​​​​​​​HELİKOPTER, GİDER AYAK MECLİSİ GERDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

​​​​​​​HELİKOPTER, GİDER AYAK MECLİSİ GERDİ


 

​​​​​​​Yüksek maliyeti nedeniyle adeta Mersin’in başına bela olan Büyükşehir’e ait helikopter nihayet 3’üncü ihalede satıldı. Ancak helikopter giderek Büyükşehir Meclisinde CHP ile Cumhur İttifakı arasında gerilime neden oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bir önceki başkan Burhanettin Kocamaz döneminde 2,5 milyon dolara satın alınan helikopteri 3’üncü kez satışa çıkardı.

Yüksek maddi yükü nedeniyle sık sık eleştiri konusu olan helikopter için seçim döneminde ‘satacağım’ diyerek propaganda yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, aradan geçen 3 yıla rağmen satamadığı helikopterden nihayet kurtuldu. 

 

NE OLMUŞTU?

31 Mart 2019’da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in koltuğa oturması ile helikopterin akıbeti belirsiz bir sürece girdi. Koltuğa oturduğu günden buyana belediyeye alınan helikopterden kurtulmaya çalışan Seçer, helikopteri, tasarruf tedbirleri kapsamında Temmuz 2019'da ‘hava taksi' olarak kullanmaya karar verdi. Saatlik kiralama ücreti 9 bin lira olan hava taksiye beklenen ilginin gelmemesi üzerine satışa çıkaran Seçer, “Ben iyi tüccarım, bu helikopteri satarım” dese de başarılı olamadı.

 

17 MİLYON TL’YE SATIŞA ÇIKTI, ALICI ÇIKMADI

Büyükşehir Belediyesinin sancılı yaralarından biri olan helikopter, alındığı günden itibaren birkaç kez kullanılmasının dışında atıl kaldı. Her ay belediyeye 300 bin liralık ek yük getiren helikopterin işler hale getirilmesi ve en azından masrafını çıkartabilmesi için üretilen formüller başarılı olmayınca, muhammen bedeli 17 milyon 515 bin 783 lira + KDV olarak belirlenen helikopter için 6 Kasım 2019'da Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Toplantı Salonunda ihale düzenlendi ancak alıcı çıkmadı.

 

SATAMAYINCA KİRALAMA YOLUNA GİTTİ

Başkan Seçer, helikopter satılmayınca bu kez de kiralama yoluna gitti. 16 Mayıs 2020 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısında helikopterin kiraya verilmesi kabul edildi.

Seçer burada kiraya verdiklerini belirterek, şunları söyledi; “Helikopterimiz vardı, 2,5 milyon dolar gibi bir paraya alınmış. Sabit heliportta duran o helikopterin Mersin Büyükşehir Belediyesine maliyeti aylık 300 bin liraydı. Satamadım; İstanbul'a rica ettim, 300 bin lira aylık maliyeti duyan kaçtı, İzmir'e rica ettim, Ankara Belediye Başkanımıza rica ettim, hiçbiri almadı. Türk Hava Kurumuna kiraya verdik, 49 bin 500 dolar civarında bir paraya tekabül ediyor. Çok şükür, bu helikopterden kurtuldum. İnşallah devamı gelir, onlar kullanırlar, benim kiramı gönderirler. Ben de bu yükten kurtulmuş oluyorum” demişti.

Seçer, Mart 2021'de yapılan meclis toplantısında da helikopterin maliyetinin o tarihe kadar Büyükşehir Belediyesine 40-50 milyon liraya ulaştığı bilgisini vermişti.

 

İKİNCİ İHALEDE DE TALİP ÇIKMADI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, bir türlü kurtulamadığı helikopteri ikinci kez satışa çıkardı. Resmi Gazetede yayınlanan ihale haberinde, helikopterin muhammen bedeli 1 milyon 480 bin dolar olarak belirtilirken, geçici teminat olarak da 44 bin 400 dolar istendi. Taş Bina Toplantı Salonunda yapılacak ihalenin tarihi 16 Şubat 2022 olarak belirlenirken, ihalenin kapalı teklif usulüyle yapılacağı bildirildi. Ancak bu ihalede de talip çıkmayınca helikopter yine Büyükşehir’e kaldı.

 

3. İHALE 13 MAYIS’TA

Aradan geçen 3 yılda Mersin Büyükşehir Belediyesi helikopterin satışı için 3’üncü kez ihaleye çıkma kararı aldı. 13 Mayıs’ta yapılan ihale Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Zemin Kat Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.  

Yüksek maliyeti nedeniyle adeta Mersin’in başına bela olan Büyükşehir’e ait helikopter 3’üncü ihalede satışa çıkarıldı. İhaleye Sadettin Saral, bir milyon 190 bin dolar teklif ererek helikoptere talip oldu.

 

HELİKOPTER GİDER AYAK MECLİSİ GERDİ

Satış henüz onaylanmazken Başkan Seçer, helikopterden kurtulduğunu meclis toplantısında duyurdu.

Cumhur İttifakı’nı helikopterin alışına sesiz kalmakla eleştiren Seçer, “Önceki toplantıda sayın Topkara bana helikopteri sordu. Kaç liraya alındı helikopter 5 Nisan 2018’de 14 milyon 278 bin TL’ye alındı. Şuanda bugün dolar ne kadar? 1 milyon 190 bin dolara helikoptere satıldı. Yani 19 milyon TL’ye. Açık ihaleye çıktık, ilgilenende pek olmadı. Giren de muhammen bedelin biraz üzerine çıktı. Yaklaşık 5 milyon kar etmişiz.

Yani 3,5 milyon dolara almışız. Bana kurum yönetmeyi mi öğreteceksiniz, sizin bildiğinizi ben de biliyorum, ben bir mukayese yapıyorum. Şimdi biz helikopterden zarar mı ettik, kar mı ettik? O zaman sordunuz mu ‘helikopteri kaça aldınız?’ diye. Sorduysanız sizden özü dileyeceğim. Bana mevzuat öğretmeyin. Ben bir şirketi kamu yöneticisi mantığıyla yönetiyorum” dedi.

 

“KULLANMAYARAK; HELİKOPTER’İN DEĞERİNİ DÜŞÜRDÜNÜZ”

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise Seçer’i eleştirerek, “Konuyu nereye getirmeye çalışıyorsunuz. Biliyorum ama kamuoyu bunu takdir edecektir. Helikopter alındığında CHP’li meclis üyesi ve il başkanları el kaldırmış mı kaldırmamış mı kayıtlara bakalım. Mersin hizmet alanı bakımından büyük bir ildir, İstanbul’un hizmet alanında üç katıdır. İhtiyaç hasıl oldu, bu helikopter alındı, helikoplar yapıldı. Yapıldıktan sonra da kullanıldı. Siz bu helikopteri kullanamadınız, seçimlerde satılması ile ilgili söz verdiniz. Bu yüzden helikopteri kullanmadınız. Kiraya verdiniz. Hala belediyenin Türk Hava Kurumu’ndan alacağı var. Bu süreçte helikopter Ankara’da bir firmanın hangarına koyuldu. Kullanılmayan, yatan bir hava aracını kim nasıl alır? Değer kaybettiren sizsiniz. Diyelim ki kullanıyorduk, satmak istedik, bu rakamlara değil daha yüksek rakamlara giderdi” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA