BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİ SIRTINI HÜKÜMETE DAYAMIŞ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİ SIRTINI HÜKÜMETE DAYAMIŞ!


 

Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında 2 milyar 500 milyon TL’yi aşan bütçesinin yüzde 87’sini merkezi hükümet gelirleri oluştururken muhalefet idareyi öz gelirleri arttırmamakla eleştirdi. Belediye yönetimi ise bütçe gerçekleşme oranlarını tutturmakla övündü. Belediye şirketlerinin mali tablolarına ilişkin bilgilendirme eksiği de muhalefetin öne çıkan eleştirisi oldu.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Toplantının öne çıkan gündem maddesi belediyenin 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı oylaması oldu. Belediyenin 2021 yılı giderleri 2 milyar 687 milyon 47 bin TL olurken bütçe gerçekleşmesi yüzde 99,70 oldu. Belediyenin gelirleri ise 2 milyar 480 milyon 521 bin TL olurken bütçe gerçekleşmesi yüzde 99,82 oldu.

Ancak idarenin hedeflerini tutturmakla övündüğü kesin hesapla ilgili Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin, küçük hedef konulup kolay ulaşılması taktiği, yeterli yatırım yapılmaması ve Denizkızı AŞ, İmar AŞ ve Kültür Aş gibi belediye şirketlerinin mali tabloları ve borçları ile ilgili meclisin yeterince bilgilendirilmemesi eleştirisi öne çıktı.

 

BÜTÇEDE ASLAN PAYI MERKEZİ HÜKÜMETTEN GELEN PARADA

Belediyenin öz gelirlerin düşük kalmasını eleştiren AKP’li Mevlüt Ok, belediye yönetimine “Hedefi küçük koyarsanız, yakalama oranınız çok yüksek olur. bu çok büyük bir başarı değil. Bu, bu kadar büyütecek bir şey değil” eleştirisi getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer bu eleştirilere, “Bütçenin yüzde 13’ünü öz gelirlerimiz, yüzde 87’sini merkezi idareden gelen ay oluşturuyor. Bu yüzde 13 artsın ben de isterim. Ortalamaya göre iyi bir rakam” yanıtı verdi.

Daha sonra söz alan CHP’li Muhittin Ertaş ise, Mevlüt Ok’a, “Belediye ne yapsın öz geliri arttırmak için vatandaşın sırtına mı bindirsin, otobüs ücretlerini mi arttırsın” tepkisi verdi.

 

ŞİRKETLERİN MALİ TABLOLARI NE?

AKP’li Zafer Şahin Özturan da, Denizkızı AŞ, Kültür AŞ ve İmar AŞ’ye ait mali tablolar ve borçlarla ilgili denetleme ve bilgi eksikliği yaşandığını ifade etti. Özturan, “Şirketlerimizin çoğu bir nevi kamu şirketi. İmar AŞ, Denizkızı ve Kültür AŞ’yi fazla denetleme veya mali tabloları görme şansımız olmadı. Mali tabloları ile ilgili bizim de bilgimiz olursa karşılaştırma yapabiliriz. En kısa zamanda 3 şirketin mali tablolarını biz de görelim, ilgili komisyon mali tabloları denetlesin. Bu sayede Büyükşehir Belediyesi’nin borç yükünü de net görmüş oluruz” dedi.

Başkan Seçer ise “Bizim personel şirketlerine doğal olarak borcumuz bitmez. Piyasaya olan borçların içine buraya olan borçları da koyuyoruz. Total verdiğimiz borçlar tüm borçları kapsıyor. Şirket hesaplarını inceleme komisyonumuz var, gerekli görülen durumda komisyon toplanır, hangi şirketi istiyorsa inceleme yapabilir” dedi.

 

TOPKARA HARCAMALARI SORDU, ORTALIK YİNE KARIŞTI!

Ancak mecliste asıl gerilim yine MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara’nın giderlere dair yaptığı eleştiriler oldu. Geçtiğimiz haftalarda bu yüzden Başkan Seçer ile gerilim yaşayan Topkara, sorduğu için ortalığın karıştığı harcamaları yeniden gündeme getirerek, “Yani belediye hizmet alanı olarak kiralanan ama kullanılmayan yerler nedeniyle 2019-2021 arası kira giderlerimiz yüzde 230 artış göstermiş.

TEKSİN projesinin kendi maliyeti yok ortada ama tanıtım, açılış gibi her hangi diğer organizasyonların toplam maliyeti bir milyon 940 bin TL. Basın hariç masraflar tabi bunlar. Tam olarak amacına uygun bir şekilde Türkiye gündemine oturmayan bir proje olarak kalan Hatay EXPO için 4 milyon 800 bin TL harcanmış. Temsil ağırlama giderlerimizin yüksek olduğunu, kooperatiflerden alışverişi yeniden söylüyorum. Makine ikmalde ki yedek parça giderleri, doğrudan teminler, taşıt kiralamalardaki artışlar, basına destek amaçlı verilen bütçeleri de hatırlatıyorum” dedi

 

“PROVOKE EDİYORSUN, ART NİYETLİSİN”

Ancak daha fazla dayanamayarak araya giren Başkan Vahap Seçer’den yine, “Şimdi yine provoke ediyorsun. Aynı şey, aynı şey. Kesin hesapla ilgili kafanın almadığı bir şey var mı? Havaya bir şey atıyor, mesnedi de yok. Adabı muaşereti olur. Böyle meclis üyeliği, böyle bir tarz olmaz. Evraklar burada. Soruyorsunuz cevap veriyorum. Getirip getiri sanki burada bir şey varmış gibi, sonra da gerginlik oluyor diyorsunuz. Bu art niyettir. Sanki altında bir şey varmış gibi. Bir yere bağış mı yaptık? Sanki biz yangından al kaçırdık, Mersin Büyükşehir’in parasını bir yerden bir yere?” çıkışı geldi.  

Mehmet Topkara, “Neden kızıyorsunuz?” derken, Seçer, “Art niyetlisin. Bunlar kamuoyunda puanını düşürüyor. 2019, 2020 artışı soruyorsun. Kira bedellerinde enflasyondan kaynaklı bir artış var. Bizim kiraladığımız hizmet binaları soruyorsanız Türkiye’deki krizin müsebbibi ben değilim. Ben bun daha önce anlattım senin bunu tekrar gündeme getirmen art niyettir. Bizden bir şey çıkmaz. Bu yaptığın provakatif hareketler bizden bir şey çıkaracağın anlamına gelmez” dedi. 

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı kesin mali hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. MHP’li Topkara çekimser oy kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA