BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ 2. DEFA DURDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ 2. DEFA DURDU!


 

Büyükşehir Belediye Meclisi’ni bu defada AKP’li Özturan ile CHP’li Yıldız arasındaki ‘yalan beyan’ tartışması üzerine yaşanan gerilim durdurdu!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi yine durdu.

Daha önce MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara’nın geçen toplantıda söz verilmemesine tepki olarak ses kayıt cihazı getirme eylemi üzerine Başkan Vahap Seçer’in, meclisi 5 dakika ara vererek durdurmasından sonra toplantıya ikinci defa ara verildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konunun görüşülmesi esnasında Başkan Seçer’in, komisyon üyelerinin kendisini ziyaret edip bilgi verdiği yönündeki açıklaması gerelim yarattı.

Komisyonun Cumhur İttifakı mensubu üyeleri bunun doğru olmadığını söyleyerek, Seçer’e tepki gösterdi.

MHP’li Mehmet Topkara ile AKP’li Zafer Şahin Özturan, komisyondaki diğer üyeler CHP’li Abdurrahman Yıldız ile Muhittin Ertaş’ı şahit gösterip, konuya açıklık getirmesini istedi. Ertaş “Hatırlamıyorum” derken, Yıldız, Seçer’i destekledi.

 

“YALAN SÖYLÜYORSUNUZ”

Mehmet Topkara, “Yalan söylüyorsunuz” tepkisi verirken,  Seçer, “Yaptığınız kötü bir hareket değil, neden bu kadar celalleniyorsunuz? Her müfettiş, Sayıştay denetçisi göreve başlamadan gelin ziyaret eder bitirdiği zaman da gelir teşekkür eder. Sıkıntı şu; iki birleşim önce sayın Topkara benden söz istedi. Ben de dedim ki her halde geçen birleşim yapmadığı nezaketi bu toplantı da yapacak dedim. Topkara işi siyasileştirdiği zaman yalpa yapıyor. Direk Topkara olarak siyasetçi olarak düşüncelerin ibrada arz ettiği zaman hiçbir sorun yok ama işin içine siyaset katim, başkanı sıkıştırayım dediği noktada işler sarpa sarıyor. Bizim önceki yönetim beriki yönetim kimseyle sorunumuz olmaz. Ama yanlış yapanla sorunumuz olur.

Bu sorunun nereden geldiğini anlatmak biz görevimiz. Sonuçla nasıl baş ettiğimizi söyleyeceğiz ama bunun nereden kaynaklandığını da söyleyeceğiz. Topkara bunları azmedemiyor çünkü daha önceki meclis böyle çalışmamış, Bu kadar sorgulanmamış. Bu imkanlar benim tarafımdan sunuluyor. Söz hakkı veriliyor, açıklamalar yapılıyor. Ama Topkara geçen dönemdeki ataleti atmış, pek de hareketli davranıyor. Benim itirazım buna.

Ayrıca geçmiş dönem bu dönem yanlış yapana yargı yolu açık. Bizim de yargıda devam eden konularımız var. Anayasa da açık. Yargıda görüşülen konular mecliste anlatılamaz, yasal olarak suçtur. Mecliste konuşma meselesi yapamazsınız. Mahkemeler orada. 

Sanki ben bazı şeyleri gizliyorum, aklıyorum aklınıza gelmesin. Bu konularda ben babamı tanımam. Günah çıkarmaya gerek yok. Siz günah çıkarıyorsunuz. Biz bu yükü bilerek aldık, fevkalade de başarılı işler yapıyoruz. Belediyemizin durumu gayet iyi, işler tıkır tıkır yürüyor. Tüm ekonomik olumsuzluklara rağmen” dedi.

 

BİRBİRLERİNİ ALLAH’A HAVALE ETTİLER

Zafer Şahin Özturan’ın, Seçer’e, “Sizi Allah’a havale ediyorum” demesi üzerine ise Seçer, “Vicdan katında, Allah katında sizi Allah’a havale ediyorum. Bazı şeyleri delillendiremez, ispat edemezsiniz. Ama ben vicdanım ile hesaplaşan bir adamım. Özturan beni Allah’a havale ediyorsa ben kendisini yüz kere havale ediyorum. Alnımız açık. Yalan iftira bizim kapımızdan geçmez, ama siyaset zikzaklarla olmaz” dedi.

 

“YANINIZA GELMEDİK”

Topkara ise “Komisyonda 5 kişiyiz, bizlerle çalışan bürokratlarda orada. Nezaketen her dönem olduğu gibi komisyonda kim olursa olsun, başlamadan önce başkan ile bir çay içilip, çalışmalara başlandığı söylenir. Çalışmalar bittiğinde de bazen gidilir, komisyondaki konular bazen paylaştı. Birinci dönem geldik. Ama bu dönem yanınıza gelmedik. Geldik diyen varsa da ispata davet ediyorum. Biz sizin yanınıza gelmedik.

İkincisi Allah’a havale etme başka, görev yapma başka mesele. Biz görevimizi yaparız. Allah teraziyi kurar tartar. Bize akıl vermiş. Geçen dönemde komisyon başkanlıkları hep muhalefetteydi. Bu tartışmalar orada hep yapılırdı. Danışmanlarla tartışmalarla yapılır ve başkan beyde bazen geri adam atardı. Bu canlı yayınlarda geçen dönemde başlamıştır.

Ne diyeyim ben doğruları söyleseniz alnınızdan öpeceğim ama söylemiyorsunuz” dedi.

 

“SIKIŞINCA TOPU TACA ATIYORSUNUZ”

Zafer Şahin Özturan  da, “Sizden özür bekliyoruz. Topkara başkanım konuştu ama aynen dediği gibi nezaketen ziyaret yapılır. Geldik çayınızı içtik. Ama keşke hepimizin kendine göre ilkeleri,doğrular var. Ama bir şeyleri doğrularına, ilkelerine göre konuşmalı. Komisyon toplantısı bittikten, rapor yazdıktan sonra biz sizin yanınıza gelmedik. Ama gelebilirdik de. Ancak siz kalkıp konumuzun içinde olmayıp getirip bir konuyu gündeme getirip ithamda bulunmanız bence sıkıştığınızda hep topu taca atıyorsunuz.

Çoğu konuya net cevap vermiyor ya da veremiyorsunuz. Sorularımıza hep muallak cevap geliyor. İlkele davranalım. Ne konuştuysak arkasındayız. Denetim raporunda yazılanların dışına çıkıldı denildi biz çıkmadık. Bizi konuşturtmadınız. Biz söylediğmiiz her şeyin arkasındayız. 3 ay önceki konuyu buraya getirip farklı bir şekilde yorulmanızı doğru ve etik bulmuyorum. Yakıştıramıyorum. Özür bekliyoruz” diye konuştu.

Vahap Seçer ise “Sen neymişsin Özturan” diye yanı verdi. Plan Bütçe Komisyon Üyesi CHP’li Haşim Tuluk, “Topkara’ya şunu soruyorum; Denetim Raporu’nda yapılan şeyler yazılır ve konuşulur, ama o; ‘Fatura kesiliyor, ödeniyor sonra ne oluyor?’ madem bun ördüysen neden denetim raporuna yazmadın?” derken, Topkara, cevap hakkı istedi ama alamadı.

 

AKP’DEN ABDURRAHMAN YILDIZ’A DÜRÜSTLÜK TEPKİSİ

AKP Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya ise “Denetim raporundaki arkadaşlar gelebilir, ziyaret edebilir. Siz yoğunluğunuzdan karıştırmış olabilirsiniz” dedi.

Ancak Topkara itiraz etti, ‘Dürüst olun, ispat edin, söylesin adam gibi’

İsmail Yerlikaya, “Biz olayı anladık, başkanımız belki yoğunluğundan atlamış olabilir. Ama burada muhittin bey gidilseydi söylerdi Muhittin bey dürüst davrandı ama Abdurrahman bey yanlış yaptı. Yalan beyanda bulundu. Burada bir yanlışlık var.

Dün MESKİ’de şunu gördük, biz size dersek ki 420 milyon TL olan borcumuz 520 milyon TL’ye çıktı , borcu arttırdınız desek haksızlık olur. 2014’te meclis üyesi olduğumuzda borçların toplamı 120 milyon TL’ydi. Önceki belediye başkanı çok bir yatırım yapmadı için çok bir borç yoktu.

Ama dönem sonunda bir milyon 250 bine çıktı. Ama o dönem çok yatırım yapıldı, kurucu belediye olarak. AK Parti grubu olmasaydı siz şuan 3 milyonun üzerinde bir borcunuz olacaktı, biz her dönem frenledik, çünkü paranın doğru kullanılmadığını görüyorduk. Ama CHP’li arkadalar hep önünü açtı. En son gelen taleplerde 500 milyon TL borç istendi biz 350 milyon TL’ye düşündük. Bize bir teşekkür borcunuz var” dedi.

Bunun üzerine Cumhur İttifakı üyeleri Yıldız’ı topa tutarken gerilim toplantı boyunca sürdü.

 

YALAN GERİLİMİ BÜYÜDÜ

Daha sonra yine söz alan Özturan,  “Yapılanı takdir ettik, yapılmayanı eleştirdik. Bütçe ile ilgili çalışırken şunu gördük, rakamlar üzerinde Muhittin bey biraz oynadı gibi geldi bana.

Bir insanın eksiği varsa bunu doğru bir şekilde yüzüne söylemeli, eğer çok övüyorsa o insanı uçuruma götürüyordu. Muhittin bey keşke eksikleri de söylemiş olsaydı. 

Muhittin bey kızma sen de Akdeniz meclisinde konuşuyorsun.

İşiniz varsa gidebilirsiniz biz memleket meselelerini konuşuyoruz. Eğer burada bütçe, kesin hesap konuşuyorsak sabaha kadar konuşabiliriz diyor başkanımız.

Dünyada ciddi bir pandemi süreci yaşandı. Bazı şeyler mazeret değildir. Yöneten adamın mazereti olmaz çözümü olur. Pandemi dönemi boyunca sayın başkan hizmet ihalelerinin hemen hemen çoğunu iptal etti. 2 yıllık bütçedeki tasarruf buradan geldi.

İki yıl boyunca tüm zaruri işlerin çoğunu biz erteledik. Bütçenin gelirle ilgili gerçekleşme oranı söylendi. 2021’de merkezi idareden ve vergi gelirlerinden 2 milyar tahmini bütçeniz var. Genel bütçe gelirlerinden. Tüm belediye başkanlarınız, merkezi hükümet bizi engelliyor, desteklemiyor diyorsunuz ya” dedi.

Ancak CHP’li Abdurrhaman Yıldız’ın Özturan’ın konuşmasını bölüp, araya girmesi üzerine salonda gerilim yaşandı. Ozturan, Yıldız’a, “Senin gibi yalan atmıyoruz biz burada. Komisyonlarda konuşmadıklarımızı burada gelip yalan beyan etmiyoruz. Sen yalan beyan ediyorsun” tepkisi verdi. Tansiyonunu yükselmesi ile Başkan Seçer oturuma ara verdi.  

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA