MERSİNLİ DÖVİZİ TERCİH ETTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİNLİ DÖVİZİ TERCİH ETTİ!


 

2021 sonu itibariyle 37 milyonu döviz cinsi, 28,6’sı TL olmak üzere toplamda 65 milyar TL mevduata sahip Mersin’de toplam mevduat 2022 yılı Mart sonu 73 milyar 569 milyon 440 TL’ye ulaştı. Ancak bu varlığın 34 milyarı TL olurken, 39,5 milyonu döviz oldu. İlk çeyrekte geçen yılın son çeyreğine göre en çok döviz mevduatı açan iller sıralamasında Mersin yüzde 5,95 artış ile Türkiye genelinde 29’uncu sırada yer aldı. TL mevduatı en fazla arttıran iller sıralamasında da Mersin 19,13 ile 58’inci sırada yer alırken, DTH’de en fazla yükselen iller sıralamasında 5,95 ile 29’uncu sırada yer aldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Yüksek enflasyon ve TL'nin değerinin hızla düşmesiyle birlikte son iki yıldır giderek yükselen dolarizasyon eğiliminin illere yansıması ilginç bir tabloyu ortaya koydu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) FinTürk verilerine göre illerin hepsinde yılsonuna göre ilk çeyrekte TL mevduat çift haneli yükselişler gösterirken DTH’larda da TL’nin yılsonuna göre değer kazanmasına rağmen artış oldu. TL mevduatını en fazla yükselten ve KKM’yi en çok benimseyen iller Nevşehir, Yozgat, Kayseri olurken DTH artışında liderlik Kırklareli, Hakkari ve Bingöl oldu.

Dünya gazetesinin haberine göre FinTürk verilerine göre TL'nin dolar karşısında ilk çeyrekte reel olarak yaklaşık yüzde 12,3 değer kazanmasına rağmen tüm illerde döviz mevduatları arttı. En yüksek artış ise geçen yılın son çeyreğine göre bu yıl ilk çeyrekte yüzde 13,76 ile Kırklareli'nde gerçekleşti. Onu yüzde 13,73 DTH artışı yaşanan Hakkari izlerken Bingöl'de yüzde 10,05'lik mevduat büyümesi yaşandı. Yurtdışı yerleşiklerin Türkiye'deki DTH'larında da yüzde 8,63'lük artış dikkat çekti.

 

MERSİN’DE DURUM NE?

BDDK’nın 2021 sonu itibariyle paylaştığı verilere göre 37 milyarı döviz cinsi, 28,6’sı TL olmak üzere toplamda 65 milyar mevduata sahip Mersin’de toplam mevduat 2022 yılı Mart sonu mevduat 73 milyar 569 milyon 440 TL’ye ulaştı.

Toplam 73 milyar TL’lik mevduatın 34 milyarı TL olurken, 39,5 milyarı döviz oldu. Mersin’in tasarruf mevduatı 26 milyar TL, 30,7’si döviz cinsinden olmak üzere 56,7 milyar TL olurken diğer mevduatların payı 16 milyar 851 milyon oldu. Ancak bunun da 8'i TL, 8,8'i de döviz olarak değerlendirildi. Böylece önemli orandaki mevduat artışı ile birlikte dövizin payının TL’yi geçtiği görüldü.

BDDK'nın FinTürk verilerine göre ilk çeyrekte geçen yılın son çeyreğine göre en çok döviz mevduatı açan iller sıralamasında Mersin yüzde 5,95 artış ile Türkiye genelinde 29’uncu sırada yer aldı.

TL mevduatı en fazla arttıran iller sıralamasında da Mersin 19,13 ile 58’inci sırada yer alırken, DTH’de en fazla yükselen iller sıralamasında 5,95 ile 29’uncu sırada yer aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA