imar barışından yararlanarak yeniden inşaata ve ofis satışlarına başlamıştı.

1995 yılında Necati Bolkan tarafından yaptırılan 16 katlı iş merkezinin kaba inşaatı yapıldıktan sonra 4 katının kaçak ve çekme mesafesinde olması nedeniyle imar planına aykırı olduğu gerekçesiyle inşaatı durdurulmuştu. Uzun süre bekleyen inşaat halindeki iş merkezi el değiştirerek Gürsoylar ve Yücesoylar inşaata geçti. Mersinlilerin ucube olarak nitelendirildiği iş merkezinde imar barışından yararlanılarak inşaat faaliyetleri yeniden başladı. Binanın katları yüksek fiyattan alıcı buldu. 4 katının kaçak olması ve kamuya ait çekme mesafesinde bulunması nedeniyle bina tartışmalara neden olmuştu.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB ) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) konu ile ilgili toplantı yaparak binanın durumu ile ilgili Büyükşehir ve Akdeniz Belediyesi’nden yazı isteme kararı almıştı.

 

“BİNA KENTSEL YENİLEME ALANINDA İTİRAZDA BULUNACAGIZ”

İKK adına Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin, bina ile ilgili gelinen süreci, belediyelere yazdıkları yazının cevabı ve aldıkları kararlarla ilgili gazetemize açıklama yaptı.

Bina ile ilgili İKK olarak toplantı yaptıklarını hatırlatan Şahin, “Toplantıda oy çokluğu ile alınan bir karar var. Binanın İmar Barışı’ndan faydalandığı belirtiliyor. Bina kentsel yenileme alanında bulunuyor. Bu nedenle imar barışından yararlandırılmadan önce konu Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na konu intikal etmesi gerekiyordu. Söz konusu kuruma intikal etmemesi nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir itirazda bulunacağız. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün vereceği karar neticesinde mahkemeye verilmesi ile ilgili oy çokluğu ile bir karar alındı. Bu konu ile ilgili müteahhidin bilgisi var” şeklinde konuştu.

 

“ONAY YOK AMA İMAR BARIŞINDAN YARARLANDIRILMIŞ”

Devam eden süreçte binanın kentsel yenileme alanında olması nedeniyle yapılacak çalışmalarda Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayının olması gerektiğini anlatan Şahin, “O onay yok. Kurumlar arası istişare olmaması nedeniyle bir sıkıntı var. Bu binanın imar barışından yararlanabilmesi için kurulun onayının alınması gerekiyordu. Kentsel yenileme alanı olması nedeniyle o bölgede bulunan tüm binaların tadilat değişiklikleri o kuruldan geçmek zorunda. Geçmeden böyle bir karar alınması yanlıştır. O konudaki bilgilendirme Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılıyor. Bilgilendirmenin ardından olay Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gidecek. O süreç içinde bunun iptal edilmesi gerektiğini söyledik. Bilgilendirme neticesinde gelen sonuçlara göre İl Koordinasyon Kurulu olarak olayı tekrar değerlendirip mahkeme yoluna mı yoksa başka bir yol mu deneyeceğimiz konularında hukukçularla  görüşme yapıyoruz . Olayla ilgili karışık bir süreç var” ifadelerini kullandı.

 

“BÜYÜKŞEHİR KENDİSİ GÖTÜRMESİ GEREKİRKEZ BİZE İNTİKAL ETTİRDİ”

Daha önceki bir toplantılarında bina ile ilgili alınan kararlarla ilgili Akdeniz ve Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazılmasına karar verdiklerini hatırlatan Şahin, “Bina ile ilgili Akdeniz Belediyesi’nden istediğimiz yazı geldi. Akdeniz Belediyesi bu bina ilgili yıkım kararlarının olduğunu fakat devamındaki olayla ilgili hiçbir bilgilerinin ve irtibatlarının olmadığını söylüyor. Tüm bilgilerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olduğu yönünde diye bize bir bilgi geldi. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi’ne de bir yazı göndermiştik. Büyükşehir’de bu konu ile ilgili Genel Sekreter; Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun karar vermesi gerektiğini belirtiyor. Konuyu Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na götürmemiz gerektiği yönünde bize uyarıda bulunmuş. Aslında kendisinin yetki alanı ve kentsel yenileme alanı olduğu için kendisi götürmesi gerekirken bize intikal ettirdi. O konuların hepsini değerlendiriyoruz. Bununla ilgili her hafta toplantı yapıyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA