​​​​​​​BU NASIL KORUMA? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

​​​​​​​BU NASIL KORUMA?


 

​​​​​​​Anamur’da deniz kaplumbağaları Dragon Çayı ile Mamure Kalesi arasındaki kumsala yumurta bırakmaya başlarken yasak olmasına rağmen bazı araçların kumsala sokulması ‘bu nasıl koruma’ dedirtti.

Hasan Küçük

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ve Milli Parklar Anamur Şefliği ekipleri geçtiğimiz yıllarda deniz kaplumbağalarının üreme alanına uyarı tabelası asıp demir mazgallar koyarak korunması için vatandaşları duyarlı olmaya davet etmişti. Anamur’da sahil projesi adı altında kumun üstüne yüzbinlerce ton  toprak dökülüp duvar örülerek yuvalama kumsalının bir kısmının talan edilmesi çevrecilerin tepkisine neden olmuştu.

 

“GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI MI?”

Her sene olduğu gibi bu yılda deniz kaplumbağaları, yumurta bırakmak için doğal sit alanı olan Dragon Çayı ile Mamure Kalesi  arasındaki kısma gelip yumurta bırakmaya başladı. Normalde araç girişlerinin yasak olduğu kumsalda belediye ve Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri tarafından gerekli tedbirler alınmadığı için giren araçların deniz kaplumbağalarının yuvalarını tehdit ettiği belirtildi.

Anamur Çevre Platformu yuvalama kumsalına giren araçların teker izleri ve verdiği hasar ile sosyal medya hesabından fotoğraflar paylaşarak yaşananlara tepki gösterdi.

 

ÇEVRECİLERDEN TEPKİ

Anamur Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “’Birkaç yıl önce doğal zincirin halkalarından da bahsederek’ Deniz kaplumbağalarını biz koruyacağız” diye ortaya çıkan Anamur Belediyesi yetkilileri tarafından, sahil projesi adı altında kumun üstüne yüzbinlerce ton  toprak dökülüp duvar örülerek yuvalama kumsalının bir kısmı talan edilse de, zavallı deniz kaplumbağaları, yumurta bırakmak için kumsalın işgal edilmeyen ve doğal sit alanı olan Dragon Çayı- Mamure Kalesi  arasındaki kısma gelip yumurta bırakmaya başladılar. Kumsalı korumak için gereken önlemler, Doğa Korumama ve Milli Parklar yetkilileri ile Belediye tarafından alınıp kumsala araç girişleri yasaklanmadığı için, deniz kaplumbağalarının yuvaları ne yazık ki tehlike altında.

 

“KUMSALI KORUMAMAK NEDEN?”

Hadi Anamur Belediyesi zincirin halkalarını ve deniz  kaplumbağalarını koruma sözünü unuttu diyelim. Asıl işi yaban hayatını, doğayı ve nesli tükenme tehdidi altındaki türleri korumak  olan DKMP yetkililerine ne oluyor? Sahil projesi denen katliam projesine izin vererek yuvalama kumsalını daralttırdığınız ve tahrip ettirdiğiniz yetmemiş gibi, üstüne üstlük geriye kalan kumsalı korumamak neden?

Yoksa sizler de milyonlarca yıldır bu kumsala yuva yapan “ Deniz kaplumbağaları gidip başka yere yumurta bıraksın.” diyenlerden misiniz?


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA