MÜSİAD BULUŞMASINDA MIP SAVUNMASI


 

MÜSİAD Mersin’de düzenlediği toplantıda lojistikçiler limanların önünün açılması için çağrı yaparken Atatürk Parkı’na doğru genişleme çalışmaları kentte tepki çekerek yargıya taşınan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye (MIP) adeta destek yağdı.

HEDİYE EROĞLU

 

Müstakil Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu koordinasyonunda, derneğin Mersin Şube organizasyonunda “TÜİT Dünyanın Doğal Lojistik Merkezi Türkiye Toplantısı” düzenlendi. Bir otelde düzenlenen toplantıda lojistikçiler limanların önünün açılması için çağrı yaparken Atatürk Parkı’na doğru genişleme çalışmaları kentte tepki çekerek yargıya taşınan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye (MIP) adeta destek yağdı.

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Metin Korkmaz moderatörlüğünde gerçekleşen bölümde MÜSİAD Ulaştırma ve Lojistik Kurulu ile Cey Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener, MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer, FIATA Yönetim Kurulu Üyesi Kosta Sandalcı Mersin’in önemine dikkat çekti.

 

“KANUN KOYUCULARIN SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMASI LAZIM”

Mersin Serbest Bölgesi, Taşucu Limanı ve Samsun Limanı’nı işletmeciliği ile lojistik sektörünün hemen hemen her iş kolunda faaliyetleri olan MÜSİAD Ulaştırma ve Lojistik Kurulu Başkanı Ali Avcı, Türkiye’de lojistik sektörünün millileştirilmesi ve stratejik sektörü ilan edilmesi ile ilgili konuşmasında Mersin’de ki MIP yatırımına detaylı değinen isim oldu.

“Bir mal zamanında ulaşamazsa beş para etmez” diyen Ali Avcı, bu nedenle lojistiğin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Ama burada bakanlıkları, kurumları harekete geçirmekte fayda var. İçişleri, ulaştırma, çevre şehircilik, ticaret, tarım, adalet bakanlığı gibi bir malın ithalat ihracatında en az 5 bakanlığı geçiyorsunuz. Bunların koordineli bir şekilde planlama yaparak ülkeyi ileriye götürecek, bilgi donanımı ile bir şekilde kanun koyucuların sektörün önünü açması lazım.

Sektörün gerek altyapısını işleyişini, uygulamadaki aksaklıklarını bu şekilde gidermek lazım. Yoksa tek başına stratejik sektör demek yetmez. Tabiî ki stratejik sektör. Aslında her sektör kendi alanında stratejiktir ama lojistik her alan için önemlidir. Lojistik her sektör ile ilişkili bir sektör. Onun için lojistiğin stratejik ilan dilip ona göre planlanması ulaşım akslarının açılması çok büyük arz ediyor” dedi.

 

“LİMANLARIN GENİŞLEME SAHALARINA İHTİYACI VAR”

Türkiye’nin doğal olarak lojistik başkentinin Mersin özellikle de Doğu Akdeniz olduğunu da dile getiren Avcı, havzanın ülkenin lojistik merkezi konunda olduğunu vurguladı. “Bununla beraber üretim üssü de bu bölgede” diyen Avcı, “Türkiye’nin limanları geçmişte doğal olarak uygun olan bölgelerde yapılanmış ama bugün bunların tamamı şehir merkezlerinde kalmış. Ancak yinede 1960’larda yapılan planlama bugünden çok daha ileride çünkü o günkü koşullarda limanlara genişleme sahaları bırakılmış. Ama daha sonraki mahalli idareler, merkezi hükümetler kamu ihtiyaçlarını o mevcut sahalardan oluşturarak o sahaları küçültmüşler.

 

MERSİN KABINA SIĞMIYOR

Bugün Mersin’de aynı sıkıntıları yaşıyor. Mersin Limanı’nın çok büyük bir hinterland çevresi varken bu biraz küçültülmüş, bir kısmı Serbest Bölge’ye bir kısmı başka alanlara verilmiş ve kalan 1 milyon metrekare alanda 15 yıl önce özelleştiğinde 600 bin TEU yaparken bugün 2 milyon TEU’yu aşkın konteyner elleçlenmiş ama şuanda kabına sığmıyor.

Transit taşımacılıktan faydalanabilmemiz için bizim öncelikle uzun vadeli planlar yapmamız lazım. 50 yıllık bile değil bence 100 yıllık planlar yapmamız gerekiyor ki ileride büyüme olduğunda ondan pay almak bize avantaj sağlasın. Mersin aslında Doğu Akdeniz çok önemli bir üretim ve lojistik merkezi. Ki zaten üretim, sanayi olmadan lojistikte olmaz. Bunu kabullenmek gerekir.

Bugün Türkiye’deki limanlara baktığımız zaman 2021 yılında yaklaşık 526 milyon ton yük elleçlemişiz. Bu her yıl artıyor 20-30 milyon ton şeklinde. Dünyada ise 11 milyar 951 milyon ton yük elleçlenmiş. Yani bizim Türkiye’nin bundan aldığı pay yüzde 4,4. Peki bu 526 milyon ton yükün yüzde kaçı transit; 14,82. Transiti yapabilmemiz için limanlarımızın geri sahalarının büyük olması, buna hazırlıklı olması lazım.

 

“LİMAN BÜYÜMEYE ÇALIŞIYOR, BAŞKA DİNAMİKLER ENGEL OLUYOR”

Mersin bugün bu sorunu yaşıyor. Liman içerisinde büyümeye çalışıyor, bir şekilde başka dinamikler engel olmaya çalışıyor. Bunların yapılması lazım. Dünyaya bakın, dünyanın her yerinde limanlar şehir merkezindedir. Aslında limanlar şehri büyütür. Ticarette ulaşım aksları açıksa beraberinde ticarette olur. Ticaret su gibidir. Hemen yolunu bulur. Bunu deniz, kara, demir yoluyla yapar. Onun için öncelikli olarak ticaret, lojistik merkezlerinin geliştirilmesinde fayda vardır. Lojistik merkezleri planları yapılıyor. Türkiye’nin değişik bölgelerinde, A, B, C tipi gibi lojistik merkezleri oluşturulmaya çalışılıyor. Ama lojistik merkezlerinin tanımlarına baktığımda istenilen ramlara baktığımda bugünün Türkiye’nin şartlarında bunları oluşturmak çok mümkün değil Örneğin A tipi bir lojistik merkezi için 2 milyon metrekare bir alana ihtiyaç var. 4 modunda hem deniz, hem kara, hem demiryolu, ham hava modlarının merkezinde olacak ama tarım alanlarında olmayacak şeklinde tanım yaptığınız zaman kamunun dışında özel sektörün yapma şansı yoktur” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA