O GÖZLERE PERDE İNMİŞ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

O GÖZLERE PERDE İNMİŞ!


 

​​​​​​​Japonların 2013’te Türkiye’de 3 ana liman olması gerektiğini söyleyerek Mersin’e ana konteyner limanı yapılası önerisi aradan geçen 20 yılda gerçeğe dönüşmezken, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Atahan Çukurova, iktidarı “O özlere perde inmiş” diyerek eleştirdi. Bugün ÇED raporu dahi iptal olan ve yeri konusundaki Muğlalık endişe aratan proje için MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan’dan ise Cuma günü kente gelecek bakana lobi baskısı yapma çağrısı eldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Deniz taşımacılığı sektörünü mercek altına almak ve en son gelişmeleri konuşmak amacıyla Mersin’de “Deniz Taşımacılığı Zirvesi” düzenlendi. Bir otelde düzenlenen zirvede Mersin’in özellikle taşımacılık alanında ihtiyaç duyduğu yatırımlara ilişkin talepler öne çıktı.

Mersin’in lojistikteki stratejik coğrafi konumuna dikkat çekilen toplantıda pandemi ve savaş nedeniyle tren ile karayolundaki sıkıntıların deniz taşımacılığına ilgiyi arttırdığına vurgu yapılarak, bu alanda ki sorunların giderilmesi dile getirildi.

Bu kapsamda dünya deniz taşımacılığındaki konteyner krizine vurgu yapılan toplantıda Türkiye’nin ve Mersin’in nasıl bir yol izleyebileceği sorusuna yanıt arandı.

 

“LİMANIN ÇED’İ İPTAL OLDU”

Toplantıda Türkiye’de ki bölgesel yük gelişiminde Akdeniz bölgesinin son 12 yılda yüzde 42 oranında büyüdüğüne dikkat çeken uzmanlar, limanlar ile liman yatırımlarının önünü açılması gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamda Mersin’in özel gündemi olarak öne çıkan konu 20 yıldır yapımına söz verilen ancak hayata geçirilmeyen Ana Konteyner Limanı oldu.

Konuyla ilgili MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ana Konteyner Limanı’nın akıbeti ile ilgili Ticaret Bakanlığından aldığı bilgiyi kamuoyu ile paylaşarak, “Bakanlığın konuyla ilgili tarafıma gönderdiği araştırma sonuçlarında; Mersin’de ana konteyner limanı kurulması talebiyle ilgili olarak ulaştırma ve altyapı bakanlığı ile gerçekleştirile görüşmede söz konusu liman için etüt ve inşaat projelerinin tamamlandığı, ÇED raporunun düzenlendiği ancak projenin imar planının demir ve kara yolu bağlantılarının bulunmaması ve trafiğe yol açma ihtimaline ilişkin olumsuz görüşmeler neticesinde onaylanmadığı bilgisi verildi. 

Diğer taraftan projenin tekrardan canlandırılması için imar planın 2011’de olumsuz görüş beyan eden kurumlarla yeniden görüşülmesi ve süresi 2017’de dolan ÇED raporunun yenilenmesi gerektiği ifade edildi.

 

“BAKAN  GELİYOR, LİMAN İÇİN TEK SES OLALIM”

Cuma günü MÜSİAD’ın düzenlediği önemli bir lojistik etkinliğine ev sahipliği yapılacak ve Ulaştırma Bakanının da katılacağı bu zirvede tüm Mersin’in, ana konteyner limanının bir an önce faaliyete geçirilmesi, inşaatına başlanması için her türlü prosedürün seri bir şekilde yapılmasını istediğini tüm kentin kamuoyu orada söylemeli. Devlet söz verdi, biz devletin sözünü yerine getirmesini istiyoruz.

Ne kadar incelerseniz inceleyin, ne raporlar hazırlarsanız hazırlayın, her yolun Mersin’e çıktığını görüyoruz. MIP kendi işletmesini kısıtlı bir şekilde büyütebilir. Rıhtımı uzatıp, genişleterek bir miktar kapasite artışı yapabilir. Ama doğu Akdeniz’de dolaşan dünyanın yükünün yüzde 60’ının tamamını karşılayamaz. Onun için Mersin ana Konteyner Limanı’nın yapılması, MIP’e de yarar sağlayacaktır” dedi.

 

“MUĞLAKLIK ENDİŞE VERİYOR”

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova da, endişelerini dile getirerek, “Mersin denizcilik sektörü olarak dünyadaki gelişmeleri yakında takip etmenin yanı sıra elbette kendimize ve kentimize yönelik özel gündemimizde bulunmaktadır.

Ticaret ve lojistik kabiliyeti sahip olduğu limanı ile bugünden çok daha iyi yerlerde olmayı hak eden Mersinin yeni yatırımlara ihtiyacı vardır. Bu kapsamda yerinin muğlak olarak belirtilmesi nedeniyle ana konteyner limanı kent kamuoyunda endişeyle takip edilmektedir.

 

O GÖZLERE PERDE İNMİŞ!

Japonlar 2013’te ülkemize dair yaptıkları bir araştırmada Türkiye’de 3 ana liman olması gerektiğini söyledi ve ilgili raporları da Ulaştırma Bakanlığına teslim etti. Bu limanlardan biri Filyos, diğeri Ambarlı ve diğeri de Mersin Ana Konteyner Limanı.

O bizi gören gözlere şimdi ben perde inmiş gibi görüyorum maalesef. Çünkü katıldığımız bir çok ulusal toplantıda bu konuyu dile getirdiğimizde çeşitli cevaplar alıyoruz. Negatif cevaplarda aldık maalesef. Birinde ‘devletin kaynağı yok’ denildi. Bir aşka seferde, limanın imar planlarında yol bırakılmadığı söylendi ki bu çok kolay aşılabilecek bir sorun. Ok basit bir şey.

Aslında ben çok endişeliyim. Son değil ama ondan bir önceki 5 yıllık Kaklıma Planlarında Mersin ana Konteyner Limanı denildi ama daha sonra ki yıllarda raporda Doğu Akdeniz’de bir konteyner limanı yapılması eklinde ifadeler yer aldı. Bu bize bir şeyleri gösteriyor. Yani gözlerine perde inmiş bizi görmüyorlar. 2013 yılında planlaması yapılan bir ana konteyner limanı 20 yılı geçmiş daha başlayamamış. Filyos bitti. Şuanda Mersin’in konteyner, liman trafiğini bir düşünün… Filyos’ta şuanda sadece Türkiye Petrolleri’nin araştırma gemilerine hizmet veriliyor. Ambarlı yapılıyor. Mersin Limanı’nın daha temelini bırakın ÇED’i bile iptal oldu, süresi geçti Yani çok endişelerimiz var. Burada yapılacak deniliyor ama birilerinin gözleri kapanmış diye görüyorum.

Aynı şey lojistik merkezi için de geçerli 15 yıl evvel bir lojistik Platformu oluşturduk, çok güzel çalışmalar yaptık. Daha Türkiye lojistik merkezleri bilmiyordu, ne kanun ne yönetmelik vardı. Biz lojistik merkei kurmak için ekip kurduk, çalışmalar yaptık, arazi bulduk. Bu  dosyada buzdolabına kalktı maalesef” dedi.

 

“BİR EL DURDURDU”- “DURMADI” POLEMİĞİ

Burada araya giren MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bir el durdurdu” derken, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, “Bir el durdurmadı merak etmeyin. Tüm bahsettikleriniz benim hinterlandımda, ben size ana aktarma konteyner limanı yapılacak diyorum. Şuan imar planları yapılıyor. İnlerce dönüm lojistik alanı açıldı. Bunların hepsini biz geldiğimizden beri yaptık. Hayata karamsar olarak bakarsanız o rakamları yakalayamazsınız. Biz burada bu işin teminatıyız. Sadece yapmanız gereken bunları ortaya koyacak yerel yönetimleri yakalamak.

 

“DEVLET BİZİM ÖNÜMÜZÜ AÇSIN”

Atahan Çukurova ise “Ben Mersin kamuoyuna endişeli olduğumu anlamak istedim. Biz çalışmalıyız, bu işin peşini bırakmamalıyız. Yoksa bunların ikisi de bizim elimizden gider. Samsun bile lojistik merkezini kurdu. Arazi tahsisini aldı, üt yapı için devletten destek istiyor. Oysa bizim daha yerimiz belli değil. Ama bu konuda inatçıyız, direneceğiz, hep birlikte. İmar planlarını siz halledeceksiniz biz de arkanızda olacağız. Yatırımcı bulmak kolay. MIP’te burada onlar bile yaparlar bu konteyner limanını, yatırımcı bulunur, yeter ki devlet bizim önümüzü açsın” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA