BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE “ÖNÜNE GELENE SALLIYOR” GERİLİMİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE “ÖNÜNE GELENE SALLIYOR” GERİLİMİ!


 

​​​​​​​Hizmet taleplerine geçmiş dönem borçları ve Ankara’dan yeterli desteğe alamadığı yönündeki eleştirilerle yanıt veren Başkan Seçer, yine mecliste gerilime neden oldu. Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın “Sayın başkanımız alışkanlık haline getirdi, önüne gelene sallıyor. Vazifenizi yapın, kimseyi suçlamayın” tepkisi tansiyonu yükseltirken, Mehmet Topkara’ya cevap hakkı vermeyen Seçer’in, mikrofonu kapatarak konuşturmaması tepki çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Meclisin gündem dışı konuşmalar bölümünde Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, özellikle altyapı hizmeti taleplerine yönelik İller Bankası’ndan destek alamadığını söyleyerek, Burhanettin Kocamaz dönemindeki borçlanmalar ile meclise yüklenmesi gerilim yarattı. .

 

“ALTYAPI TOPRAĞA GÖMÜLEN BÜYÜK BÜTÇELER DEMEK”

Altyapı hizmetlerinin zamanla çözülecek problemler olduğunu söyleyen Seçer, “İçme suyu, yağmursuyu, kanalizasyon çok gözle görülür yatırımlar değil ama çok yüksek miktarda bütçeli projeler. Toprağın altına bir anlamda yüksek yatırımlı projelerin bedelini gömüyorsunuz. Elbette yoğun çalışıyoruz. MESKİ tarihinde olmadığı kadar iyi noktalara geldi. Siyasi mülahazaya gerek yok. Yönetilmeyen bir MESKİ’yi aldık ve kayda değer bir noktaya getirdik. Biz yönetilmeyen bir belediyeyi yönetilir duruma getirdik. Pandemi ve ekonomik zorluklara rağmen belediyenin borcunun 3’te birini ödedik, bu arada da yatırım yapıyoruz. Mersin geliri iyi belediyeler arasındadır ancak MESKİ bize bağlı bir kuruluştur. Bizim burada İller Bankası dışında çok bir gelirimiz yok. Cüzi bir gelirimiz var. Su ve atıksu bedelleri ile oranın hem zorunlu giderlerini karşılamak zorundayız hem de ketin değişen koşullarına uygun yatırımlarda yapmak zorundayız. Siz de takdir edersini ki hangi il olursa olsun altyapı yatırımlarında İller Bankası’nın ya da yurtdışı hibe kredilerinin desteği olmazsa bunları taşıyabilecek durumda değil. Biz kendimizi sıkıyoruz” dedi.

 

İLLER BANKASI’NA ‘UTANÇ’ TEPKİSİ

Başkan Seçer, kurumlarla ilgili gereksiz polemiklere girip hem bürokratlarla karşı karşıya gelmeyip, onları da gerekli veya gereksiz incinmelere sebep olmamak için çok dikkatli konuştuklarını söylese de İller Bankası’na ağır sözlerle yüklenmeyi de ihmal etmedi.

“İller Bankası ile münasebetlerimizi 3 yıldır en iyi noktada tutmak için azami gayret sarf ediyoruz. Ama bugüne kadar İler Bankası ile ilişkilerimizde geldiğimiz nokta bellidir” diyen Seçer “10 milyon TL’lik kefillik alamadık, bu tarihin utanç sayfalarında yer almıştır. Bir kamu kurumu, bir kamu kurumuna kefil olmamıştır. Bu utanç vesikasıdır.

Avrupa’dan gelecek 39 milyon Avro için destek alamadık. Mezitli ve Akdeniz bölgesini de kapsayan bu proje için henüz bir para gelmedi. Bu iller Bankasından kaynaklı. Ben bugüne kadar İller Bankasından kredi kullanamadım ne belediye ne MESKİ için.  Kredi sağlandı da MESKİ projeleri hayata geçirmedi mi? Ama biz küçük tartışmaların içinde olmadık. İller Bankasından yeterli desteği alamıyoruz. Ama kendi imkanlarımızla ilçe merkezlerimizde, kırsal mahallelerimizde her türlü altyapı çalışmalarını gayet de tatmin edici bir şekilde bu imkanlara rağmen yaptığımızı söyleyebilirim.

Atıksu bedeli sadece kanalizasyon sistemi olan aboneler için geçerli değil Aynı zamanda biz vidanjör hizmeti veriyoruz. Atıksu bedelini bunun için ödüyorlar. Bu tahsilatları da yapmasak ne kanalizasyon, ne arıtma yapabiliriz” dedi.

 

“BORU DEĞİL PARA”

Seçer’in “Zaman süratle geçiyor. Bir kuruş para borçlanamadan, kredi hibe kullanamadan, sizin meclis üyeliği yaptığınız dönemin hatalarını da telafi ediyoruz. Uygunsuz borçlanmalar olmuş. Bunları söylemeyeyim mi?

Benden hesap sormak isteyen o zaman çıkıp ‘siz tefeci faizi ödüyorsunuz’ diye itiraz etti mi? Ben bu şartlarda hizmet yapıyorum. Kooperatife boru istiyorlar bu boru değil ki para. Bunları konuşmak zorundayım, savunmaya geçmeyin, gerçekleri analiz etmek lazım” açıklamaları tansiyonu yükseltti.

 

BAŞKANLAR ARASINDA “SALLAMA” GERİLİMİ

MHP’li Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın, Vahap Seçer’e eleştirileri mecliste gerilime neden oldu.

Kılınç’ın, “Sayın başkanımız alışkanlık haline getirdi, önüne gelene sallıyor” demesi üzerine Vahap Seçer, “Sallamak size yakışır” diyerek, Kılınç’ı ifadesini düzeltmeye çağırdı. Ancak Hidayet Kılınç geri adım atmayarak, “Otluca için Ankara’ya gideceğiz dediniz bizi de çağırdınız. Ama elinizde bir sürü dosya ile geldiniz. İçmesuyu sizin göreviniz. Biz de buna nasıl katkı sunarız diye çalışıyoruz. Ben sizden sonra Ankara’ya bu onu için 7 defa gittim. Siz kaç kere gittiniz?” diye sordu.

Bu çıkışa sert yanıt veren bağırarak, “Ben kapı kulu değilim Herkes görevini yapacak” diyen Seçer, İller Bankası’nın görevini yapmakla yükümlü olduğunu bildirdi. Seçer, Kılınç’a, “Sen nasıl konuşuyorsun, bir belediye başkanı olarak hicap duydum bu konuşmadan” tepkisi verdi.

Hidayet Kılınç ise “Ben işlerimi takip ederim, siz de etmelisiniz” diye yanıt verdi. Seçer ise “O bugün var yarın yok, siyasilerle beni muhatap edin. O adam bürokrat, sen kendi partini kat” dedi.

Kılınç ise “Vazifenizi yapın, kimseyi suçlamayın. Meclisi geriyorsun Germe, sen bu şehrin Büyükşehir Belediye başkanısın” tepkisi verdi.

Vahap Seçer ise Kılınç’a, “Anamur halkına hesap vereceksin” diye yanıt verdi. Kılnç’ın cevabı ise “Beraber göreceğiz” oldu.

 

SEÇER CEVAP HAKKI VERMEDİ, MİKROFONU KAPATTI

Daha sonra geçmiş döneme yönelik eleştiriler ile ilgili MHP’li Mehmet Topkara söz isteyerek cevap hakkını kullanmak istedi. Ancak Vahap Seçer, söz vermeyi reddederek, “Grup başkanları söz istiyorsa alabilir. Yoksa bu işin sonu olmaz” savunası yaptı.

Meclisin tansiyon iyiden iyiye yükselirken, MHP ev AKP grupları Tokara’ya söz verilmesini istedi. CHP’liler buna karşı çıkarken, Topkara, “Hep böyle yapıyorsunuz. Sizin söylediklerinize cevap vereceğim” dedi ancak söz alamadığı gibi mikrofonu da kapatıldı.

Daha sonra Başkan Seçer, grup başkanlarının söz almaması üzerine gündem maddelerini görüşmeye geçti.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA